Historisk vingesus når Nyker får sin købmandsforening

Historisk vingesus når Nyker får sin købmandsforening
Mattias Landberg-Krarup er beæret over at få lov til at invitere til stiftende generalforsamling. Arkivfoto: Jacob Jepsen
ERHVERV | Tirsdag 12. november 2024 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
ERHVERV | Tirsdag 12. november 2024 • 15:30

Anpartsselskabet bag Min Købmand i Nyker stiftes den 30. november.

Når anpartsselskabet bag den kommende Min Købmand-butik i Nyker stiftes, sker det på en ganske særlig dag.

Arbejdsgruppen for Min Købmand i Nyker har nemlig valgt, at der holdes stiftende generalforsamling i Nyker Købmand ApS den 30. november.

Det bliver på 125 års dagen for stiftelsen af Nyker Brugsforening.

Det var Sven-Erik Sørensen fra arbejdsgruppen, som fandt frem til oplysningen om, at Nyker Brugsforening blev stiftet den 30. november 1899.

– Da vi talte om det, sagde projektchefen fra Dagrofa, Tonny Holm Jensen, at det lå lige til højrebenet at vælge den dato for den stiftende generalforsamling. På den måde får vi historiens vingesus ved stiftelsen, fortæller Sven-Erik Sørensen.

Start i kirkesmedjen

Nyker Brugsforenings historie står at læse i Karl Nielsens bog "Brugsforeningsbevægelsen på Bornholm".

Brugsforeningen blev stiftet ved et møde hos smed Pihl i kirkesmedjen. Det er ejendommen, som ligger i svinget i Nyker Hovedgade ved siden af Ny Kirke. Det var her, at tekstilkunstner Bente Hammer i mange år havde værksted og butik.

Brugsforeningen indrettede sit første udsalg i stuehuset i kirkesmedjen, hvor brugsen åbnede den 29. januar 1900.

Brugsen kom så godt fra start, at man hurtigt gik i gang med at bygge en helt ny og større forretning. Brugsen flyttede i november 1901 ind i det nye byggeri på det sted, hvor brugsen drejede nøglen om den 31. maj 2017.

Nyker Brugsforening havde det godt i rigtig mange år, og allerede i 1908 blev det nødvendigt med den første større udvidelse.

Nyker Brugsforening var så godt med, at man efter en større ombygning i 1961 indviede Bornholms første supermarked. Det var noget af en revolution, da man i Nyker kunne præsentere øens første selvbetjeningsbutik.

De trange tider meldte sig i det nye årtusind. I foråret 2017 var kassen var tom, og man var på vej mod et underskud, som ville blive endnu større end året før.

Med en konkurs som alternativ besluttede medlemmerne på to generalforsamlinger at nedlægge brugsforeningen efter 117 år.



Den lokale kunstner Nina Thingvad er kvinden bag logoet for Min Købmand i Nyker.

 

I foråret 2025

Den gamle brugs blev købt af nabovirksomheden Nykers til produktionen af kiks og knækbrød. Da Nykers lukkede ned og flyttede til Jylland, stod brugsen igen tom.

Iværksætterne Michael Møller og Tommy Håkansson købte den store ejendom og gav den navnet Brødfabrikken. De tilbød lokalsamfundet lokaler til en købmandsforretning, og nu kommer der igen liv i den gamle brugs, takket være et samarbejde mellem lokale ildsjæle og fødevarekoncernen Dagrofa. Planen er, at Min Købmand skal åbne i foråret 2025. Det bliver otte år efter Lokal Brugsen Nykers lukning.

Indsamling tog fart

Indsamlingen af kapital i form af anparter og sponsorater til etablering af købmandsbutikken tog for alvor fart efter sommerferien, da en ny arbejdsgruppe havde overtaget opgaven. Mattias Landberg-Krarup er talsmand for gruppen:

– Da vi begyndte at fokusere på virksomhedssponsorater, gik det stærkt. Vi har i runde tal indsamlet 700.000 kroner fra anparter og godt 400.000 kroner fra sponsorater. Så det har haft stor betydning at få sponsoraterne med, siger han.

– Dagrofa har rost os for arrangementet den 23. oktober, hvor vi holdt åbne døre til den kommende købmand. Det var et godt fremstød, som gav stor opmærksomhed, og vi fik på selve dagen samlet 200.000 kroner. Det er noget Dagrofa vil foreslå, at man laver andre steder, hvor man er i samme situation som os.

– Det har været hårdt arbejde at komme hertil. Jeg føler mig helt beæret over at få lov til at invitere til stiftende generalforsamling, siger Mattias Landberg-Krarup.

Bestyrelsen tager over

Hvad skal der ske på den stiftende generalforsamling?

– Helt lavpraktisk handler det om at få godkendt vedtægterne, og som det mest spændende at få valgt en bestyrelse med et par suppleanter.

Hvilke opgaver får bestyrelsen?

– Med den stiftende generalforsamling stopper borgerforeningen og arbejdsgruppens arbejde, og så er det bestyrelsen, der tager over. Det bliver bestyrelsen for anpartsselskabet, der får opgaven med at få projektet i mål. De skal have dialogen med Brødfabrikken, som anpartsselskabet lejer lokalerne af og videreudlejer dem til en købmand.

– Frem til åbningen er det bestyrelsens opgave at få de sidste penge ind via sponsorater, anparter og fonde.

– Det handler også om at få skabt et miljø for de frivillige, så dem, der gerne vil hjælpe, også får lov. Vi skal jo ikke istandsætte lokaler, som man skulle i Østerlars. Det står Brødfabrikken for. De frivillige vil først komme rigtig i spil, når der begynder at komme inventar hjem, og der skal sættes varer på hylderne. Senere kan der blive forefaldende opgaver, når butikken er åbnet, siger Mattias Landberg-Krarup.

Stemmeret

Den stiftende generalforsamling for Nyker Købmand ApS holdes lørdag den 30. november klokken 10 i Nyker Forsamlingshus.

Talsmanden minder om, at det stadig er muligt at købe anparter, og at man skal være anpartshaver for at have stemmeret på generalforsamlingen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT