Eksperter opfordrer til at nyde unikummet Pogacar

11. OKT 2024 • 10:13SPORT

Tadej Pogacars vilde opvisninger er hverken ødelæggende for sporten eller kedelige, mener to iagttagere.

Tadej Pogacar angriber langt fra mål og vinder en suveræn solosejr.

Det er beskrivelsen af flere af de største cykelløb i 2024, og det kan også meget vel blive bundlinjen efter lørdagens monument, Lombardiet Rundt.

Her stiller sloveneren op som gigantisk favorit til at vinde for fjerde år i træk. Forudsigeligt måske, men langt fra kedeligt, mener et par danske tidligere cykelryttere og nuværende tv-kommentatorer.

- Ligesom man har Mozart inden for musikken, så har vi lige nu et unikum i moderne cykling. Det er dybt fascinerende og aldrig kedeligt, siger Brian Holm, som kommenterer for Discovery.

Emil Vinjebo, der er tilknyttet TV 2 Sport, er en smule mere splittet.

- Der er to lejre. Der er dem, der ikke kan fordrage suveræniteten og synes, at det er røvkedeligt. Og så er der den anden lejr, som nyder showet og synes, det er spektakulært og en ære, at vi er til stede i Pogacar-æraen.

- Jeg er selv et sted midt i mellem. Jeg kan godt lide hundeslagsmålene. Når vi har en gruppe, hvor de kører på skift og virkelig presser hinanden. Og det ser vi heldigvis stadig i nogle løb. Men jeg nyder også showet, når Pogacar folder sig ud, fordi det, han laver, er så ulogisk, siger Vinjebo.

Hverken Holm eller Vinjebo vil være med til at kalde Pogacars opvisninger for ødelæggende for sporten.

- Det kan godt være, at vi har en snak igen om fem år, hvor jeg siger: "Puha, det her tager brodden af spændingen i cykelsporten". Men indtil videre synes jeg kun, at det er godt, at vi har en så stor stjerne som Pogacar, siger Vinjebo.

Brian Holm nævner Fausto Coppi, Lance Armstrong og Chris Froome som andre suveræne mestre, der blev kritiseret for at skade interessen for cykling.

- Selv da Peter Sagan vandt VM tre gange i træk, begyndte folk med deres: "Hvem skal dog kunne slå ham?". De gode ryttere er altid blevet kritiseret af alt og alle. Men jeg synes fandeme, det er fascinerende.

- Har man selv siddet på en racercykel, så ved man, hvor svært det er bare at gennemføre et løb. At køre afsted alene 100 kilometer fra mål og vinde VM er bare helt vildt. Det er aldrig set før og er lige til historiebøgerne, siger Holm.

Han henviser til Pogacars utrolige VM-opvisning i schweiziske Zürich i september. Én af 24 sejre i løbet af et cykelår, som også inkluderer triumfer i Tour de France og Giro d'Italia, og som samlet set overgår det meste.

Med sine 26 år har cykelkongen alderen til at dominere stort i mange år, men det kommer næppe til at ske, spår Holm og Vinjebo.

Holm peger på, at Pogacar trods alt ikke tværede Jonas Vingegaard ud i Tour de France, hvor danskeren led under følgerne af sit styrt i Baskerlandet Rundt. Det giver håb for næste år.

Og VM kunne være gået meget anderledes, hvis Remco Evenepoel, Mathieu van der Poel og andre havde samarbejdet i forfølgergruppen i stedet for at angribe hinanden.

- Han var på et tidspunkt nede på 25-35 sekunders forspring og lignede en, der var ved at sprænge i luften. Der var ingen radiokontakt, men havde de andre vidst det, kunne de have arbejdet sammen og hentet ham. Og så havde han jo lignet en idiot, siger Brian Holm.

Vinjebo påpeger samtidig, at Pogacar har undgået alvorlige styrt og sygdom i 2024.

- Mange kan ikke forstå, hvordan han lige pludselig kan være så meget bedre. Men der er bare er forskel på, om alt ruller perfekt i et helt år eller ej. Man opnår et andet niveau af stabilitet og selvtillid, end når man har et styrt, som han havde i Liège-Bastogne-Liège (i 2023, red.) eller en uge med sygdom.

- Der skal så lidt til, inden det forplanter sig til andre dele af sæsonen. Men i år er alt klappet for ham. Han har ikke været syg eller misset en træningsdag, og han har forbedret sig markant under sin nye træner. Jeg tror ikke, det fortsætter i de næste fem år, siger Vinjebo.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT