Forening arbejder på at få skøjtebanen tilbage i 2023

Forening arbejder på at få skøjtebanen tilbage i 2023
Skøjtebanen på Store Torv bidrog til ekstra liv i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 31. DEC 2022 • 05:30
NYHED | RØNNE | ABONNENT
31. DEC 2022 • 05:30

Golden Island har taget kontakt til et firma i København, som kan levere en skøjtebane, der ikke kræver dyr nedkøling.

I en årrække begyndende med 2008 havde både store og små, børn og voksne, glæde af isskøjtebanen på Store Torv, som skabte liv og glade dage, men med sæsonen 2018-19 var det slut.

Kigger man imidlertid nu i iskrystalkuglen, kan fremtiden byde på en genkomst af folkeforlystelsen.

Det var oprindeligt Brødrene E., S. & A. Larsens Legat, der forærede den 500 kvadratmeter stor isskøjtebane til byen og også stillede en driftsmæssig underskudsgaranti i en treårig periode. Den blev forlænget af regionskommunen, idet kun sæsonen 2016-17 glippede, hvorefter skøjterne igen kunne spændes på den efterfølgende sæson, men som beskrevet for nylig i Tidende er tiden løbet fra den slidte skøjtebane, hvorfor den i 2019 røg på Vej & Parks fjernlager i Olsker.

Lederen af Bornholms Idrætsområder i regionskommunen, Klaus Rønne Jensen, har tidligere forklaret i Tidende, at skøjtebanen er dyr at drifte – ikke mindst med de stigende elpriser, vi oplever nu – men at kommunen har kigget på en ny type skøjtebane af kunststof, hvor man lægger tykke akrylplader ud, hvilket i givet fald ville betyde, at man faktisk kunne skøjte hele året rundt.

Og nu melder en privat forening sig ind i kampen for en sådan.

Det fortæller Tobias Brandt Krähmer fra foreningen Golden Island, som blev stiftet i sommer, og hvis hovedformål det skulle være at bidrage til at forbinde unge og ældre på Bornholm gennem forskellige musikarrangementer, hvorfor man måske kan konstatere, at foreningen med sit nye engagement kommer lidt på glatis.

– Men vi er gået i gang med at se på, om det er muligt at få en ny skøjtebane, siger han til Tidende.

– Baggrunden er grundlæggende, at vi synes, at der mangler nogle tiltag i Rønne helt generelt. Så vi har taget kontakt til formanden for Rønne Handelsstandsforening, Jan Bidstrup, for at høre, hvordan han forholder sig til ideen, og meldingen er, at de da gerne vil have en skøjtebane tilbage.

Multi Ice

Tobias Brandt Krähmer har på den baggrund kontaktet firmaet Multi Ice i København, som har løsninger i form af syntetisk is på en skøjtebane, som ikke inkluderer en generator, der skal køre i døgndrift for at producere is til at løbe på, fortæller han.

– Jeg har netop skrevet til både handelsstandsforeningen og borgmesteren og meddelt, at vi har kontakt til det firma, siger han, som forestiller sig, at projektet kan finansieres gennem fondssøgning samt eventuelt kommunale penge og et bidrag fra handelsstandsforeningen.

Det var et krævende arbejde at montere den gamle skøjtebane, som også var dyr i drift. Arkivfoto: Berit Hvassum

– Men det skal vi jo drøfte med de forskellige instanser, og vi skal også tale om, hvor skøjtebanen eventuelt skal placeres, hvis det ikke skal være på Store Torv, som jeg selv mener, er det bedste sted. Indtil videre har firmaet meddelt, at de sagtens kan opstille en skøjtebane, som tidligere har været opstillet i Tivoli Friheden, og som er miljøvenlig, fordi den ikke kræver nedkøling. Jeg har aftalt med Multi Ice, at vi kan tales ved i januar og drøfte størrelsen på banen og så videre, og da vil det jo være fint, hvis vi har fået talt med både borgmesteren og handelsstandsforeningen, så vi på den baggrund kan få et prisforslag i forhold til det, vi efterspørger.

Når det ikke er 100 procent sikkert, at skøjtebanen eventuelt skal ligge på Store Torv, skyldes det, at der er pro et contra. Butikkerne vil formentlig gerne have den der, fordi den skaber liv – og omsætning – men til gengæld kan der for eksempel ikke blive plads til det traditionelle juletræ.

– Jeg er selv tilhænger af torvet, siger Tobias Brandt Krähmer.

– Og er butikkerne enige, og det ender der, ville det være super fedt, synes jeg.

Ved remisen

Hvilke andre steder er der i Rønne, hvor man kunne forestille sig en skøjtebane?

– Et hurtigt bud kunne være p-pladserne nede ved remisen på havnen, men jeg har ikke sat krydser på et kort, siger han.

– Helt grundlæggende har jeg det sådan, at Rønne er Bornholms hovedstad, men er blevet glemt i farten de seneste 20-30 år, så vi har de seneste fire-fem år i de foreninger, jeg har været med i, forsøgt med forskellige arrangementer at trække lidt mere fokus til byen. Vi ser jo for eksempel julemarkedet i Nexø og Folkemødet i Allinge, dér mangler Rønne noget. En skøjtebane, eventuelt med en lille gløggbod, kunne skabe noget hygge og et fokus på hovedstaden. Det mangler vi.

Har du nogen idé om, hvor mange penge der skal rejses til en skøjtebane?

– Nej, det er simpelthen for tidligt at give et bud på det. Det er derfor, jeg skal tale med direktøren i Multi Ice i starten af det nye år. Det afhænger jo for eksempel af dens størrelse, og hvor længe den skal være tilgængelig.

På en skala fra 1 til 10, hvor stor tror du så chancen er for, at vi næste vinter har en dejlig skøjtebane i Rønne?

– Uha, det er et meget stort spørgsmål, haha. Jeg er altid optimist og tror på, at alt kan lade sig gøre, så min mavefornemmelse siger mig, at vi ligger på en 8'er, siger Tobias Brandt Krähmer.

– Men det er altså ikke stensikkert, og der er jo også den mulighed, at det i givet fald først bliver i 2024. Men altså, nu har vi forskellige kontakter, og vi giver ikke bare op.

Han oplyser, at han forestiller sig, at skøjtebanen kan være oppe fra begyndelsen af december og til og med vinterferien.