Krav til biomasse skærpes yderligere: Gammel skov må ikke bruges

10. OKT 2024 • 13:18ERHVERV/POLITIK

Et EU-direktiv skærper krav til biomasse, og Danmark går ifølge minister et skridt videre for at "gå forrest".

Kravene til brug af biomasse til el og fjernvarme skærpes. Det er et bredt flertal i Folketinget enige om.

Det betyder blandt andet, at gammel skov og hede tilføjes til forbudszonen.

Skærpelsen sker som følge af et ændret EU-direktiv. Danmark skærper kravene yderligere, fordi Danmark ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) fortsat "vil gå forrest".

- Derfor strammer vi kravene for danske energiproducenter og for importører og producenter af træbrændsler, for vi skal stræbe efter et forbrug af biomasse, som har lavest påvirkning på klima og biodiversitet, siger Lars Aagaard i en pressemeddelelse.

Biomasse fra skov kan ifølge ministeriet kun komme fra resttræ, som ikke kan sælges til byggematerialer. Der er krav til, at "en del" døde træer efterlades i skovbunden til biller og svampe.

Ud over at tilføje gammel skov og hede til listen over forbudszoner, så er regeringen og aftalepartierne enige om en række andre krav.

Virksomheder skal fremvise dokumentation for, at de har systemer til at genanvende biomasse, som ikke giver mere værdi ved anden brug.

Man sænker anlægsgrænsen og mængdegrænsen for import, mens flere virksomheder bliver omfattet af krav til bæredygtighed.

Desuden skærpes "CO2-krav til høst, produktion og transport af biomasse fra landbrug".

Aftalen om skærpede krav til biomasse er ifølge Green Power Denmark vigtig.

- På den måde sikrer vi, at biomasse kommer fra bæredygtigt forvaltede produktionsskove, hvor skoven bevares i størrelse eller vokser, siger afdelingschef Martin Dam Wied i en pressemeddelelse.

Erhvervsorganisationen peger på, at bæredygtig biomasse er en begrænset ressource, som bør bruges klogt.

- Fremadrettet vil forbruget af bæredygtig biomasse falde og komme til at spille en anden rolle i vores energisystem. Bæredygtig biomasse vil opretholde vores forsyningssikkerhed, og samtidig er CO2 fra biomasse en central komponent i klimavenlige brændsler til fly og skibe, siger Martin Dam Wied.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT