Vikingen fra Aaker springer pattegrisen over

Vikingen fra Aaker springer pattegrisen over
Jacob Nielsen ved indgangen til Værfeldtsgård i Aaker. Arkivfoto
24. MAJ • 19:00
24. MAJ • 19:00

Jacob Nielsen har i 25 år holdt kurser i vikingehåndværk på Værfeldtsgaard i Aaker og mange har også set ham optræde som smed i Middelaldercentret i Østerlars. På tirsdag fylder den selvlærte viking 75 år.

For Jacob Nielsen er Middelalderen ren science fiction.

– Det er jo langt ude i fremtiden, siger han.

Han ejer Vikingegården Værfeldtsgård i Aaker sammen med hustruen Lotte, og gården er omdrejningspunkt for udstillinger og handel med vikingegrej året rundt. Lotte farver garn med plantefarver, Jacob fortæller og underviser, og smeder knivsblade og vikingesmykker i sin smedje. Sådan har det været i 25 år, og Vikingegården på Dalegårdsvej er et tilløbsstykke for turister om sommeren.

Vi er ikke tankeløse tosser

Jacob Nielsens fascination af vikingerne startede på Færøerne, hvor han boede fra han var to til han var 14.

– Som færing blev jeg blev flasket op med kvadet om Orm den Lange, Zinklars Vise og andre sagn fra vikingetiden, fortæller han.

Som voksen blev Jacob Nielsen uddannet som billedskærer, men arbejdede det meste af sin karriere som freelancedesigner hos Lego. Da virksomheden lukkede afdelingen i København, "skulle der ske et eller andet".

Under et besøg hos en kammerat på Bornholm faldt Jacob og Lotte over en gård på Dalegårdsvej i Aaker.

Det blev det afgørende slag, fortælller Jacob Nielsen. Parret overtog gården i 2000 og brugte det efterfølgende år på at indrette gården med vikingehal, ildsted og smedje.

Derudover lever parret som ganske almindelige mennesker, fortæller Jacob Nielsen.

– Vi tager fortiden med til nutiden. Vi er ikke tankeløse tosser, der går rundt med en knude i nakken og ikke kan finde ud af, om de er vikinger eller samuraier.

Jacob Nielsen understreger, at hans kendskab til vikingetiden er noget han har suget til sig af egen drift. Derfor ved han ikke alt, men meget. Og han kan godt blive en smule irriteret, når han ser vikingetiden fremstillet forkert. Det er serien 'Vikings' et godt eksempel på.

– Der viser de folk, der har alle mulige mærkelige frisurer. Blandt andet den der knold i nakken, som vikinger aldrig nogensinde har brugt. Og så har de placeret styreåren i den forkerte side på alle deres skibe. Den skal sidde i styrbords side, påpeger Jacob Nielsen.

Tøjet, husene og mange af de våben, skuespillerne er udstyret med i serien er også forkerte. Og sådan kan Jacob Nielsen blive ved.

Vikinger på Bornholm

Vikingetiden startede ifølge historiebøgerne med angrebet på Lindisfarne i 793 og sluttede da vikingekongen Harald Hårderåde fik en pil gennem halsen under slaget ved Stamford Bridge i 1066. Der har også været vikinger på Bornholm.

Bornholm var i vikingetiden et sted hvor man søgte tilflugt og hvor man ifølge Jacob Nielsen var skæpperige. Guldgubberne, som man har fundet flere tusinde af på jernalderbopladsen Sorte Muld, lagde grunden til den efterfølgende rigdom, og der har ifølge Jacob Nielsen været mellem 9 og 11 tilflugtsborge, samt et utal af gravhøje på øen. Gamleborg i Almindingen var muligvis hjemsted for den bornholmske vikingekonge, og senere rykkede vikingerne til Lilleborg.

– De var overalt. Så vidt jeg ved fandt man en masse vikingetidsgrave oppe ved siden af Hammershus, og de har bygget skanser fra Dueodde og op til Rispebjerg, siger Jacob Nielsen.

Han har udbredt kendskabet til den tid som frivillig guide og underviser i smedjen på Bornholms Middelaldercenter i Østerlars, ligesom han og Lotte har medvirket i et utal af Middelaldercenterets årlige vikingetræf.

Men det har parret droslet ned på i de senere år, da det både er temmelig tidskrævende og også lidt dum timing at lukke Vikingegården i en uge midt i højsæsonen.

Nøjes med en god bøf

Og hvordan fejrer man så sin 75-års fødselsdag på ægte vikingemaner?

En viking satte en pattegris på spyd, hvis han skulle fejre noget, men Jacob Nielsen nøjes med en god bøf og et glas rødvin.

– Jeg har sukkersyge, så jeg holder mig langt væk fra mjød. Men rødvin, det må jeg godt.

Den store helt

En af Jacob Nielsens store helte fra vikingetiden er den norske stormand Einar Tambeskælver, som optræder i det færøske kvad Ormurin Langi.

– Bueskydning var vikingetidens adelssport, og Einar Tambeskælver var en fantastisk dygtig bueskytte. Han flækkede sin modstanders bue med sin pil, men han var også politiker og kriger. Kvadet om Orm den Lange og den knækkede bue, det er nationalromantik så det klodser, og det går lige ind, når man er en dreng på 12-14 år, siger Jacob Nielsen.

Lotte og Jacob har sammen datteren Laura og barnebarnet Ella.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT