Droner kan gøre optælling af fugle mere præcis og skånsom

11. OKT 2024 • 10:59INDLAND/KRIMINAL

Fugle i kolonier kan blive forstyrret, når mennesker skal tælle dem. Derfor kan det være godt at bruge droner.

Droner kan gøre optælling af fugle mere præcis, og samtidig kan det reducere forstyrrelser for fuglene.

Det viser en videnskabelig rapport, som DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, har lavet, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Traditionelle optællingsmetoder, hvor mennesker observerer fuglene med kikkert eller teleskop, kan ifølge universitetet være upræcise og i de værste tilfælde forstyrre fuglene.

Særligt kolonier af ynglende fugle som skestorke og måger kan blive forstyrret af mennesker, hvilket kan skade deres ynglesucces.

Det er ifølge rapporten særligt i de tilfælde, at det kan være hensigtsmæssigt at bruge droner.

Ved at fotografere store områder fra luften kan dronerne nemlig levere nøjagtige data om både antal og fordeling - uden at forstyrre fuglene. Tidligere har nogle af disse områder været vanskelige eller umulige at nå, lyder det.

Det kan også ske, at fugle samles i stort antal og gemmer sig bag hinanden og dermed besværliggør en præcis optælling på den traditionelle måde.

Det er ifølge Aarhus Universitet vigtigt at overvåge og optælle fugle for at få et præcist billede af bestandens antal og udvikling.

Ifølge rapporten kan droner med fordel bruges til at overvåge og optælle fugle langs trækruter som den østatlantiske trækrute, hvor fuglene bevæger sig fra området omkring Nordpolen ned til den vestafrikanske kyst.

Rapporten påpeger dog også nogle udfordringer ved at bruge droner til optælling, skriver Aarhus Universitet.

Særligt arter, der lever tæt på kysten, kan nemlig være følsomme over for droner, lyder det.

Også nye teknologier som eksempelvis automatiseret billedanalyse vurderes at kunne bruges til at overvåge fuglebestande. Det kan for eksempel gøre det muligt at identificere fuglearter hurtigere og mere præcist.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT