Prisen er på himmelflugt og leverancer er usikre

Prisen er på himmelflugt og leverancer er usikre
FAMILIE | Lørdag 27. august 2022 • 05:30

For et år siden kostede en palle med briketter hos Bygma cirka 2.600 kroner, nu lyder prisen på 6.098 kroner.

 

At prisen på både briketter til at fyre i brændeovnen med og træpiller til træpillefyret er eksploderet, kan butikschefen i Bygma Nexø, Martin Birk, tale med om.

– Prisen er nu dobbelt op i forhold til for et år siden, lyder hans korte svar.

Han tilføjer, at det er varer, som det er så svært at få fingre i, at det fra butikkens side er slut med at tilbyde mængdetilbud, som ellers kan sænke prisen lidt.

Mere præcist lå prisen, oplyser han, for en palle briketter for et år siden på cirka 2.600 kroner, nu lyder prisen på 6.098 kroner.

En palle rummer 96 pakker briketter på tilsammen 960 kilo.

Den mere end fordoblede pris hænger vel sammen med krigen i Ukraine?

– Faktisk er prisen steget i løbet af et par år. Det begyndte allerede under corona, hvor mere af træet gik til byggeri i stedet for til opvarmning. Det gav en prisstigning på det træ, som så trods alt blev brugt til brændsel. Men siden Rusland invaderede Ukraine, er det fuldstændig eksploderet, fordi rigtig meget træ kommer fra Sibirien og Ukraine, siger Martin Birk.

Og hvad med prisen på træpiller?

– Det er fuldstændig samme billede, vi ser der.

Kan ikke skaffe nok

Forleden kunne Tidende oplyse, at Peter Karlsen fra Øens Pejsecenter i Rønne i år har solgt 30-40 procent flere brændeovne end sidste år på samme tid, og at han i det hele taget aldrig tidligere i sine 28 år i branchen har oplevet så stor efterspørgsel.

Det må vel også bidrage til at øge efterspørgslen på brænde?

– Ja, vi kan mærke det på den måde, at der er større efterspørgsel på brænde, end vi kan levere. Vi kan simpelthen ikke skaffe nok, siger Martin Birk.

Selv om det er blevet så meget dyrere?

– Ja, folk skal jo have varmet op uanset hvad. De kan ikke bare brænde luft i deres brændeovn eller træpillefyr, så de er nødt til at have briketter eller træpiller. Vores prisstigninger kommer jo fra vores leverandører, vi har bare en kalkule på, som siger, at når indkøbsprisen stiger, så stiger udsalgsprisen også.

Briketter er måske mere et supplement, hvor man også fyrer op i brændeovnen, men er der mange, der har træpillefyr som eneste varmekilde?

– Ja, mange huse inde på øen har pillefyr som eneste varmekilde, og så er det desværre en ekstra udgift, som de er nødt til at æde. Prisstigninger kommer i første omgang, fordi det bliver dyrere at lave træpillerne, men dernæst kan det måske også bare skyldes, at producenterne oplever, at de faktisk kan tage mere for varen.

Men det skyldes vel knaphed?

– Ja, producenterne vil gerne have dækket den samme omkostning og få de samme penge i kassen, selv om volumen er mindre – uden at det som sådan er noget, vi har et præcist indblik i. Men de fleste andre mennesker oplever jo også for tiden, at deres varmeudgift stiger til det dobbelte.

Har solgt det halve

Skyldes det ikke simpelthen udbud og efterspørgsel, der forskubber sig – det er vel det, der styrer prisdannelsen?

– Ja, det er det i høj grad. Sådan fungerer markedet jo i forhold til alle ting, siger butikschefen.

– Hvis forbrugerne holdt op med at købe en vare, fordi den blev for dyr, så ville priserne falde. Men danskerne har mange penge, og hvis de fortsætter med at efterspørge en vare, falder prisen ikke, for hvorfor skulle den det?

Så I mærker det ikke på efterspørgslen, fordi det er en vare, folk bare skal have?

– Vi kan godt mærke, at folk, der ikke har briketter eller træpiller som primær varmekilde, skærer det fra. Når man fortæller dem, hvad prisen for en palle briketter eller træpiller er i dag, siger de pænt nej tak, så vigtigt var det alligevel ikke at kigge på flammer. Men de, som er afhængige af det, er jo nødt til at købe varen.

Så I sælger trods alt mindre mængder i dag?

– Ja, det gør vi. Vi sælger færre briketter nu. Men det skyldes også en kombination af, at vi ikke kan skaffe så mange briketter, som vi gerne ville, og samtidig sætter folk forbruget ned.

Har du tal på, hvor mange ton I sælger i løbet af et år?

– Vi har i løbet af i år solgt omkring 90 ton briketter, og jeg vil skyde på, at det nok har været omkring det dobbelte sidste år på samme tid, siger Martin Birk.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT