Hvis en sygeplejerske vurderer, at nu er en patient død og ringer efter en læge, som kommer ind på stuen måske efter en time og konstaterer, at ja, det er rigtigt, så vil lægen altså ikke notere sygeplejerskens tidspunkt, men tidspunktet for sin egen observation på dødsattesten?
– Ifølge dansk lovgivning er det som udgangspunkt en læge, der skal erklære en person død, siger Anja Mitchell.
Ifølge dansk lovgivning
er det som udgangspunkt en læge,
der skal erklære en person død
– Så man kan sige, at en sygeplejerske – eller en pårørende for den sags skyld – har en formodning om, at personen død, men det er lægen, der endegyldigt erklærer personen død ved at tjekke puls og åndedræt, og om der er nogle reaktioner. Er der ikke det, kan lægen slå fast, at personen er afgået ved døden. Vores lindrende afsnit er det eneste sted, hvor sygeplejerskerne gerne må notere dødstidspunktet. Det er, fordi det er et særligt afsnit, På det, vi kalder en lindrende afdeling, og som vi også har på Bornholms Hospital, giver man ikke patienterne helbredende behandling, men forsøger at give dem en sidste tid, der er så fornuftig som mulig, og der må en sygeplejerske gerne notere dødstidspunktet. Men ellers skal det altid være en læge, der gør det, for at undgå, at der kan være tale om, at en person kun er skindød.
– Men uanset hvad så skulle der i den aktuelle sag ikke være gået så mange timer, inden en læge kiggede forbi, det skulle være sket langt hurtigere og igen: Jeg beklager virkelig forløbet over for familien, siger cheflægen.