Slår rekord: 'Børn har godt af at tænke på andre end dem selv'

Slår rekord: 'Børn har godt af at tænke på andre end dem selv'
Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 26. AUG 2023 • 19:05
NYHED | ABONNENT
26. AUG 2023 • 19:05

Ved lørdagens Børnefestival i Nexø kunne børn og voksne donere penge til et godt formål ved at lege, spise snacks og hygge. 

Vimpler, et kæmpe banner og en god mængde af mennesker, der bevæger sig rundt varsler allerede på lang afstand, at der sker noget helt særligt på Værftet i Nexø lørdag.

Vover man sig tættere på rammer duften af popcorn og et skilt der annoncerer muligheden for at få lavet ansigtsmaling. Rundt omkring går små tigre og andre kunstfærdigt malede ansigter og demonstrerer, hvor ægte lykkelig man bliver af at sætte sig i stolen.

Der er grin, leg og småsnak overalt, hvor man vender sig hen. Både børn og voksne prøver kræfter med de udspændte liner, og en ung voksen har modigt placeret sig på en stol over et bassin med vand.


 

Med hårde bolde prøver flere at ramme den store røde knap, der tipper stolen og sender ham i baljen. Det knastørre tøj og hår vidner dog om, at det endnu ikke er sket.

– Vandstolen har været med alle år. Vi købte den af Allinge-Sandvig Gymnastikforening, fortæller Mette Grønbech-Dam, som er initiativtager til børnefestivalen, som i år finder sted for 24. gang.

Hun er auktionarius i dagens anden kageauktion, hvor de fremmødte kan få fingrene i en kage fra den lokale bager. Auktionen starter på nul kroner, og der bliver lidt tøvende budt den første 10'er. Så 20 og 30 kroner.

– Auktionen fungerer sådan, at man byder hinanden op ved at smide en mønt i hatten, forklarer en af de fremmødte. Hun vandt selv dagens første kageauktion og skal have kagen med hjem til svigermor.

Når mønten er smidt i hatten er den doneret, og den der smider den sidste mønt i hatten får kagen med hjem. Så på den måde kan man faktisk få en kage med hjem for 10 kroner, hvis man altså smider sin 10'er på det helt rigtige tidspunkt. Det forklarer, hvorfor starten gik lidt tøvende, og stadig kun langsomt sniger sig opad i baggrunden.

Børn hjælper børn

Imens boltrer børnene sig både inde og ude. På en væg fyldt med farvestrålende balloner kan man få lov til at prøve at ramme med en dartpil, og hvis man lykkes med at sprænge en ballon, præmieres man med en candyfloss.


 

I de tilstødende lokaler er der café, hvor de voksne kan drikke en kop kaffe og snakke stille og roligt med hinanden, mens børnene får afløb for energien i det store legeland med rutsjebaner, palmetræer og legoklodser.

Kageauktionen er nu nået op på 450 kroner, og der er stille for en tid.

– 450 kroner første gang, anden gang og ...

Auktionarius bliver afbrudt af, at endnu en tilhører har fundet en mønt frem, der ryger i hatten.

– 460 kroner, griner hun, og kampen om kagen fortsætter ufortrødent, og er tydeligvis en fest for både børn og voksne, og flere begynder at veksle sedler til mønter for at kunne være med i legen lidt længere.

Hele børnefestivalen handler nemlig om at samle penge ind og hjælpe andre, mens man samtidig har det sjovt. Det er nemlig godt for børn at hjælpe andre, mener Mette Grønbech-Dam fra Nexø Frikirke.

– Vores motto er det her med, at børn hjælper børn, og med festivalen vil vi gerne vise børn, at de kan gøre en forskel for andre, forklarer hun efterfølgende.

Auktionen ender med at kagen bliver solgt for mere end 700 kroner. Måske ikke nødvendigvis fordi nogen havde brug for en kage, men snarere fordi det er en sjov måde at donere lidt til et godt formål. Mette Grønbech-Dam gætter på, at rekorden for kageauktionen ligger på omkring 1500 kroner.

50 frivillige i gang

Da festivalen blev startet op for 24 år siden foregik den i Ferskesøparken, og det har den stort set gjort indtil i år. Siden da er frikirken og Værftet nemlig gået sammen om at arrangere, og i år har de for første gang skabt et vellykket arrangement på Værftet.

– Det første år samlede vi 8.000 kroner ind, og sidste år blev det til 38.000 kroner, så der er sket rigtig meget over årene, forklarer Mette Grønbech-Dam.


 

Efter projekterne i frikirken og på Værftet blev samlet har de valgt at splitte pengene lige over, så der både er støtte til Værftet og deres aktiviteter, og til et eksternt projekt, som i år handler om skolebørn i Myanmar, og det fungerer rigtig godt at lege pengene hjem.

– Jeg har altid arbejdet med børn, og jeg tror, at børn har godt af at tænke på andre end dem selv. Selvom det nok ikke er det, der fylder for dem, når de løber rundt her og leger, så prøver vi at tale om, at pengene de betaler faktisk betyder, at nogle andre børn kan få mad.

Og selvom det hele bare er spas og leg, når man kigger forbi, så har planlægningen været i gang siden april, og der er op mod 50 frivillige, der er engageret på dagen fra både frikirken, Værftet og fra lokalområdet.

Nogle af maskinerne er fremstillet specifikt til dagen, forhindringsbanen er bygget og andre ting er lånt eller doneret.

– Brandvæsnet har været med alle årene. Der står to mand derovre og giver en tur i liften, og det er et kæmpe trækplaster. Det samme med motorcykelklubben, som giver en tur bagpå - det er jo donationer til formålet, for de får ikke noget for det, forklarer hun.

Foto: Sarah Thun Krisensen

 

– Det er også blevet lidt en sammenholdsting i byen. Det kan vi mærke, når vi er rundt ved de erhvervsdrivende, at det her er vores ting i Nexø, og folk bakker virkelig op om det.

Mette Grønbech-Dam er ikke bleg for at skyde på at dagens mange deltagere slår rekord. Der plejer at være mellem 500 og 1000 mennesker, men i dag tør hun godt skyde på, at der har været mere end 1000 - måske endda flere tusinde?

Det behøver i hvert fald ikke blive meget større for hendes skyld, og det er vigtigere, at det fortsætte med nye kræfter, når hun selv og de andre i planlægningsgruppen ikke kan mere, end at det vokser sig helt vildt stort.

– Det skal blive ved med at være hyggeligt, understreger hun.

Hvordan næste års 25-års jubilæum skal fejres, når der allerede er hoppeborg, balloner, vimpler, vandbassin, bål, candyfloss, kage og popcorn - det vil tiden vise.

 

Foto: Sarah Thun Krisensen

 

August skal prøve det hele!


To brødre fik en tur op i liften - og nu er de klar til mere.

– Det var sjovt, fortæller ni-årige August, som sammen med sin bror Hans Otto på fire år netop er landet på jorden igen efter en tur oppe i højderne.

Familien har ikke som sådan skrevet børnefestivalen i kalenderen, men de bor i Nexø, og de plejer at dukke op, når de kan få det til at passe.

– Jeg har grebet en flødebolle og sprunget en ballon, så jeg fik en candyfloss, og så har jeg også fået en muffin, fortæller Hans Otto ivrigt.

Han var med helt fra start, og har tydeligvis oplevet mange vilde ting. Så mange, at han er kommet tilbage igen for at opleve lidt mere, og denne gang har han taget sin storebror med.

– Det var første gang, jeg har været oppe i sådan en lift, og jeg har faktisk ikke prøvet andet.

– Jeg vil gerne prøve forhindringsbanen, og de der bolde - ej, jeg vil prøve det hele, udbryder August, og Tidendes udsendte nænner ikke andet end at lade ham løbe afsted med sine kammerater.

Selvom familien ikke ligefrem er tilknyttet frikirken, så mener de, at det er et godt formål, og at det er vigtigt at bakke op om gode lokale initiativer.

 

Foto: Sarah Thun Krisensen


'De fleste synes, det er sejt'


Motorcykelklubben MC Garagen har været med til Børnefestival helt fra starten.

Der er en lille kø af børn som sammen med deres voksne står på fortovet og venter lidt utålmodigt på, at motorcyklerne vender tilbage.

En for en får både store og små nemlig mulighed for at få hjelmen spændt på og få en køretur med en af de læderklædte motorcyklister, der er mødt op til Nexø Børnefestival.

De kommer fra klubben MC Garagen i Rønne, og i dag er blandt andet Lonni Siestø mødt op for at tilbyde at køre ture med børn og barnlige sjæle.

– Det er sådan en velgørenhedsting, og så er det jo en billig mulighed for folk til at prøve at sidde bag på en motorcykel, forklarer hun.

Hun har tidligere gjort det samme for cancerramte børn, da hun boede ovre. Da hun flyttede til Bornholm besluttede hun sig for, at hun gerne ville hjælpe til med noget lokalt.

– Man kan da også håbe lidt, at der er nogen, der får noget interesse for det, for jeg tror, at skærmene har lidt for godt fat i de unge i dag, mener hun.

Hun oplever, at de børn hun har med ude at køre vender tilbage med fornyet energi efter at have fået noget frisk luft i hovedet.

– De er glade, og de synes vi kørte hurtigt, og de har fået masser af luft. De fleste synes, det er sejt, smiler hun.


Foto: Sarah Thun Krisensen

 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT