Travlhed på internat: Mange katte søger nye hjem – og større kattepension er på vej

Travlhed på internat: Mange katte søger nye hjem – og større kattepension er på vej
Lone Nielsen med killingen Frederik, der snart er klar til at få et nyt hjem hos en adoptionsfamilie. Foto: Holger Larsen
ERHVERV | ØSTERLARS | Onsdag 13. juli 2022 • 10:55
Holger Larsen
Journalist
ERHVERV | ØSTERLARS | Onsdag 13. juli 2022 • 10:55

Bornholms Internat får denne sommer mange kattekillinger ind. Både tamkatte og vildkatte er blandt de katte, der har brug for nye ejere.

 

– Jeg tror, at mange har anskaffet sig katte under coronaen, fordi man alligevel gik derhjemme. Det er ikke alle, der får neutraliseret kattene, og når en hunkat på en sæson kan få tre kuld killinger, kan det gå stærkt.

Det siger Lone Nielsen fra Bornholms Internat på Vietsvej i Østerlars om, hvad der kan være medvirkende til, at man denne sommer på landsplan oplever at få rigtig mange kattekillinger ind på Dyrenes Beskyttelses internater. Sådan er det også i Østerlars.

– Jeg har over 50 killinger i øjeblikket. En del af dem er heldigvis ude hos nogle plejefamilier. Jeg kan sagtens få 10-12 killinger ind i løbet af en uge. Især i weekenden kommer der mange. Der er killinger alle vegne, og det er folk opmærksomme på. Jeg har lidt svært ved at sammenligne med tidligere år, for jeg startede først i oktober. Men jeg hører fra de andre internater i landet, at der er mange katte i år, siger Lone Nielsen.

Især fra Hasle og Rønne

– Killingerne kommer ind fra hele øen. I øjeblikket får vi især mange katte fra Hasle og Rønne, men det er lidt i perioder, at vi får specielt mange katte ind fra bestemte områder, tilføjer hun.

Hvis man finder "dumpede" katte eller har problemer med katte på anden vis, skal man ringe til 1812, som er Dyrenes vagtcentral, forklarer Lone Nielsen:

– Så kommer der enten en frivillig kredsformand fra Dyrenes Beskyttelse og henter katten, eller man kan selv køre herop med den.

– Det er som regel tamkatte. Nogle gange får vi også vildkatte ind, og det er her, at vores frivillige plejefamilier kommer ind i billedet i forsøget på at gøre kattene tamme. Det er familier, som har tålmodighed og kærlighed til den opgave.

– Når killingerne er 12 uger, kommer de tilbage til internatet, bliver vaccineret, neutraliseret, øretatoveret og får en chip i nakken. De voksne katte bliver også tjekket for katteleukæmi, for det har vi en del af på Bornholm. Når killingerne er store nok, bliver de sat til salg og får et adoptivhjem, siger Lone Nielsen.

Der er stor efterspørgsel på killinger, mens det i øjeblikket er lidt sværere for Bornholms Internat at få formidlet de voksne katte. Sofus på godt et år er dog så heldig, at den er på vej ud til en adoptionsfamilie. Foto: Holger Larsen

Stor interesse

Det er rigtig mange katte, der skal formidles videre, men det går fint med at finde nye hjem til dem.

– Da jeg åbnede internatet i efteråret, fik jeg otte katte fra Hoglebjerg, inden aften havde jeg 16 katte, og inden ugen var omme havde jeg over 30 katte. Jeg var bekymret for, om jeg kunne komme af med alle de katte. Men folk er så fantastiske til at komme og købe katte her. Man bakker os virkelig op. Nogle gange kan jeg tænke: Gad vide, om den kat kan finde et hjem? Men der er mennesker til alle de katte, jeg har. Nogle vil have en sofakat, andre vil have en selvstændig kat eller en, der er lidt sky, siger Lone Nielsen.

På Bornholms Internat mærker man, at efterspørgslen især er efter killinger.

– Så det er dejligt, når der ryger nogle af de voksne katte af sted, for de kan godt komme til at være her i længere tid, siger internatsejeren.

De får en ny chance

Lone Nielsen er uddannet dyrepasser og har arbejdet med dyr i mange år.

– Jeg elsker det. Der kommer nogle små forhutlede katte ind. Det er dejligt at kunne give dem en chance og få dem ud i den anden ende som nogle store, sunde katte. Det er givende. Det er også hårdt, og jeg har aldrig fri, men jeg er heldig at have nogle frivillige, der kommer her og hjælper, siger Lone Nielsen.

Internatet kan stadig bruge flere frivillige. Det gælder dyrevenner, der gerne kommer på internatet, men også plejefamilier, som for en periode kan lægge hus til killinger, som man vil gøre tamme.

Internatet tager ikke imod hunde, men tager imod andre små dyr.

– Vi får også kaniner og marsvin ind. Vi fik 18 marsvin ind i november. De var blevet dumpet på en parkeringsplads. De blev til 28, fordi der var unger i dem. Jeg fik alle marsvin ud til nye ejere, fortæller Lone Nielsen.

Selv om der er knald på internatet i øjeblikket, har hun også mod på at at udvide med kattepension.

– Vi har har kun fire bure i øjeblikket til pension, men vi er gået i gang med at bygge en ny kattestald, oplyser Lone Nielsen.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT