Planer om privat plejehjem i Rønne

Planer om privat plejehjem i Rønne
Arkivfoto
ERHVERV | Fredag 14. juli 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
ERHVERV | Fredag 14. juli 2023 • 05:30

Uafhængig gruppe ønsker at etablere et friplejehjem med en kristen profil.

En gruppe bornholmere ønsker at oprette et friplejehjem på Bornholm med en evangelisk luthersk profil.

Paul Kjøller, tidligere landssekretær i Evangelisk Luthersk Mission, oplyser til Bornholms Tidende, at planerne stadig er meget nye og ukonkrete.

Man er dog nået så langt, at man har spurgt Bornholms Regionskommune om mulighederne for at finde et egnet areal i Rønne.

– Vi vil gerne have fundet placeringen, før vi går videre med projektet, og når vi satser på rønneområdet, er det på grund af den trafikale tilgængelighed, indkøbsmuligheder med videre, siger Paul Kjøller.

Paul Kjøller oplyser, at tankerne om et friplejehjem udspringer af en gruppe, som i flere år har drøftet planer om både hospice og bofællesskab med en kristen profil.

Der er behov

– Fra politisk hold på Christiansborg er der opbakning til flere friplejehjem, der er et behov for flere plejehjemspladser på Bornholm, og vi er ret sikre på, at der i vores bagland er en interesse for et plejehjem med vores profil, siger Paul Kjøller.

Gruppen er blevet til med opbakning fra Evangelisk Luthersk Samråd på Bornholm, og dermed dets bagland, men gruppen er helt uafhængig, understreger man.

– Vi kommer fra forskellige grene af de kristne fællesskaber på Bornholm, uddyber Paul Kjøller.

Gruppen har været i kontakt med eksisterende friplejehjem i Danmark, også for at få en idé om økonomien i projektet.

– Jeg kan ikke slynge nogle tal ud, men vi tror på, at det er muligt økonomisk, og vi håber også på at komme forholdsvis hurtigt i gang, siger Paul Kjøller.

Cirka 30 boliger

Gruppen håber at kunne bygge et friplejehjem med cirka 30 boliger, gerne med et spændende og rekreativt udeområde.

Et friplejehjem er et privatejet plejehjem. Plejen på stedet er omfattet af de samme regler som de kommunale plejehjem, og også her kræver det visitation fra kommunen at få tildelt en bolig.

Gruppen forklarer, at en status som friplejehjem giver et større råderum for selv at bestemme, hvordan stort og småt bedst tilrettelægges – herunder hvilke værdier, der skal præge plejehjemmet.

Gruppen har oprettet en side på Facebook med det formål at samle en kreds af interesserede venner. Det nævnes, at man er i kontakt med en erfaren konsulent på området, og at der ikke mindst i opstartsfasen vil være behov for likviditet, og at man derfor er interesseret i tilsagn om økonomisk hjælp.

 

Politikere for friplejehjem

 

Seks borgerlige partier fremlagde 6. oktober sidste år et udspil om frit valg i ældreplejen. Her lød det, at alle 98 kommuner i fremtiden skal have et friplejehjem.

Begrundelsen fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, var, at det var "helt uacceptabelt, at så stor en del af danskerne frygter at komme på plejehjem, når vi kan se, at der er så stor trivsel på vores friplejehjem".

– Ikke mindst blandt borgerne, men også blandt de ansatte, sagde Pernille Vermund ifølge Ritzau.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mente også, at beboerne er mere tilfredse på friplejehjem, og Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, henviste til, at han har set tal for lavere sygefravær blandt de ansatte.

– Min oplevelse er, at der er et helt andet fokus på beboerne ved friplejehjemmene, end der er ved nogle kommunalt ejede plejehjem. Derfor er det så vigtigt med det frie valg, sagde han.

Spørger man ældre på kommunale og private plejehjem, er tilfredsheden dog på stort set samme niveau, faktisk en smule højere på de kommunale, kunne Ritzau skrive 20. oktober på baggrund af en undersøgelse af tilfredshed og data fra Aarhus Kommune. Sundhedsdatastyrelsens undersøgelse fra 2021 med stikprøver i hele landet viste samme billede. Tilfredsheden var dengang 1,6 procentpoint højere på de kommunale plejehjem.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT