Nu falder affaldsgebyret

Nu falder affaldsgebyret
Arkivfoto
NYHED | 30. JAN 2023 • 13:21
NYHED
30. JAN 2023 • 13:21

Affaldsgebyret bliver 125 kroner billigere i 2023, hvis det godkendes politisk. Det står klart, efter at Bofa har genberegnet taksterne, hvor momsen blandt andet bliver fjernet.


Bofa har færdiggjort en genberegning af affaldstaksten, der betyder, at taksten for en standard husstand med ugetømning falder med 125 kroner.

Det fremgår af en sagsfremstilling på natur-, miljø- og planudvalgets møde, der afholdes onsdag.

– Reguleringen af taksten medfører, at borgerne vil modtage nye ejendomsskattebilletter. Disse forventes at blive udsendt hurtigst muligt efter kommunalbestyrelsen endelige godkendelse af taksterne, står der i sagsfremstillingen.

Efter at kommunalbestyrelsen tilbage i december ophævede kontrakten med vognfirmaet og i stedet indgik en midlertig affaldskontrakt med Fugato, var det forventet, at taksten ville falde en smule i 2023.

– Vi skal beregne, hvad det kommer til at koste at køre en midlertidig løsning, og der vil formentlig komme en meget begrænset regulering. Med de generelle prisstigninger der har været, så skal man ikke forvente, at det bliver meget billigere. Hvis det bliver billigere, er det i størrelsesordenen cirka 100 kroner, sagde borgmester Jacob Trøst (K) til Tidende, kort efter kontrakten med HCS var blevet ophævet.

Såfremt indstillingen godkendes politisk vil genberegningen medføre, at taksten for helårshuse med ugetømning falder fra 4.949 kroner til 4.824 kroner. For helårshuse med 14 dages tømning falder taksten fra 3.757 kroner til 3.482 kroner.

Momsen fjernet

I sagsfremstillingen fremgår det også, at den omdiskuterede moms på affaldsgebyret, der ikke længere må opkræves, ikke bliver opkrævet på den nye ejendomsskattebillet.

Der ligger dog fortsat ikke et styresignal klar fra Skattestyrelsen, der skal hjælpe kommunen med at korrigere den opkrævede moms indtil nu.

– Meddelelsen var til at begynde med, at man skulle vente til, der kom et styresignal om, hvordan man gør det her. Det har vi så valgt at vente på. Når det kommer, så får vi korrigeret den moms, der er betalt for meget, sagde Jacob Trøst i sidste måned.

Ifølge dagsordenem har Bofa søgt assistance hos kommunens revisionsvirksomhed (BDO) for at sikre, at genberegningen ligger så tæt på det forventede kommende styresignal som muligt. I det regnestykke har man taget højde for en række forudsætninger, som blandt andet inkluderer forøget EU-tilskud, inflation og prisudvikling og leasing af materiel.

Genberegningen skal først igennem natur, miljø, og planudvalget og herefter økonomi- og klimaudvalget, før det endeligt kan godkendes i kommunalbestyrelsen. Man kan se det fulde overblik over taksterne på natur-, miljø og planudvalgets dagsorden på kommunens hjemmeside.