Slut efter 33 år: Leif Olsen fyret

Slut efter 33 år: Leif Olsen fyret
Leif Olsen er blevet fyret fra jobbet som gymnasielærer. Til sommer er det slut. Fyringen kommer ikke uventet, fortæller han. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 3. DEC 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. DEC 2023 • 15:30

Når skoleåret slutter, skal Leif Olsen ikke længere undervise på Campus Bornholm. Hvad fremtiden bringer, ved han ikke endnu.

Lige så snart han fik en mail fra chefen, som indkaldte ham til en samtale om ændring i hans ansættelse, havde Leif Olsen på fornemmelsen, at hans tid som gymnasielærer var ved at rinde ud. Og han havde ret. Efter 33 år er han blevet fyret.

– Jeg holder op på campus til sommer, siger Leif Olsen til Tidende.

I et opslag på Facebook fortæller han, at det ikke er uventet, at Campus Bornholm ikke har brug for ham efter sommerferien.

– Vi har fået færre klasser på gymnasiet, og så skal man jo bruge færre lærere. Det er logisk. De to fag, jeg underviser i, dansk og engelsk, er obligatoriske. Det vil sige, at de fylder ret meget. Når der forsvinder en klasse, så ligger de fleste timer i dansk og engelsk. Så at der skulle forsvinde en lærer med min fagkombination, var ikke uventet, siger Leif Olsen.

Det kommer heller ikke som et chok for ham, at det bliver ham, der mistet jobbet.

– Jeg er halvgammel, eller gammel, og det vil sige, at jeg også er dyr, og så har jeg været temmelig meget sygemeldt de sidste par år, fordi jeg har haft problemer med min hofte, så jeg var ikke overrasket. Det er ikke det samme som, at jeg synes, det er en smaddergod idé. Det vil være løgn at sige, men jeg er ikke overrasket.

På Facebook skriver han ligefrem, at han nok også ville have fyret sig selv, hvis han havde chefens job.

– Det må jeg nok indrømme, siger han bekræftende.

Kommer til at savne det

At opsigelsen kommer lige før jul, hænger ifølge Leif Olsen sammen med, at han har seks månedes opsigelse. Så træder opsigelsen i kraft ved skoleårets udgang.

– Gymnasier fyrer altid på denne tid af året. Det er for at undgå at skifte lærer i de enkelte klasser, siger han.

Ifølge ham vil Campus Bornholm spare, hvad der svarer til tre årsværk.

Efter otte år og syv måneder i jobbet har en gymnasielærer seks måneders opsigelse, og det lever Leif Olsen uden problemer op til.

– Det er mit 33. år, så det kriterie har jeg opfyldt for nogle år siden, siger han.

Selvom fyringen ikke kommer uventet, synes han stadig, det er mærkeligt, at han ikke skal undervise gymnasieelever efter sommerferien.

– Der er ingen tvivl om, at jeg kommer til at savne det, lyder det fra Leif Olsen.

Kan gå på pension

Hvad der skal ske, når han ikke længere skal være gymnasielærer, har han ikke tænkt videre over endnu, men han finder sikkert på et eller andet, siger han.

– Det er ikke så nemt at finde noget nyt som 60-årig, men det må jeg se på. Om ikke andet tillader min pensionsordning mig at gå på pension som 60-årig, men det bliver ikke så sjovt.

Spørgsmålet er så, om hans gemyt tillader, at han går på pension nu.

– Det gør det ikke. Jeg skal have et eller andet at beskæftige mig med på den ene eller den anden måde, ellers vil det gå ud over min kone, hvis jeg skal være så meget hjemme, siger Leif Olsen.

I opslaget på Facebook fortæller han, at han startede sin erhvervskarriere som femårig med at være avisbud:

"Måske kan jeg slutte den i samme job", skriver han.