Menighedsråd udfordres af sagsgange og tung rekruttering

11. OKT 2024 • 08:00ERHVERV/POLITIK

Arbejde i menighedsråd rummer tunge sagsgange, og det er svært at rekruttere medlemmer, viser undersøgelse.

Menighedsråd landet over oplever i høj grad udfordringer, når de bestrider deres frivillige hverv i den kristne kirke.

Sagsgange er tunge og tidskrævende, regler er indviklede, og rekrutteringen af nye menighedsrådsmedlemmer er udfordrende.

Det belyser en ny undersøgelse af arbejdsforholdene i menighedsråd, som by-, land- og kirkeminister Morten Dahlin (V) har igangsat.

Undersøgelsen sker i lyset af, at menighedsråd har haft problemer med at få nye medlemmer.

- Landets menighedsrådsmedlemmer bidrager med en kæmpe frivillig indsats for den danske folkekirke, siger Morten Dahlin i en pressemeddelelse.

- Derfor er jeg glad for, at vi nu står med vigtig viden om, hvordan menighedsrådene ser på det ansvar og de opgaver, som de løser i dag.

Undersøgelsen består af et spørgeskema, som 13.833 menighedsrådsmedlemmer, heraf 2230 præster, er blevet bedt om at besvare. Svardeltagelsen er på 43 procent af de adspurgte.

65 procent af menighedsrådsmedlemmerne svarer, at de i høj grad eller i meget høj grad oplever, at sagsgange er tunge og tidskrævende.

59 procent svarer, at de i høj eller meget høj grad oplever, at de har svært ved at rekruttere nye menighedsrådsmedlemmer.

Undersøgelsen peger også på, hvordan besværet kan løftes fra menighedsrådsmedlemmernes skuldre.

41 procent af medlemmerne vil i høj eller meget høj grad gerne have uddelegeret mere ansvar.

Her peges der særligt på, at ansvaret for bygningsvedligeholdelse og drift af præstebolig og byggeteknisk rådgivning gerne må flyttes fra menighedsrådet til provstiudvalget eller stiftet.

Også arbejde med budgetter og regnskaber er en faktor, som mange gerne vil have uddelegeret.

Rapporten med sine konklusioner bliver nu afleveret til styregruppen for projektet ”Forenkling og bedre understøttelse af menighedsrådsarbejdet”, som består af repræsentanter fra Landsforeningen af Menighedsråd, biskopperne, Danmarks Provsteforening, Den danske Præsteforening, stiftskontorcheferne, kirkefunktionærorganisationerne og By-, Land- og Kirkeministeriet.

Arbejdet med at forbedre menighedsrådsarbejdet løber frem til januar 2025.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT