Mystisk: Nye affaldstakster på udvalgsmøde

Mystisk: Nye affaldstakster på udvalgsmøde
Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 3. FEB 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
3. FEB 2023 • 05:30

Beregningerne for de nye affaldstakster gav ikke mening i bilaget, som man onsdag blev præsenteret for i natur-, miljø- og planudvalget. Detaljerne bag taksterne må offentligheden endnu ikke se.

En manglende post på et lukket bilag gjorde, at man i natur-, miljø- og planduvalget ikke umiddelbart kan få regnestykket angående nedsættelsen af affaldstaksten til at gå op.

I sagsfremstillingen til punktet fremgik det, at borgerne kan forvente en nedsættelse af taksten for affaldshåndtering på 125 kroner for helårshuse med ugentlig tømning og 275 kroner, hvis man har valgt kun af få hentet sit affald hver 14. dag, Det er resultatet, efter Bofa har lavet en genberegning på bagkant af den ændrede affaldssituation, men på mødet gav tallene ikke helt mening, fortæller udvalgsmedlem René Danielsson (DF).

– Indholdet af det bilag, vi blev fremlagt, gav ikke tilpas meget mening, så man kunne se, at takstnedsættelsen kun skulle være 125 kroner. Det gav ingen mening, og det ender med, at vi som politikere sidder med en lommeregner til et udvalgsmøde og kan konkludere, at det ikke giver mening, siger René Danielsson.

Forperson i udvalget, Helle Munk Ravnborg (EL), bekræfter, at tallene man fik præsenteret på mødet ikke var fyldestgørende.

– Der er en post, som ikke optræder, og tallene giver derfor ikke helt mening, som de er fremlagt lige nu. Men det ændrer ikke ved, hvad vi kan forvente i forhold til beløbsstørrelsen, fortæller Helle Munk Ravnborg og fortsætter:

– Det er en forglemmelse, som jeg forstår det, og det går jeg naturligvis ud fra er rigtigt. Skulle det modsatte vise sig, så står vi selvfølgelig et andet sted, men det kommer den supplerende sagsfremstilling til at vise.

René Danielsson kunne ikke medvirke til at sende indstillingen om affaldstaksterne videre. Foto: Jacob Jepsen

Tre mod to

Helle Munk Ravnborg, Mikael Benzon (EL) og Søren Schow (V) stemte for at sende indstillingen om takstnedsættelse videre til behandling i økonomi- og klimaudvalget i næste uge, mens Karen Lynn Jacobsen (S) og René Danielsson ikke kunne medvirke til beslutningen.

– Der var et flertal, der mente, at det godt kan stemmes igennem, fordi man forventer, at det, der kommer på økonomi- og klimaudvalgsmødet, vil være retvisende. Jeg kan bare kun konstatere, at med det, jeg har set indtil nu, så skulle takstnedsættelsen være væsentligt højere. Så er det svært at sige: ”så kører vi bare”, siger René Danielsson, om årsagen til hans stemme.

– Det handler ikke om, at jeg skal køre revision på Bofas budget. Det har jeg ikke kompetencerne til, og det kan godt være, at der er 117 årsager til, at takstnedsættelsen bliver på de her 125 kroner, men så skal det forklares og beskrives. Man må jo få bilagene til at stemme overens, eller også skal takstnedsættelsen være højere, lyder det fra politikeren.

Da det ifølge Bofa kan påvirke voldgiftssagen med HCS, må offentligheden ikke få indsigt i detaljerne for de nye affaldstakster. Foto: Jacob Jepsen

Lukket bilag

Detaljerne for hvorfor de nye takster ser ud til at blive, som de gør, og hvor der altså mangler en post, står i et bilag, der endnu ikke er offentligt tilgængeligt.

Navngivet i sagsfremstillingen som "Væsentlige påvirkninger af taksten", skulle bilaget give en detaljeret gennemgang over, hvordan en række ændringer, herunder blandt andet fjernelse af moms og inflation, påvirker taksterne.

– Vi havde en diskussion om, hvorfor bilaget er lukket. Der ligger åbenbart en post eller to, som er lidt lakrids, men så har jeg det lidt sådan, at man må sætte sorte streger over det, der måtte være og så lægge resten åbent, så folk har en chance for at se, hvad pokker det er, man betaler for. Og hvorfor det ender med, at takstnedsættelsen ender med at blive så lille. Jeg synes, det er en uskik at smide det hele på et lukket bilag, siger René Danielsson.

Tidende har søgt aktindsigt i det lukkede bilag hos Bofa, men fik i første omgang afslag.

– Der vil blive nogle tal tydelige, som kan påvirke den igangværende voldgiftssag, begrunder Bofa-direktør Jens Hjul-Nielsen afslaget med.

Sagen, der refereres til, er den verserende tvist mellem kommunen og vognmandsfirmaet HCS, som kommunalbestyrelsen besluttede at ophæve kontrakten med i sidste måned. Og det ærgrer Bofa-direktøren, at man ikke har mulighed for at skabe lidt mere transparens.

– Vi synes ikke, det er så godt, at dokumentet er nødt til at være lukket, fordi der er nogle ting, som vi gerne vil kunne forklare borgerne, men det er desværre sådan, det må være lige nu, siger Jens Hjul-Nielsen.

Affaldets fremtid

På udvalgsmødet onsdag var der også inviteret til det, man i dagsordenen havde kaldt "temadrøftelse om fremtidig affaldsordning".

Her var Nana Winkler fra Dansk Affaldsforening, der er en interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber, inviteret til at give et oplæg om, hvilke lovmæssige rammer den nye affaldsordning, og hvordan affaldsordningerne ser ud i udvalgte kommuner.

– Det blev gjort meget tydeligt, at der er et ganske begrænset råderum for kommunerne i forhold til, hvad man kan forestille sig af løsninger. Det ligger jo fast, at de forskellige fraktioner skal afhentes i henteordninger. Vi fik også præsenteret eksempler fra andre kommuner, og alle de steder var der affaldsøer involveret i en eller anden udformning, fortæller forperson, Helle Munk Ravnborg.

Udvalgskollegaen René Danielsson føler ikke, at drøftelsen gjorde ham meget klogere.

– Jeg synes ikke, jeg fik noget ud af det. Jeg oplevede det mest af alt som salgstale for den løsning, der er blevet valgt. Vi skulle se, hvad andre kommuner har gjort, og så var det stort set kun én løsning, der blev præsenteret.

Den med affaldsøer?

– Ja. Nogen vil måske mene, at det er en forsimpling, men det synes jeg rent faktisk var udfaldet af punktet. Det er ikke, fordi jeg forventer, at der slet ikke skal graves nogen steder, men for mig handler det om at begrænse det mest muligt, siger DF-politikeren.

Central sortering

Der var inden mødet lagt op til, at man skulle drøfte, hvorvidt man skal lave et nyt udbud, der er helt åbent, eller om man fra kommunens side skal tilpasse et udbud, som virksomhederne, kan byde ind på.

Et af alternativerne til kildesortering og affaldsøer, der ofte bliver snakket om, er at implementere en løsning, hvor affaldet i højere grad bliver sorteret på centrale sorteringsanlæg. Her blev Nana Winkler også hørt, fortæller Helle Munk Ravnborg.

– Der blev spurgt til, hvad der er af erfaringer fra sorteringsanlæg rundt om i Danmark, og der mener jeg, at der blev nævnt tre eller fire eksempler. Aalborg Forsyning er i gang med at få etableret noget posesortering på to fraktioner. Det vil sige, at man lægger og rest- og madaffald ned i samme spand, men i hver sin pose af forskellig farve. Resten af fraktionerne bliver så samlet ved husstanden eller ved affaldsøer. Der blev også nævnt to kommuner, der for noget tid siden havde haft noget central sortering, men de måtte opgive det, fordi økonomien ikke rakte til det, siger forpersonen.

Og netop økonomien er en stor hurdle, lød det fra Dansk Affaldsforening.

– Nana Winkler fortalte, at det ville overraske hende meget, hvis man med de affaldsmængder, vi har her på Bornholm, ville kunne få økonomien til at køre rundt med sådan et anlæg. Det er især, fordi mængden af affald ikke er stor nok. Så kunne man i stedet sejle det et sted hen, og der har Bofa regnet på, at hvis man skulle samle affaldet og ekspedere det et andet sted hen, hvor det kunne blive sorteret med robotter, så ville det koste rigtig mange ressourcer i transport. Jeg mener, man snakkede om, at der skulle et par lastbiler hver anden dag til. Noget i den stil, siger Helle Munk Ravnborg.

Det er ingen hemmelighed, at der er uenighed i natur-, miljø- og planudvalget om, hvordan man finder en løsning på affaldsproblemet, og René Danielsson er i det hele taget mere kritisk over for det, han blev præsenteret for onsdag.

– Dansk Affaldsforening mener jo så ikke, at der er så stor mulighed for eksempelvis at få sådan et optisk sorteringsanlæg her. Jeg kan bare konstatere, at der altså har været et tilbud med det. Godt nok noget dyrere, men det var fuldstændig indenfor rammerne, siger han.

Det omtalte tilbud var en del af seneste udbudsrunde i 2020, hvor Fugato bød ind med en løsning, der ligner den, man arbejder på i Aalborg.

– Jeg spurgte Bofas direktør, om man skulle forstå det sådan, at Fugatos tilbud ikke opfyldte de krav, der er i bekendtgørelsen, men der var meldingen, at det gør det altså. Så kan man have diskussionen om, hvorvidt der er nok skrald på Bornholm til, at det giver økonomisk mening, men hvis der er et firma, som mener det, så er det i så fald firmaets problem, fortæller René Danielsson.

Det vides endnu ikke, hvornår et nyt udbud kommer på plads, og i første omgang skal administrationen lægge noget op til politikerne, der herefter skal tage stilling til det. Administrationen var også til stedet på udvalgsmødet, men René Danielsson tror ikke, man kom en konklusion meget nærmere onsdag.

– Skal vi ikke bare sige, at jeg tror, embedsværket gik derfra med en mindre hovedpine. Men jeg tror, de fremlægger noget om en måneds tid, og så tager vi den derfra.

Tidende har uden held forsøgt at få en kommentar fra Nana Winkler fra Dansk Affaldsforening.