Nye skraldebiler på vej

Nye skraldebiler på vej
Fugato skal påbegynde udskiftning af skraldebilerne inden 1. marts. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 2. FEB 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
2. FEB 2023 • 05:30

Det er et krav, at Fugato får startet en udskiftning af skraldebilerne senest den 1. marts. Det fremgår af den midlertidige kontrakt, som der blev orienteret om på et udvalgsmøde onsdag.


Senest den 1. marts skal der efter planen ske den første udskiftning af skraldebilerne.

Det fremgår af natur-, miljø- og planudvalgets dagsorden for mødet, der blev holdt onsdag eftermiddag. Her skulle der blandt andet orienteres om den nye midlertidige kontrakt med Fugato, som blev indgået kort inden jul sidste år. Ifølge sagsfremstillingen minder kontrakten i store træk om den gamle kontrakt med Fugato, men den afviger på tre punkter, herunder at Fugato skal køre med biler, der lever op til den såkaldte euronorm v-standard. Euronormen fortæller noget om køretøjets miljøegenskaber, og bilerne der lige nu henter bornholmernes affald lever ikke op til de krav. Den manglende udskiftning var en af hovedårsagerne til, at kommunalbestyrelsen i december valgte at ophæve kontrakten med vognmandsfirmaet, HCS.

– 27. november var sidste dag, hvor HCS havde dispensation til at benytte indsamlingskøretøjer, der ikke lever op til de miljøkrav, der er fastsat i kontrakten. Men de køretøjer har kommunalbestyrelsen konstateret, at der stadig køres med, skrev kommunen i en pressemeddelelse den 16. december 2022.

Derfor er det også naturligt, at Fugato i den nye kontrakt pålægges at udskifte bilerne, fortæller Fugato-direktør Kristoffer Nothlev.

– De Euro 4-biler vi har kunne jo sagtens køre videre, men jeg har fuld forståelse for, at det er sådan her. Når det nu er en af årsagerne til, at man har ophævet kontrakten, så kan man jo ikke bare give mig lov til at køre videre.

Det er dog nemmere sagt end gjort at skaffe de mere miljøvenlige køretøjer, hvilket er årsagen til, at Fugato i kontrakten har fået til den 1. marts, hvor fire ud af seks biler skal leve op euronorm v-standarden, og senest den 1. maj skal alle seks køretøjer være erstattet.

– Hvis jeg bestilte nye køretøjer, ville de først være i Danmark om to år, så jeg er nødt til at skulle finde noget brugt, og det ville jeg gerne have en tidsfrist for. Det er også sådan, at den type, som to af bilerne skal være, er der ikke ret mange af. Det er 12-tons biler, og dem kører der ikke særlig mange af rundt om i Danmark. Vi har dem, fordi vi så kan undgå at skulle ud på landruterne med en 18-tons bil, som smadrer det hele, fortæller Kristoffer Nothlev.

Mulighed for ikke dansktalende medarbejdere

Et andet sted, hvor den nye aftale med Fugato divergerer fra tidligere, er kravene til renovationsmedarbejdernes danskkundskaber.

Tidligere var reglen, at alle renovationsmedarbejdere skulle kunne tale og forstå dansk. Nu er reglen i stedet, at der bare minimum skal være én på hver bil, som kan tale og forstå dansk.

– Det har undret mig meget, at der har været krav om at begge chauffører skal kunne dansk. I et service øjemed over for borgerne kan jeg godt forstå, at der skal være en, som kan snakke dansk. Men jeg må ærligt tilstå, at jeg altid har været uforstående over for, hvorfor der skulle være et krav til alle medarbejderne, siger Fugato-direktøren.

Han mener, at ændrigen kan være med til at slå to fluer med ét smæk. Det kan nemlig forbedre virksomhedens rekrutteringsmuligheder samtidig med, at man måske kunne få nogle ukrainske flytninge i arbejde.

– Det er en oplagt måde at få dem i gang på, hvis man kan få dem ud og endda også få noget sprogundervisning ved at køre med en dansk makker. Det er en god måde at få integreret dem på. Det er tosset, hvis der eksempelvis står fem ukrainere, som ikke kan komme i arbejde, bare fordi man har den her regel, forklarer Kristoffer Nothlev.

Sidste sted, der vil ske ændringer, omhandler sommerhuse og helårsboliger beliggende i sommerhusområder (eller sommerhusaftaleområder). Ifølge sagsfremstillingen skal man her stille materiel ud til skel, når det skal tømmes. Sker dette ikke, bliver affaldet ikke afhentet, lyder det. Sommerhuse uden for sommerhusområder eller sommerhusaftaleområder får fortsat afhentet affald, som man plejer.

Den midlertidige kontrakt med Fugato om at fortsætte affaldsindsamlingen gælder indtil senest den 31. december 2024.