Dan Jørgensen skal fremlægge plan for billigere boliger i EU

18. SEP 2024 • 15:37UDLAND

Som EU-kommissær vil Dan Jørgensen skulle stå i spidsen for EU's første plan for billige boliger.

Millioner af EU-borgere har svært ved at finde boliger til en overkommelig pris.

Den udfordring skal den nye EU-Kommission være med til at løse. Og opgaven er havnet hos Danmarks kandidat til en EU-kommissærpost, Dan Jørgensen.

Som EU-kommissær skal Dan Jørgensen stå i spidsen for at fremlægge EU's første plan for billige boliger.

Det fremgår af den opgavebeskrivelse, som Dan Jørgensen har fået fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

- De seneste års kriser har haft en direkte indvirkning på mange europæeres livskvalitet. Det mærkes tydeligt på boligområdet, hvor millioner af unge mennesker og familier kæmper for at finde boliger til en overkommelig pris i hele Europa, skriver von der Leyen i opgavebeskrivelsen.

Derfor skal EU-Kommissionen nu involvere sig mere direkte i arbejdet med at sikre billige boliger:

- Du skal fremlægge den første europæiske plan for billige boliger nogensinde. Planen skal tilbyde teknisk assistance til byer og medlemslande og fokusere på investeringer og nødvendige færdigheder, hedder det i opgavebeskrivelsen.

Dermed kommer Dan Jørgensen i spidsen for et arbejde, som socialdemokraterne i Danmark ikke altid har haft de bedste erfaringer med.

Eksempelvis lovede Ritt Bjerregaard under valgkampen til kommunalvalget i 2005 at skaffe 5000 nye boliger med en husleje på 5000 kroner inden for fem år.

Det lykkedes langt fra.

SF blokerede for opførslen af billige boliger på Kløvermarken på Amager. Og i 2016 kunne Politiken skrive, at huslejen næsten var fordoblet i de 12 billige boliger, som Ritt Bjerregaard fik opført i Københavns Sydhavn i 2008.

Dan Jørgensen tror dog på, at det vil lykkes at skabe en forandring på europæisk plan:

- Det har været meget vigtigt for den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet at insistere på, at der skulle oprettes en kommissærpost for boliger.

- Det er jeg er glad for, er lykkedes. For det er helt afgørende, at EU er til stede med løsninger, der hvor almindelige mennesker oplever udfordringer og problemer.

- Boligerne er mange steder i Europa for energi-ineffektive og for dyre at flytte ind i. Det er et kæmpestort problem. Derfor giver det mening, at man kobler energi og bolig-porteføljerne sammen, sagde Dan Jørgensen tirsdag.

Her blev han udpeget til posten som energi og boligkommissær af Ursula von der Leyen. EU-Kommission skal dog først godkendes ved en afstemning i EU-Parlamentet, før posten er endelig sikret.

For at nå målet om billigere boliger lægger Ursula von der Leyen i opgavebeskrivelsen op til, at Dan Jørgensen skal have fokus på at reducere omkostninger ved byggeri.

Samtidig skal han sammen med Den Europæiske Investeringsbank lave en "platform for bæredygtige boliger til en overkommelig pris".

Det er med andre ord småt med løfter om penge fra EU-budgettet til planen.

I stedet lægger Ursula von der Leyen op til at "give medlemslandene mulighed for" at tilføre likviditet til boligmarkedet og fordoble de planlagte investeringer i boliger til en overkommelig pris.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT