Svartingedal har elevfremgang på over 100 procent

Svartingedal har elevfremgang på over 100 procent
Det var en glad skoleleder der mandag bød eleverne velkomne tilbage fra sommerferie og til starten på et nyt skoleår. Foto: Anders Liljeroth
NYHED | ABONNENT | 8. AUG 2022 • 15:41

Der er rift om pladserne i Hasle. Skolen har for første gang i mange år elever til alle klassetrin, og det er blevet rigtig godt modtaget i byen.

Efter det politisk er blevet besluttet at Svartingedal Skole i Hasle skal have overbygning, er der kommet en lind strøm af nye elever til byen. Det fortæller skoleleder Helle Krakau Holm, der mandag morgen bød elever og lærere velkommen til det nye skoleår.

– I 2018 havde vi 125 børn, og her til morgen er der indskrevet 270 børn. Det er en stigning på omkring 116 procent.

I år var der dog også noget andet at fejre på skolen. Det er nemlig året hvor Svartingedal bliver en fuld skole, med elever i alle klassetrin.

– Det var noget helt særligt i dag at skulle byde velkommen. Dels har vi ikke siden 2009 haft en fuldt udbygget skole, og det har vi i år. Så i dag sagde vi velkommen til en til en helt ny 9. klasse. Og derudover har vi to nye børnehaveklasser der starter i dag, siger Helle Holm.

– Første skoledag er altid spændende, og det er altid spændende at finde ud af hvad et skoleår bringer.

Betyder meget for forældrene

En stor stigning af elever på skolen giver naturligt nok visse udfordringer, og et af de logiske spørgsmål er naturligvis, om der er plads til alle de nye børn. Og det er der, mener Helle Holm.

– Det går lige i år, men bliver vi ved med at være tosporet i de nye klassetrin, så kan det godt knibe. Men skolen har jo været fuldt udbygget tidligere, så lokalerne er der.

Tidligere er elever efter 6. klasse rykket til Aavangskolen i Rønne for at gå i de højere klasser, men det at eleverne nu kan blive på skolen helt til 9., har været en stor gevinst for både byen og skolen, mener skolelederen.

– Det er det vi kan se på indskrivningstallet. Vi kan se, at når forældrene opdager, at vi i Hasle kan tilbyde et helt skoleforløb, så betyder det åbenbart rigtig meget. Så vi mærker, at mange vælger skolen til nu, i modsætning til tidligere, hvor vi ikke havde en overbygning, eller udskoling som det hedder i dag.

De nye børn der er flyttet til skolen er lokale børn der kommer fra Hasle og opland. Men skolen mærker også, at rigtig mange børnefamilier er flyttet til øen, og til byen.

– Ja det er ikke kun i børnehaveklassen, der er nye børn, men faktisk til alle klassetrin. Her til morgen bød jeg velkommen til alle de der nu er indskrevet, og sidste skoleår indskrev vi 61 børn til det nye skoleår. Nogle af dem er jo startet i sidste skoleår, fordi der flyttet til midt i året, men det er rigtig mange nye, siger Helle Holm.

Også skolens SFO mærker meget naturligt at der er kommet flere børn til skolen.

– Da jeg startede i 2016 var der 40 børn indskrevet, i år er der 103, vel at bemærke på samme på samme mængde plads. Men det er en meget populær SFO, og børnene er glade for den.

Hvordan løser I pladsproblemerne med SFOen?

– Vi har fået lavet mange udeområder i skolegården. Vi kører det lidt i øer, vi har en blå ø, en grå ø der er en slags fittness-område, og så har vi indskolingshaven som er omme bag SFO'en. Så vi forsøger at bruge udeområet rigtig meget. Det vi mangler, er et sted hvor vi kan samle alle børnene, og i takt med at SFO'en vokser, kan vi godt se, at det bliver mere og mere nødvendigt, forklarer Helle Holm.

Hun peger på, at det gamle klubhus oppe ved siden af hallen kunne bruges. men at det kræver en politisk beslutning inden sådan en aftale kan komme i stand.

Ingen lærermangel i Hasle

I takt med flere børn i skolen og en fuld udskoling med alle klassertrin på Svartingedal, skal der også bruges mange nye lærere. Men i en tid, hvor der på landsplan tales meget om mangel på lærere, så har de ikke haft de store problemer med at tiltrække uddannet personale på skolen i Hasle.

– Vi har ikke haft problemer med at få lærere. Det kommer lidt an på, hvornår vi søger de nye. Mange lærere har en ansvarsfølelse overfor eleverne, så de ikke har lyst til at skifte job midt i et skoleår, men når vi søger i foråret til skolestart, får vi mange gode og dygtige ansøgere. Men der har været et fald af ansøgere når vi søger midt på året.

Det, at skolen ikke har haft problemer med at få nok ansøgere, betyder også at alle ansatte nu er uddannede.

– Vi har ikke nogle ikke-uddannnede lærere ansat lige nu. Og det er på trods af, at vi har skullet bruge rigtig mange nye til overbygningen. Sidste skoleår ansatte vi 10 nye lærere, og i år har vi ansat fem nye. Så på medarbejdersiden er skolen også blevet fordoblet de seneste år, fortæller Helle Krakau Holm.

Helt ny børnehaveklasseleder

En af de helt nye ansatte på Svartingedal er børnehaveklasseleder Clara Sørensen. Og hun er både ny på Bornholm, på skolen og som underviser.

– Jeg er uddannet pædagog, men for mig er det første gang jeg underviser. Som børnehaveklasseleder kan man nemlig både være lærer og pædagog, fortæller hun.

Hvordan har første skoledag været?

– Jeg tror jeg er lige så spændt som eleverne, hvis ikke mere. Så jeg har da haft sommerfugle i maven, siger hun.

Clara Sørensen er vokset op på øen, men har været væk i nogle år. Nu er hun flyttet tilbage, og er altså ny på skolen i Hasle.

Hvor mange elever er der i klassen?

– Jeg har 17 elever i min klasse. Der er flest piger, men i den anden klasse er der flest drenge, så det er meget ligeligt fordelt på årgangen, fortæller hun.

Kan du mærke at eleverne har glædet sig?

– Ja helt klart. Forventingens glæde er stadig rigtig stor. Børnene er glade for at komme i skole - i hvert fald den første dag, og så må vi jo se hvordan det går. Men i dag var de alle sammen glade og spændte, siger Clara Sørensen

Det er ikke kun de nye børnehaveklassebørn der i dag havde sommerfugle i maven. Det havde deres lærer også. Clara Sørensen har nemlig første dag på skolen, og første dag som ny børnehaveklasseleder. Foto: Anders Liljeroth