Mejeri overvejer at bygge eget biogasanlæg - er presset af stigende energipriser

Mejeri overvejer at bygge eget biogasanlæg - er presset af stigende energipriser
Administrerende direktør Per Olesen løftede sløret for spændende planer, da Bornholms Andelsmejeri torsdag aften holdt generalforsamling. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | KLEMENSKER | ABONNENT | 18. MAR 2022 • 16:00
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | KLEMENSKER | ABONNENT
18. MAR 2022 • 16:00

De stigende energipriser presser Bornholms Andelsmejeri, som i 2021 måtte af med tre millioner kroner mere for energi end året før. Umiddelbart er der kun udsigt til endnu højere priser, så nu overvejer mejeriet at lave sit eget biogasanlæg, som skal køre på spildevand og affaldsprodukt fra laktosen.

På bundlinjen ser økonomien sund ud for Bornholms Andelsmejeri, for 2021 viste et overskud på hele 10,7 millioner kroner, hvilket er en kraftig forøgning i forhold til forrige år, hvor overskuddet blev 176.000 kroner.

Der er dog også bekymrede miner, for produktionsomkostningerne er steget, hvilket blandt andet skyldes, at energipriserne er røget til vejrs. Mejeriet brugte således tre millioner kroner mere på energi sidste år end året før, og det er faktisk over hele linjen, at det er blevet dyrere: vand, varme, strøm og spildevand.

Mejeriet forventer, at stigningerne fortsætter i 2022, og derfor overvejer andelsselskabet nu andre måder at få dækket energibehovet. Det fortalte administrerende direktør Per Olesen, da Bornholms Andelsmejeri torsdag aften holdt generalforsamling i selskabslokalerne i Bornholms Lufthavn.

– Energi kommer til at betyde rigtig meget de kommende år - og mere, end vi forestiller os, fortalte Per Olesen og afslørede:

– Så vores ide er, at vi vil bygge et lille biogasanlæg, fortalte han og oplyste, at det er planen, at anlægget skal køre på spildevand og et affaldsprodukt fra laktosen (plamat), hvilket begge kommer fra mejeriets egen produktion.

Projektet er lige nu stadig i idefasen, men målet er, at biogasanlægget skal kunne dække hele mejeriets gasbehov og halvdelen af mejeriets elbehov. Projektet er desuden tiltalende, fordi beregninger viser, at tilbagebetalingstiden på biogasanlægget vil være på blot fem år med de priser, der var sidste år.

Planerne vakte stor interesse blandt de fremmødte andelshavere til generalforsamlingen, og en af dem spurgte, om biogasanlægget også ville kunne dække noget af energibehovet i resten af Klemensker by. Det er dog stadig så tidligt i projektet, at det ikke er noget, som bestyrelsen har drøftet endnu, fortalte andelsmejeriets formand, Kim Larsen.

Administrerende direktør Per Olesen oplyste, at når planerne bliver mere konkrete, så vil de blive taget op på et medlemsmøde.

Mangler medarbejdere

Stigende energipriser er ikke det eneste, som presser Bornholms Andelsmejeri. Også fragtpriserne er steget meget. I starten af 2021 kostede det 20.000 kroner at få fragtet en container fyldt med produkter, mens det nu koster 50.000 kroner. Det er et problem for mejeriet, som især lever af at eksportere oste til det amerikanske marked. Det er dog noget sværere at løse fragtudfordringen end energiudfordringen, da der ikke er nogen umiddelbare alternativer til containerfragten over atlanten.

Udgifter til emballage er også steget, og de mange ekstra omkostninger har mejeriet forsøgt at lade kunderne betale for ved at hæve priserne på produkterne. Ifølge Per Olesen kan det dog tage noget tid at få hævet priserne, da produkterne købes af kæder, som tidligere plejede at tegne længere kontrakter. Dette er dog ved at have ændret sig, så det nu er muligt for mejeriet at hæve priserne med blot en enkelt måneds varsel.

Energi kommer til at betyde rigtig meget de kommende år - og mere, end vi forestiller os

Per Olesen, administrerende direktør, Bornholms Andelsmejeri

En anden udfordring for mejeriet er manglen på arbejdskraft, som også opleves i mange andre brancher på Bornholm.

– Vi mangler folk hos os til at lave det, vi vil, så vi må sluse ud i nogle af vores produkter, fortalte Per Olesen, som oplyste, at man derfor har taget den konsekvens at stoppe med at producere A38 og kernemælk fra den 1. april.

Der er også bekymring at spore hos mejeriet i forhold til krigen i Ukraine. Selvom mejeriet ikke har nogen russiske kunder, så kan Vestens sanktioner mod Rusland, der har invaderet Ukraine, også påvirke regnskabsåret 2022. Mejeriet kan nemlig blive ramt af, at andre lande stopper salget til Rusland, og derved skal afsætte deres produkter på andre markeder. Krigen vil ydermere påvirke mejeriets omkostninger til energi, der forventes at stige yderligere.

Til gengæld glæder mejeriet sig over, at det ser ud til, at salgsprisen på mælk ser ud til at stige på verdensplan.

– Det positive er, at mælkeprisen går op. Det tør jeg godt love, fortalte Per Olesen.

Splid blandt andelshaverne

Selvom størstedelen af overskuddet på 10,7 millioner kroner bliver tilbagebetalt til mælkebønderne med 15 øre per produceret kilo mælk - hvilket løber op i 8,9 millioner kroner, hvoraf resten går til mejeriets kassebeholdning - så var det ikke alle andelshavere, som var glade.

Flere udtrykte, at de overvejede at sælge deres mælk til andre firmaer ovre, da spotprisen er højere end den pris, som Bornholms Andelsmejeri udbetaler i øjeblikket.

– Jeg vil gerne have, at en genopretningsplan bliver efterlyst inden for de næste seks måneder. Hvis ikke økonomien bliver væsentligt bedre, kan I ikke regne med, at vi sælger vores mælk til jeres mejeri i al evighed, lød det fra en af deltagerne til generalforsamlingen.

Administrerende direktør Per Olesen fortalte, at det lå frit for at sælge mælken til andre end mejeriet, hvis det er det, man vil. Han er dog ikke sikker på, at det vil være i mælkebøndernes interesse.

– Det står alle frit for at sælge til andre, men problemet er, at vi er på en ø, og der er en del omkostninger ved at fragte det væk herfra, argumenterede han.

Fra nogle af andelshaverne blev der desuden opfordret til, at der blev nedskrevet en strategi for selskabet og også valgt en professionel bestyrelse, som ikke kun består af landmænd.

– Vi er landmænd, og man kan selvfølgelig godt være i bestyrelsen som landmand, men vi ved noget mere om andre ting, lød det fra salen.

Der var dog også forsonende ord fra en andelshaver, som opfordrede til, at man bakkede op om andelsmejeriet.

– Vi er kun lidt over 20 mælkeproducenter, så hvis vi ikke står sammen, så er vi godt på vej til at ødelægge mejeriet, lød det.

Bornholms Andelsmejeri har flere tiltag på vej, hvoraf et af dem er i fuld gang. Ifølge direktør Per Olesen er mejeriet i gang med at udskifte pakkelinjen til portionspakker i blue-pakkeriet. Udskiftningen forventes afsluttet i løbet af 2022 og vil fordoble kapaciteten til butikssalg samtidig med, at omkostningerne til blandt andet emballage reduceres. – Vi har været for sårbare, at det hele har været lukket ned i restaurationsbranchen, forklarede direktøren, der altså nu i stedet ønsker at kunne sælge mere til butikker. Foto: Jesper Gynther

FÅ ABONNEMENT