Så mange er med i græskarkonkurrencen

NYHED | ABONNENT | 6. MAJ 2023 • 11:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
6. MAJ 2023 • 11:00

4H og Sandemandsgården er blandt deltagerne, der vil forsøge at dyrke Bornholms største græskar

Bornholms Landbrug & Fødevarers børnearbejde 4H og Sandemandsgården i Rønne er blandt de 76 tilmeldte i konkurrencen, hvor Bornholms største græskar skal kåres til efteråret.

4H, Sandemandsgården og alle de andre har hentet gratis kæmpegræskarfrø i Lilliendal Plantecenter i Rønne. I den kommende tid handler det om at få frøene til at spire, og så ellers få planterne til at gro og trives med god hjælp af masser af vand og gødning – som Stefan Thunberg fra Lilliendal tidligere har rådgivet om.

Det kolde forår har sikkert også fået mange til at følge Stefan Thunbergs råd om i første omgang at så frøene i nogle potter og lade dem stå inde i varmen, indtil det bliver lidt varmere, så de kan plantes ud.

Det er i hvert fald taktikken hos 4H, fortæller Anne-Mari Hansen fra Bornholms 4H:

– De skal ikke plantes ud før grundlovsdag (5. juni), siger hun.

4H vil blandt andet bruge konkurrencen til at få nogle flere børn med i 4 H. Man tilbyder derfor børnene en højbedskasse, et par poser jord, og nogle frø, og så skal de selv passe græskarrene derhjemme.

– Og så skal vi mødes i den fælles 4H-have i Østermarie et par gange, fortæller Anne-Mari Hansen.

Sjovt sommerprojekt

Sandemandsgården er et aktivitets-og samværstilbud for mennesker med fysisk og psykisk udviklingshæmning. Herfra siger Nikolaj Krathmann Holm:

– Vi læste om konkurrencen i avisen og fik den idé, at det kunne være et sjovt sommerprojekt at have noget gå op i og følge med i fra start til slut. Og så synes brugerne, at det kunne være sjovt at vinde 3.000 kroner til noget sjov og ballade.

– Der står på pakken med frø, at man skal begynde at forspire i maj, så det vil vi gøre. Vi har ikke den store erfaring med det. Vi vil gøre det til et fælles projekt for personale og brugere, for der skal vandes og gødes for, at det går op i en højere enhed, siger Nikolaj Krathmann Holm.

Det er Hasle og Omegns Byting, der har fået ideen til konkurrencen, hvor Lilliendal og Bornholms Tidende er samarbejdspartnere.

Konkurrencen slutter i Hasle søndag den 15. oktober, hvor de største græskar skal kåres, og hvor der takket være flere sponsorer bliver uddelt masser af flotte præmier. Det største græskar alene præmieres med 3.000 kroner.