Jesper skal spille politisk pølsemand under åben himmel

Jesper skal spille politisk pølsemand under åben himmel
Jesper Riefensthal indtager rollen som pølsemand - og borgmester. Pressefoto
DAGENS NAVN | 24. MAJ • 05:30
Af:
Joan Øhrstrøm
DAGENS NAVN | 24. MAJ • 05:30

Skuespiller Jesper Riefensthal glæder sig til at gøre teateroplevelsen tilgængelig for alle med stykket ”Danish Clown – Den politiske pølsemand!” For her er scenen ikke Rønne Theater, men ladet på en teatervogn, der kan opleves på hele øen fra 6. juni.

Hvordan går det med prøverne til Danish Clown – Den politiske pølsemand?

– Det går rigtig godt. Lige nu er vi i gang med at finde på den fysiske komik. Så det er virkelig morsomme prøver.

Kan du skitsere lidt af handlingen?

– ’Danish Clown’ er en satirisk, tempofyldt og moderne gendigtning af Ludvig Holbergs ’Den Politiske Kandestøber’. Her er den politiske kandestøber blevet til den politiske pølsemand, Herman, som ikke synes, det er til at drive sin forretning på grund af regler og tilladelser. Men en rådgiver fra et politisk parti opdager Herman og får ham lokket til at stille op som kandidat for partiet, og ved et mirakel bliver han borgmester.

– Og så kommer der lidt mere af det hele. ”Godt med det hele” er hans slogan. Så Herman går i gang med at lave om, som han synes, men ligesom i ”Den politiske kannestøber” erfarer han, at det ikke er så fantastisk let at gøre det rigtige hele tiden. Det der er godt for alle. Og det ligger en del af komikken i.

Hvad er moralen i Danish Clown?

– I den originale udgave er moralen noget i stil med ’skomager, bliv ved din læst’. Her kunne det for eksempel være en omskrivning af en af de sidste sætninger, som Herman har i originalen. Det er ”Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre”. Og her ville det så være ”Ét er et menukort at forstå – et andet en pølsevogn at køre”, som også er et fint billede på, hvordan omskrivningen er.

– Det skulle gerne være en forestilling på under en time, sjov og med rimelig fuld fart på, om politikere og dem der stemmer på dem.

Hvilken rolle spiller du?

– Jeg spiller både Herman, som er den politiske pølsemand, hans frue og deres datter Angelique. Så jeg spiller hele familien – de ligner hinanden meget.

Hvordan har du det med rollen som politisk pølsemand?

– Jeg har det godt med rollen. Jeg har spillet ”Den Politiske Kandestøber” to gange før – både på Bornholms Teater og på Folketeateret, så jeg kender stykket rigtig godt. Men tommelfingerreglen for en skuespiller er jo, at man ikke kan spille noget, man ikke selv er – så her handler det om at finde troen på, at man kan gøre det bedre end ’de andre’ – det er det, Herman i stykket lever meget af. Og det kan for et moderne menneske være en lidt forbudt og skamfuld følelse at indrømme, at man har det sådan. Men jeg er ret sikker på, at vi alle sammen kender den.

Scenen i ”Danish Clown” bliver ikke Rønne Teater, men ladet på en omrejsende teatervogn. Hvad er idéen med dette?

– Tanken er at komme ud af det gamle rokokoteater, som kan have et andet publikum, end når man tager ud i landet og spiller. Så vi håber rigtig meget, at vi også kommer til at spille for dem, der ikke går så meget i teatret. Her kan man sidde under åben himmel, og vi spiller på hele øen fra den 6. juni til den 12. juli.

Har du spillet på en teatervogn før?

– Nej, det er helt nyt, så jeg er meget spændt på det. For det er noget andet. Det er et mere diffust rum at være udenfor. Jeg har lige afsluttet et halvt års forløb med ”De urørlige” på Folketeatret, hvor det virkelig er definerede rum, og hvor folk har købt billet lang tid i forvejen. Her tænker jeg, at det er et mere impulsivt publikum, og man behøver ikke have det store muldvarpeskind op ad lommen, og man bliver ikke fanget i et rum.

Hvad er det bedste og værste ved at være skuespiller?

– Det bedste er at lave noget, man elsker. Og jeg er så privilegeret, at jeg har øvet mig, så jeg kan leve af det, og få lov til det. For der er også nogle, der skal se det og kunne bruge det. Der er rigtig mange dygtige mennesker, som ikke har noget arbejde. Men det at gå på arbejde og lave det man rigtig gerne vil er et privilegium.

– Det værste er, at det foregår, når alle andre har fri, som kan være en udfordring i forhold til familie og børn. Det er den ene ting. Den anden ting er, at det kan slutte i morgen. Kontrakter varer kun et par måneder, når det er teater, og når det er tv, er det halve dage ad gangen.

Hvad kan du lide at bruge tiden på, når du ikke spiller skuespil eller øver replikker?

– Så er det først og fremmest at være sammen med den familie, som jeg har. Lige nu arbejder jeg på Bornholm, mens min søde kone passer vores tre sønner. Så jeg tænker, at hun gerne vil aflastes lidt. Hun har jo også sit arbejde udover det. Så familien er højeste prioritet.

– Og så er jeg så heldig at bo i et fælles landbrug i Karise syd for Køge, der hedder Permatopia. Der er 90 boliger og omkring 270 mennesker. Så har vi hver vores hus og en fællesgård, hvor vi dyrker skoven og landbruget. Og at gå i marken og lave nogle grøntsager, det elsker jeg. Det er virkelig fritid for mig at kunne gå der en formiddag og en eftermiddag.

Hvordan ser din sommer ud?

– Sommeren tilbringer jeg her til midten af juli. Derefter er der et hul, hvor jeg forhåbentlig kan lave lidt tv, og så kommer jeg tilbage til Bornholm og laver en juleforestilling til de mindste.

Så ingen sommerferie?

– Nej, det er med at gribe jobbet, når det er der. Der skal nok komme huller, hvor jeg kan holde ferier. Eller hvor man kan få rette op på det, man ellers ikke har fået gjort, som for eksempel at få skruet den der dør ordentlig fast.

Du har spillet på øen før, men hvad er dit forhold ellers til Bornholm?

– Ja, jeg har spillet fire-fem forestillinger her, men har også været her rigtig mange somre også før det, så jeg kender Bornholm rigtig godt. Jeg synes, det er privilegeret at få lov til at arbejde her. Jeg synes, det skønt og dejligt. Jeg kan godt forstå, at dem af os, der kommer udefra, bliver forelsket i sommeren.

– Nu har jeg heldigvis været her både sommer og vinter og kan virkelig godt lide begge dele. Der er noget eventyrligt over sommeren, og så er der noget helt vildt ved at sidde på en ø midt i det hele om vinteren, når det hele har lagt sig, og der hverken er mange turister, et folkemøde eller en Wonderfestiwall.

Blå bog

Jesper Riefensthal.

46 år. Uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater i 2006. Han har en lang karriere på landets teaterscener og har også medvirket i flere teaterforestillinger på Bornholm. Han blev for eksempel Reumert-nomineret for sin rolle i Erasmus Montanus på Bornholms Teater, ligesom han allerede modtog talentprisen i 2008. Og han har både spillet med i tv-serier og film – blandt andre ”Hvidstensgruppen” og ”Kvinden i buret”. Privat er han gift med Alaya Riefensthal, som han har tre sønner med.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT