Affaldets fremtid: 'Fjollet at lave et helt åbent udbud'

Affaldets fremtid: 'Fjollet at lave et helt åbent udbud'
Helle Munk Ravnborg mener, man bør udnytte de erfaringer, man har til at lave et mere konkret udbud. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 31. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
31. JAN 2023 • 05:30

Affaldsfremtiden er på programmet onsdag, når natur-, miljø og planudvalget har temamøde om de mulige affaldsløsninger på Bornholm. På forhånd er der uenighed i udvalget om, hvordan man skal udbyde affaldsopgaven.


Retningen for arbejdet med den fremtidige affaldsordning er på programmet, når der er natur-, miljø- og planudvalgsmøde onsdag.

Hele kommunalbestyrelsen er blevet inviteret til det, der på udvalgets dagsorden kaldes en temadrøftelse om den fremtidige affaldsordning. Her vil der blandt andet holdes et oplæg af Nanna Winkler fra Dansk Affaldsforening , der skal præsentere de lovmæssige rammer, som den nye affaldsordning skal passe ind i. Samtidig vil hun gennemgå, hvordan affaldsordningerne ser ud i udvalgte kommuner.

– Det vil være med til at give os mere indsigt i forhold, der ligner de bornholmske. Vi har inviteret hele kommunalbestyrelsen til at deltage i det her temamøde, fordi det i sidste jo er os alle sammen, der skal træffe en beslutning her, siger forperson for udvalget, Helle Munk Ravnborg (EL).

Nyt udbud

Temamødet er et led i processen mod at lave et nyt affaldsudbud, der blev nødvendigt, efter at kommunalbestyrelsen i midten af december valgte at ophæve kontrakten med HCS.

En stor del af den proces er i første omgang at beslutte, hvorvidt man vil gøre som i 2020, hvor man udbyder opgaven, og så kan virksomhederne byde ind med deres egen løsning, eller om kommunen skal sætte nogle mere konkrete rammer op for, hvordan den fremtidige løsning skal se ud.

– Vi står jo nogle år længere fremme, end man gjorde sidste gang, og vi har nogle helt andre erfaringer at bygge på. Derfor vil det i min optik også være lidt fjollet at lave et helt åbent udbud, fordi vi har så meget mere at stå på nu. Jeg håber i hvert fald, at vi kan være mere præcise og sige, hvad der skal til på Bornholm, fortæller Helle Munk Ravnborg, der møder modstand fra udvalgskollegaen René Danielsson (DF).

– Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved det. For virksomhederne er det jo nemmere at forholde sig til, hvis kommunen siger: ”Det her kunne vi godt tænke os. Byd på det”. Men selvom jeg har ret stor respekt for mine kollegaer og mener da også selv, at jeg er sådan gennemsnitligt intelligent, med hvilket faglig hjemmel skal vi så kunne sige, hvilken konkret løsning der er den rigtige? Svaret er nul, siger han og fortsætter:

– Jeg kunne også godt frygte, at man vil tage udgangspunkt i, at der er blevet lavet en masse arbejde i forhold til den løsning, HCS havde valgt, hvorfor man gerne vil genbruge så meget af den som overhovedet muligt.

Affaldsøer eller ej

Løsningen HCS bød ind med indebærer blandt andet de omdiskuterede affaldsøer.

– Den løsning som HCS præsenterede, synes jeg ikke er nogen god idé. Det har ikke ændret sig et komma. Jeg har svært ved at se, hvordan de her mange huller i jorden er den rigtige løsning for Bornholm. Men jeg tager til mødet med åbent sind og lytter til, hvad der bliver sagt, og så tager vi en drøftelse derfra, lyder det fra DF-politikeren, der i stedet mener, at man burde se på, hvordan man vægter de forskellige kriterier i udbuddet.

– Jeg kunne godt lide måden, man gjorde det på sidste gang, men jeg er måske ikke helt enig i, hvordan tildelingskriterierne blev prioriteret. Prisen blev vægtet alt for højt sidste gang. 

Helle Munk Ravnborg er mere positivt stemt over for en løsning, der involverer affaldsøer, men mener samtidig, at man kunne overveje, om løsningen behøver at være så sort/hvid, som den hidtil er blevet præsenteret.

– Løsningsmodellen har indtil nu været lagt op som en "alt eller intet-løsning". Enten har du plads til at få hentet alle fraktioner ved din husstand, eller også må du aflevere alle fraktioner ved en miljø-ø.

– Der kunne jeg godt tænke mig at høre, om man kunne kombinere det, sådan at nogle fraktioner kan blive hentet ved din husstand, og så vil der være nogle steder, hvor det ikke vil være muligt at få hentet alle fraktioner, fordi der ikke er plads til spandene. Det kunne være en måde at nedbringe både omfanget af de affaldsøer, vi skal have, og ulempen det giver at skulle bringe sit affald hen et andet sted, forklarer forpersonen.

Skal tænkes godt igennem

Helle Munk Ravnborg ser derudover også muligheder i sorteringsanlægget i Vestermarie, hvor man lige nu ikke udnytter den fulde kapacitet.

Ved at udnytte det bedre, kunne man muligvis aflevere fraktioner i én spand, hvorefter det kunne sorteres på anlægget, lyder det.

– Det skal selvfølgelig tænkes godt igennem, og det er ikke noget, jeg fremsætter som et forslag nu, men det er nogle af de tanker, jeg gør mig, og noget jeg vil lytte ekstra efter onsdag, siger Helle Munk Ravnborg, der erkender, at der er lidt at se til på affaldsområdet.

– Vi skal også tage stilling, om man kan dele udbuddet op i flere dele, eller om det skal være ét samlet udbud. Der er mange ting at tage fat på, men det er i hvert fald vigtigt at gøre det rigtigt denne gang.

Ophævelsen af kontrakten med HCS har sat kommunen under et lille tidspres i og med, at man lige nu kun har dispensation til at igangsætte den nye ordning indtil den 1. januar 2024. Derfor skal man også snart til at have lavet et udbud, mener René Danielsson.

– Jeg håber lidt, at vi får en briefing om det på onsdag, og jeg har i hvert fald tænkt mig at spørge om det. Hvis vi skal nå at blive klar i forhold til de aftaler, der er indgået, så skal der snart til at ske noget.

Natur-, miljø- og planudvalget holder møde onsdag, hvor man blandt andet også skal tage stilling til Bofas genberegning af affaldstaksten. Det kan man læse mere om her