De har tid og råd til at udleve deres drømme

De har tid og råd til at udleve deres drømme
Claus Mattebjerg Andersen og Ann-Sofie Rokbøl købte hus og flyttede til Bornholm i 2019. Foto: Anna Holm
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2023 • 11:00
Anna Holm
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2023 • 11:00

Claus Mattebjerg Andersen og Ann-Sofie Rokbøl flyttede for fire år siden fra København til Bornholm for at leve et andet liv. De købte et hus til under en million, hvilket har givet dem friheden til at prioritere det vigtigste i deres liv. De har tiden til deres 3-årige datter og arbejder begge med det, de brænder for som selvstændige.

Tidligt om morgenen tænder Claus Mattebjerg Andersen for sin Apple iMac og påbegynder sin arbejdsdag. Imens får Ann-Sofie Rokbøl gjort deres 3-årige datter, Agnes, klar til tage i børnehave. Hun bliver afleveret sent, for mor skal ikke møde på arbejde til en bestemt tid.

Når Agnes er afleveret går Ann-Sofie Rokbøl ud til sin mand i parrets anneks. Her har de indrettet to kontorlokaler og et lille musikstudie, hvorfra Ann-Sofie Rokbøl kan indspille sine egne sange.

Klokken 12 tager de begge ti skridt henover den lille gårdhave, åbner døren til huset og spiser frokost sammen.

Inden klokken er to afslutter Claus Mattebjerg Andersen sin arbejdsdag. Han henter Agnes, og de to handler ind sammen i Netto. Herefter kommer de hjem til huset tæt ved Rønnes bymidte og går i gang med madlavningen, mens Ann-Sofie Rokbøl afslutter sin arbejdsdag.

– Det er vildt at tænke på, dengang vi boede på Amager, hvor vi kom hjem der lidt over fem. Det var et helt andet liv. Det er en radikalt anderledes hverdag nu, siger Ann-Sofie Rokbøl om tilværelsen på Bornholm.

Parret købte hus i Rønne i sommeren 2019 og kom herover for netop at skabe en anderledes hverdag.

– Et af de store aspekter var den her frihed, det giver økonomisk. Husene og lejlighederne er dyrere i København, og det er boligafgifterne også. Der er også mange ting på godt og ondt, der kan lokke i København - så skal man lige have en kaffe til 50 kroner, så skal man lige ud og spise. Så det var også for at give sig selv den økonomiske frihed og mærke friheden rent visuelt ved at have naturen tæt på, siger Claus Mattebjerg Andersen, der er opvokset på Bornholm.

Hans mor bor i Rønne, og det fik betydning for deres husvalg, fortæller Ann-Sofie Rokbøl.

– Jeg havde en tanke om, at jeg gerne ville bo tæt på naturen, når jeg skulle til at have børn. Jeg var egentlig også ved at være træt af den høje energi, der er i København med alle de biler og cykler, hvor man er ved at blive kørt ned hver morgen. Vi ville gerne herover og lægge et fundament til at få en familie og være tæt på Claus' mor, som bor her, siger Ann-Sofie Rokbøl, der selv er opvokset i Korsør.

Totalrenovering og lidt held

Parret flyttede ind i det nye hus i Rønne i august 2019, og allerede i slutningen af september blev Ann-Sofie Rokbøl gravid.

– Vi fik reden først og byggede den, mens hun var gravid, siger Claus Mattebjerg Andersen med et smil. Han fik noget fra hånden, for der var tale om en totalrenovering, der skulle nås på bare ni måneder.

– Vi fik skiftet vinduer nede i kælderen, mens jeg gik i fødsel, fortæller Ann-Sofie Rokbøl om den travle tid.

Huset fik de for kun 995.000 kroner.

– Vi er rigtig glade for, at vi fik det hus på det tidspunkt og med det lån, vi fik, hvilket har givet os den her økonomiske frihed. Det har også været lidt held. Bare et halvt år senere med corona, så ændrede alt sig, siger Claus Mattebjerg Andersen, der også fortæller, at de har sparet meget ved at købe en bolig, der ikke var nyistandsat.

– Der skulle renoveres fra kælder til loft, og vi har selv trukket arbejdshandskerne på, så det har gjort det billigere for os. Det har også været hårdt, så jeg gør det ikke lige igen foreløbig, indrømmer han.

Parret havde først set sig lune på et hus til 2,6 millioner i Pistolstræde i Rønne. Det gik til en anden køber i budrunde, og det ærgrede dem, for det var deres drømmehus.

– Som så mange andre tænkte vi til at starte med, hvor meget kan vi låne, og så skal vi bare have det største og bedste, som vi kan få, siger Claus Mattebjerg Andersen, som er glad for, at den økonomiske fornuft kom op i dem begge til sidst.

– Vi kunne godt se, at købte vi dette her hus kontra drømmehuset, så købte vi os noget mere økonomisk frihed, forklarer han.

 


Med kontor i baghaven nyder de to iværksættere, at de i løbet af arbejdsdagen kan bruge hinanden til faglig sparring. Hver dag klokken 12 spiser de frokost sammen. Foto: Anna Holm

 

Råd til at gå selvstændig

De lave faste udgifter på Bornholm fik også betydning for parrets valg af beskæftigelse. I København havde Ann-Sofie Rokbøl et job i et marketingbureau, men hun gik og drømte om at gå selvstændig.

– Det var sværere at gøre fra København frem for på Bornholm, hvor der er mulighed for at have en lavere månedlig udgift, fortæller hun.

Bornholm var desuden attraktiv i forhold til den virksomhed, hun drømte om at lave.

– Jeg vidste, at der herovre var en masse kreative mennesker, og det var dem, jeg på det tidspunkt drømte om at skabe et virke omkring, forklarer hun.

I 2019 startede hun med at gå selvstændig med hjælp fra supplerende dagpenge. Og i oktober 2021, efter fødsel og barsel, gik hun fuldtid med sit eget projekt.

I dag lever Ann-Sofie Rokbøl af at sælge viden og værktøjer til kunstnere og musikere om alt det uden om kunsten, såsom markedsføring og fondssøgning. Hun har opbygget et onlinefællesskab med 120 kunstnere, der hver betaler 199 kroner om måneden for at være med i hendes klub.

– Det er et billigt produkt, men fordi der er mange, der synes, at det er et fint produkt, så akkumulerer det sig, og så har jeg min coaching og kurser oven i, fortæller hun om sine indtægtskilder.

– Størstedelen af min indtægt skal kunne genereres online, det har i hvert fald været mit mål, siger Ann-Sofie Rokbøl, der kalder sig selv for digital iværksætter.

– Det har været vigtigt for os at have den her lokationsfrihed. Hvis vi til vinter har lyst til at tage tre måneder til Madeira (ø i Portugal, red.) og bo og arbejde der, så skal vi kunne det, forklarer hun.

Den drøm blev meget realistisk, da Claus Mattebjerg Andersen for nyligt også gik selvstændig. Han er uddannet grafiker og vil nu tilbyde sin viden om visuel identitet til bornholmske virksomheder såvel som virksomheder på den anden side af vandet.

Et mere effektivt arbejdsliv

Ann-Sofie Rokbøl fortæller, at hun bevidst er gået uden om et traditionelt fuldtidsjob.

– I stedet for at jeg skal passe ind i et eller andet hamsterhjul fra 9 til 17, hvor jeg skal møde op og sidde de sidste timer og tænke, wow, du får ikke meget for pengene nu, arbejdsgiver, så kan jeg i stedet sakse min egen tid sammen, hvor jeg både har tid til at lave min drømmevirksomhed og være sammen med mit barn og min kæreste, siger Ann-Sofie Rokbøl.

– Det andet synes jeg var så ærgerligt og spild af både min og andres tid, forklarer hun om tiden som fuldtidsansat.

Hun tror, at hun ikke er ene om at være ineffektiv de sidste timer på en arbejdsdag, hvilket hendes mand kan nikke genkendende til.

– De job, hvor jeg har arbejdet fuldtid, så hed det jo i hvert fald otte timer. Der var jo nogle gange, så var der ikke super meget at lave, men man skulle blive siddende. Andre gange var der sindssygt meget at lave, og så arbejdede jeg over. Der er jo kun 24 timer på et døgn, og jeg synes, at det er meget mere effektivt at være selvstændig, hvis man kan få det til at fungere, for så arbejder du fokuseret på de ting, du gerne vil. Du kan holde de pauser, du har behov for, og du er effektiv, forklarer han.

De oplever begge, at der er en stor fordel ved at have en kontorplads i annekset.

– Vi "går på arbejde", og når vi er derude, så er det også effektiv arbejdstid, siger Claus Mattebjerg Andersen.

– For det meste, tilføjer Ann-Sofie Rokbøl smilende.

– Ja ja, man kan da komme til at sætte et musiknummer på og skråle med på det. Men det er optimal udnyttelse af arbejdstiden, synes jeg, siger Claus Mattebjerg Andersen om den nyvundne frihed i løbet af arbejdsdagen.

Ann-Sofie Rokbøl har desuden oplevet, at det at blive mor, har gjort hende mere fokuseret.

– Udover at Agnes er en gave i sig selv, så har det også gjort, at jeg har kunnet arbejde langt mere effektivt. Jeg troede faktisk, at det at få et barn ville gøre, at jeg ikke havde tid til at leve min drøm, men jeg synes faktisk, at det har haft den omvendte effekt. Tidligere arbejdede jeg sådan hele tiden lidt on og off og sad sent om aftenen og arbejdede. Nu har jeg mellem klokken ni og halv fire, hvor de er ude og handle, og så er det det. Det har virkelig gjort, at jeg får noget fra hånden, forklarer hun.

 


Ann-Sofie Rokbøl har en kandidatgrad i musikvidenskab fra Københavns Universitet og udgiver musik under kunstnernavnet Eif. Hendes nyeste EP har titlen “An ocean between us”. Foto: Anna Holm

 

Lever drømmen

Udover at arbejde med sin egen virksomhed så udgiver Ann-Sofie Rokbøl musik under kunstnernavnet Eif. Hun har en kandidatgrad i musikvidenskab fra Københavns Universitet og har skrevet egne sange i 12 år og udgav første nummer i 2015. Hendes popsang The Light blev i ifølge DRs hjemmeside spillet 10 gange i marts måned på P4, ligesom sangen Breathe Again blev spillet flere gange sidste år på samme kanal. I dette efterår er Ann-Sofie Rokbøl igen klar med en ny ep, og i sidste uge spillede hun koncert i Raschs Pakhus.

– Det har været lidt en genfødsel for mig at komme herover, hvor jeg helt kunne trække stikket til forventningerne om, hvad jeg skulle kunne blive til og så lige gentænke, hvad jeg egentlig havde lyst til, siger hun med henvisning til musikbranchen i København.

Claus Mattebjerg Andersen er også godt tilfreds med den ro, som Bornholm har givet ham. Ligesom sin kæreste har han også haft brug en lille tænkepause for at genfinde sig selv.

– Min navlestreng til mit job blev klippet i slutningen af sidste år, og fordi jeg ikke behøvede at finde et andet arbejde med det samme for at betale min husleje og forsørge min familie, gav det en ro til at finde ud af, hvad det var, jeg skulle lave herover. Det har givet mig en mulighed for at ryste posen for at finde motivationen inden for mit felt, grafisk design, og nu kan jeg mærke, at jeg det er det, jeg skal lave som selvstændig, siger Claus Mattebjerg Andersen, der nu skal ud og banke på døre til de bornholmske virksomheder for at opbygge en kundebase.

Ann-Sofie Rokbøl arbejder også på at udvide sin virksomhed, men allerede som det er nu, er hun mere end tilfreds.

– Jeg føler, at jeg lever drømmen. Jeg vil selvfølgelig gerne have, at det bliver større, og jeg kommer mere ud og spille med min musik. Men jeg føler lige nu, at jeg laver de ting, jeg gerne vil. Det er jeg virkelig stolt af, siger hun.

Fakta

Claus Mattebjerg Andersen er 42 år og uddannet art director/grafisk designer Medier og Journalisthøjskolen. Han er fornylig gået selvstændig.

Ann-Sofie Rokbøl er 34 år gammel og har en kandidatgrad i musikvidenskab fra Københavns Universitet. Hun udgiver musik under kunstnernavnet Eif og ejer virksomheden og onlineklubben Full-time Creative.

Parret bor i Rønne og har sammen datteren Agnes på tre år.

BOKS:

Hoppet af hamsterhjulet

Tidende taler med bornholmere og tilflyttere, der har valgt at leve et anderledes liv på Bornholm. De er, hvad man populært kalder "stået af hamsterhjulet" og har dermed sagt farvel til den klassiske arbejdsuge fra 8 til 16. Vi taler med dem om deres økonomiske valg og prioriteringer, og hvad der for dem er det frie liv.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT