Kamp om støtte: Ansøgninger for mere end 50 millioner

Kamp om støtte: Ansøgninger for mere end 50 millioner
63 fartøjer har søgt den ophugningsstøtte, som er øremærket fiskere, der er afhængige af torskefiskeri i Østersøen. Af dem lever 34 umiddelbart op til kriterierne. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 2. FEB 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
2. FEB 2023 • 11:00

Allerede inden Fiskeristyrelsen har færdigbehandlet ansøgningerne til ophugningsordningen for torskefiskere i Østersøen, ser det ud til, at 50 millioner kroner er for lidt til at dække de fartøjer, der lever op til kriterierne.


Mange bornholmske fiskere går for tiden og venter på svar fra Fiskeristyrelsen for at finde ud af, om de modtager støtte fra den ophugningsordning, staten har lavet for at hjælpe torskefiskere i Østersøen ud af fiskeriet på en økonomisk forsvarlig måde. Behandlingen af de indkomne ansøgninger er ikke færdig endnu, men allerede nu ser det ud til, at 50 millioner kroner næppe rækker hele vejen.

I september fordoblede partierne bag ophugningsordningen det samlede støttebeløb fra 25 til 50 millioner kroner. En indledende screening af de modtagne ansøgninger viser, at Fiskeristyrelsen har modtaget ansøgninger for cirka 65 millioner kroner, som umiddelbart opfylder ordningens ansøgningskriterier.

Det fremgår af et svar fra minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

34 fartøjer

I et andet svar fra samme minister til samme udvalg står der, at Fiskeristyrelsen på forhånd havde vurderet, at der var 56 fartøjer, der levede op til ordningens ansøgningskriterier. Da ansøgningsfristen udløb nytårsaften havde styrelsen modtaget 63 ansøgninger.

På nuværende tidspunkt er der 34 fartøjer, der lever op til ordningens kriterier. Det kan dog ende med at være flere end 34 fartøjer, hvis nogle små fartøjer uden logbog kan dokumentere flere havdage, end de opgørelser styrelsen har registreret elektronisk.

Det fremgår ikke, hvor mange af disse fartøjer, der er bornholmske.

Andre ordninger

For at komme i betragtning til ophugningsordningen skal fiskerne have en vis afhængighed af torskefiskeri i Østersøen, fordi det var nedgangen i torskekvoten for 2022, som var baggrunden for ordningen. Ansøgningerne bliver også prioriteret efter afhængighed af torskefiskeri, hvor dem med størst afhængighed prioriteres højest.

Kriterierne er underlagt godkendelse af EU-Kommissionen og er udtryk for et kompromis på baggrund af forhandlinger med kommissionen.

Fiskeristyrelsen forventer at kunne give en endelig opgørelse over støtteberettigede ansøgninger i løbet af februar, fremgår det af Jacob Jensens ene svar. Fiskere, som ikke er kommet med i ophugningsordningen, har mulighed for at søge andre typer støtte til at udvikle deres fiskeri. Det drejer sig blandt andet en ordning for investeringsstøtte til kystfiskere under det danske hav-, fiskeri- og akvakulturprogram, som åbner til foråret.

 



Ifølge minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er der modtaget ansøgninger for mere end de 50 millioner kroner, der er i ophugningsordningen til torskefiskere i Østersøen. Pressefoto