Her er den: Skøjtebanen står i et hjørne

Her er den: Skøjtebanen står i et hjørne
Vinteren 2018-19 var formentlig sidste gang, børn og barnlige sjæle havde glæde af den skøjtebane, som regionskommunen fik i gave af Brdr. E., S. & A. Larsens Legat i 2008. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 30. DEC 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
30. DEC 2022 • 05:30

I omkring 10 år var en skøjtebane på Store Torv en del af vinteren på Bornholm. I dag står den på et fjernlager, og den kommer ikke op igen. Men måske kan en afløser være på vej.

 

Fire år er der gået, siden den en gang så populære skøjtebane indtog Store Torv i Rønne senest. I godt 10 år var den en næsten fast del af vinteren her på øen, og legebørn i alle aldre spændte skøjter på fødderne og kastede sig med en blanding af fryd og frygtløshed ud på isen. Siden den blev pakket sammen i marts 2019, har banen dog glimret ved sit fravær, og efter to år med corona er der sikkert en del, som helt har glemt den.

Men der er stadig her på øen, skøjtebanen. Det fortæller Klaus Rønne Jensen, som er leder af Bornholms Idrætsområder i regionskommunen.

– Banen er på lager, siger han til Tidende.

Da Klaus Rønne Jensen begyndte i jobbet den 1. juli 2021, formodede han, at banen var væk.

– Jeg blev præsenteret for den efter et halvt år. Jeg troede faktisk, vi ikke havde den længere, men den står bare på fjernlageret og hygger sig, siger han.

 

 

 

Dyr i drift

Fjernlageret ligger på Vej & Parks anlæg i Olsker, hvor skøjtebanen altså står til ingen verdens nytte. Og der bliver den efter alt at dømme stående, medmindre kommunen kan komme af med den på en eller anden måde. Op på Store Torv kommer den i hvert fald ikke.

– Den kommer ikke op at stå igen grundet større fejl og skader på den, fortæller Klaus Rønne Jensen.

Der er også andre årsager til, at den cirka 15 år gamle skøjtebane ikke er helt brugbar længere.

– Tiden er nok løbet fra den. Vi har haft kontakt til en del af vores kolleger rundt om i Danmark, der har de her skøjtebaner. Der er flere kommuner, der har lukket dem ned på grund af energien. De er dyre at drifte. Og endnu mere nu, siger lederen af de kommunale idrætsområder.

En opsætning af banen vil således være en yderst bekostelig affære i strøm, og selv om mange lokale butikker og firmaer gav sponsorbidrag til driften, brugte Bornholms Idrætsområder mange ressourcer på den i form af mandskabstimer, fortæller Klaus Rønne Jensen.

Det var altså profetisk, da hans forgænger Carsten Clemmensen i efteråret 2020 sagde, at han var bange for, at banen var pakket sammen for altid.

Det handler om penge

Klaus Rønne Jensen fortæller, at man længe har talt om, hvad man skal stille op med skøjtebanen, om man kan komme af med den og bruge indtægterne på noget andet, nyt liv.

– Vi har kigget på en ny type skøjtebane, hvor det er et kunststof, tykke akrylplader, man lægger ud, og så kan man faktisk skøjte hele året rundt, hvis man vil. Det har vi kigget på, siger han.

Dog kan han ikke sige, om Bornholm får en ny skøjtebane som erstatning for den på fjernlageret i Olsker. Det handler – ligesom driften af den gamle model – om penge.

 

 

Om skøjtebanen

På et pressemøde den 7. oktober 2008 afslørede Bornholms Regionskommune og Brødrene E., S. & A. Larsens Legat, at Rønne ville få en ny attraktion i form af en 500 kvadratmeter stor skøjtebane i den nordlige del af Store Torv. Banen var en gave fra legatet, der også stillede en driftsmæssig underskudsgaranti i en treårig periode.

Efter de tre år ville det være op til regionskommunen, om banen eventuelt skulle ligge et andet sted, eller om den eventuelt skulle overdrages til en frivillig institution.

Skøjtebanen blev officielt indviet den 20. december 2008 og taget i brug den 29. december.

Siden den første vinter har banen været i brug i vintrene 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16 og 2018-19.

I 2016-17 og 2017-18 kom banen ikke op på grund af skader på nogle rør. I 2019-20 var det manglende ressourcer, der var årsag til, at banen ikke kom op.