Store planer med køb af kolonihave

LOF har købt en kolonihave i Haveforeningen Friheden i Rønne, og her er planen, at der skal laves udendørs kurser. Aftenskolen har store forventninger til projektet, som aldrig er set før på Bornholm - og i måske hele Danmark.
– Her kan vores ideer gro og blomstre.
Sådan siger næstformand Else Merete Knoop, mens hun viser rundt i LOF Bornholms nyerhvervede kolonihave. Lige nu er der hverken kursister eller tilsluttet strøm til det 20 m2 store kolonihavehus, men til september skal haven gerne vrimle med kursister, som lærer eksempelvis at tilberede mad over bål og dyrke yoga i det fri.
– Vi synes, det er meget spændende, og vi håber, at kursisterne siger, at "det er lige os", fortæller hun.
Aftenskole bliver til dagskole
Ideen til at lave kurserne i en kolonihave kommer fra skoleleder Heidi Marker. Hun blev under coronarestriktionerne inspireret til at lave kurser udendørs, fordi man ikke måtte være så mange forsamlet indenfor. Blandt andet havde aftenskolen god succes med gående tyskkurser i Rønnes gader.
Så da foreningen fik nys om, at Real Danias pulje 'De nye folkerum' ville uddele 100.000 kroner til at udvikle nye metoder til undervisning i det fri, sendte foreningen straks en ansøgning og fik pengene, som nu er brugt til at købe kolonihavehuset i Haveforeningen Friheden på Torneværksvej i Rønne.
– Det er jo sådan lidt en idé, som jeg er kommet på, at udendørsundervisning fra coronatiden kunne blive permanent. Og så er det jo godt med sådan et lille hus, hvor man kan samle tingene omkring, siger hun og fortæller, at fordelen ved kolonihavehuset blandt andet er, at man kan etablere udekøkkener og dermed lave madlavningskurser.
Heidi Marker håber, at tiltaget kan være med til at forlænge sæsonen hos aftenskolen, hvor der typisk er aktiviteter i vinterhalvåret.
– Vi håber, vi kan tiltrække folk, selvom vi godt ved, at der sker en masse om sommeren. Og så er det også rart, at vi nu har vores eget sted, siger hun med henvisning til, at LOF Bornholm hidtil har lejet sig ind i lokaler på forskellige skoler.
– Fordelen med et kolonihavehus er, at vi også kan bruge det i dagtimerne, og det har vi jo ikke rigtig mulighed for at lave i dag, fordi der bruger skolerne deres egne lokaler. Derudover er det billigere, så derfor var en kolonihave en god måde at komme i eget hus.
Positive reaktioner
Under Folkemødet fik LOF Bornholm besøg af hovedforbundet, som blev imponeret over ideen med kolonihaven. Der er nemlig tale om en helt ny måde at tænke folkeoplysende voksenundervisning på.
– Jeg tror, at det er første gang, det er sket i Danmark. Det er i hvert fald ikke blevet afprøvet i LOF tidligere, siger Heidi Marker.
Hvilke reaktioner har I fået på det?
– Der er mange, der synes, at det er en spændende idé, og at det har de aldrig hørt om før. Derfor håber vi da også, at der kommer nogle kursister, siger skolelederen.
Hvad siger haveforeningen til det?
– Formanden synes, det lød meget interessant, så vi har kun fået positive tilbagemeldinger fra kolonihaveforeningen, og de er simpelthen så søde, når de er derude og hjælpsomme. Det virker, som om de synes, det er megaspændende, og at det kan give noget til deres kolonihaveforening. Det er så positivt, det må man sige.
LOF Bornholm har søgt regionskommunen om et tilskud på 16.000 kroner til indkøb af solceller, der skal være på taget af kolonihavehuset, samt indkøb af et køleskab. Det er nogle af de ting, aftenskolen mangler for at kunne gå i gang med at tilbyde kurser i kolonihaven.
Haveforening lever op til sit navn
Det er Danny Steinlein, som er formand for Haveforeningen Friheden, og han fortæller til Tidende, at han personligt synes, det er en god idé, at LOF nu har slået sig ned i det lille minisamfund i udkanten af Rønne.
– Vi har ikke rigtig snakket om det i bestyrelsen, for det er først kommet frem bagefter, at de gerne ville lave kurser der. Men min umiddelbare mening er, at jeg ikke har så meget imod det. Det er jo også kun om sommeren, de skal bruge det.
Han peger også på, at der i forvejen er en brevdueforening, som lejer et kolonihavehus i haveforeningen.
– Når vi kan have en brevdueforening, så kan vi også have sådan en forening. Der skal være plads til os alle sammen. Vores haveforening hedder friheden, og her er der frihed under ansvar. Det er sådan, jeg gerne vil have, den skal køre, siger Danny Steinlein.
LOF
Liberalt Oplysnings Forbund (forkortes LOF) er et landsdækkende oplysningsforbund, der blev stiftet i september 1945 af partiet Venstre, Venstres Ungdom og Venstres Kvinder for at fremme et liberalt oplysningsarbejde på kulturelle, sociale, økonomiske og politiske områder. Foreningen har primært virket ved at drive aftenskoler.
Ideen til et liberalt oplysningsforbund opstod i Venstre umiddelbart før besættelsen. Ideen kunne ikke virkeliggøres, så længe Danmark var besat på grund af et tysk forbud imod politisk aktivitet. I stedet blev organisationen Dansk Studiekredsforening oprettet. Efter befrielsen kunne LOF imidlertid oprettes.
Kilde: Wikipedia

MEST LÆSTE

En rujnnpolta
En lille trind, nærmest rund kvinde
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration