Har du en god idé til Plantagen?

Har du en god idé til Plantagen?
Snart spirer der måske nyt liv i Plantagen. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 23. MAJ 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. MAJ 2024 • 05:30

Jagten på kreative arvtagere for Plantagen er sat ind, efter at kommunen lukkede det sociale tilbud i januar. Sådan lyder det fra ejer Knud Foldschack, der gerne så et nyt socialt projekt spire på grunden - for eksempel et økologisk bofællesskab.

Der er lige nu stille på Plantagen i Svaneke, efter kommunen i januar opsagde kontrakten med det sociale beskæftigelsestilbud for sårbare borgere.

Men Plantagens ejer, advokaten Knud Foldschack, så gerne, at der snart kom noget aktivitet på grunden igen.

Derfor har han siden stedets lukning den 31. januar arbejdet målrettet på at få videreført stedet på nye hænder.

– Plantagen er et sted, som har gjort en kæmpe forskel for nogle borgere i klemme. Det har en lang, spændende historie og et hav muligheder. Derfor ville det også være dybt deprimerende, hvis det skulle lukke, lyder det direktøren for Solhvervfonden, der ejer Plantagens grund.

De seneste måneder er derfor også gået med en række møder med såvel BRK som private i håb om at få afklaret stedets skæbne. Et arbejde, der endnu ikke har båret frugt, fortæller Knud Foldschack:

– Men jeg har fået mange henvendelser fra interesserede, der kan se mulighederne i det her fantastiske sted. Så nu smider jeg det i udbud for at sige; hvis du har en god idé, så er vi meget lydhøre, lyder håndsrækningen.

Bofællesskab med socialt sigte

Præcis hvilken form den nye idé kan have, er der brede rammer for.

For der er mange muligheder på de syv hektarer land, der indtil nu har udgjort Plantagens økologiske landbrug for blandt andet stressramte borgere i rehabiliteringsforløb.

Tidligere har man været i dialog med kommunen om at bebygge grunden med huse og bevare de tilknyttede borgere som en form for sociale viceværter til at vedligeholde have og ejendomme.

Og det kunne fortsat være en løsning, fortæller Knud Foldschack.

– Jeg er meget fascineret af tanken om nye bofællesskaber på grunden. Vi vil rigtig gerne sætte det i spil som et økologisk landsbysamfund – der samtidig kunne bibeholde en socialøkonomisk virksomhed, fortæller Knud Foldschack og tilføjer, at det også kunne være et svar på den bornholmske mangel på boliger.

– Sådan noget som Tiny Houses (bæredygtige modulhuse på 10-40 kvm, red.) er meget oppe i tiden, så det kunne også være en mulighed.

Åben for både leje og salg

Den garvede advokat er kendt for sit mangeårige sociale arbejde gennem Solhvervfonden.

Og det er med det sigte, han de seneste 30 år har forvaltet grunden udenfor Svaneke, hvor en lang række sociale tilbud såsom naturbørnehaven Lille Gryn, Bornholms Mosteri og Plantagen er blevet født. Det er derfor også et hjertebarn, at det sociale aspekt videreføres.

– Jeg håber, at dem, der overtager, kan se muligheden med det her sted – også som et, der kan hjælpe og løfte sårbare borgere, siger Knud Foldschack. Han er samtidig åben for forskellige muligheder for overtagelse.

– Vi er åben for enten at leje det ud fortsat som ejere eller tålmodigt sælge det med en lang overdragelse, siger han.

Hos Bornholms Regionskommune bekræfter man, at man har afholdt møder med Knud Foldschack og Solhvervfonden. Med det formål at afvikle den nuværende kontrakt. Hvorvidt kommunen fremover vil spille en rolle i et nyt setup på Plantagen, er der ikke foreløbig planer om, og det er i sidste ende en politisk beslutning, oplyser embedsværket.

Lukning mødte kritik

BRK trak med sin budgetaftale sidste år sit tilskud til Plantagen og lukkede dermed ned for det sociale beskæftigelsestilbud, der gennem de seneste 20 år har hjulpet borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

De fem ansatte samt 10 borgere, der på det tidspunkt var tilknyttet i jobafklaringsforløb, skulle man derfor også finde et alternativ til. Og hvor de ansatte blev placeret i andre funktioner i kommunen, forsøgte man at flytte borgergruppen i et nyt tilbud på Melstedgård.

Det lykkedes dog ikke Bornholms Museum, der ejer Melstedgård, at rejse de nødvendige fondsmidler, og planerne faldt til jorden. Til stor ærgrelse og kritik fra både politikere og sociale aktører, der mente, man tabte en borgergruppe på gulvet.

En opfattelse, Knud Foldschack deler.

– Jeg forstår ikke, at man har prioriteret, som man har gjort. For man har lukket et tilbud, hvor man fik meget for pengene, og som er blevet drevet frem af en stor grad af frivillighed og engagement. Men jeg forstår også godt, at BRK er meget pressede økonomisk. Jeg håber bare ikke, at det i sidste ende bliver forvaltningens manglede formåen, der kommer til at lukke ned for det, siger Knud Foldschack.

Plantagen i Svaneke

– Et kommunalt beskæftigelsestilbud, der startede i 2006 på Grynegård i Svaneke.

– Oprindeligt som en æbleplantage, der under leder Bertil Ekstrøm blev til den socialøkonomiske virksomhed Bornholms Mosteri, der blev privatiseret i 2013

– I 2011 blev det til Plantagen, drevet af Center for Psykiatri og Handicap med brugere fra både Psykiatri og Handicap og det kommunale jobcenter.

– Brugerne passede sammen med en håndfuld ansatte det økologiske gartneri med bær, frugt og grønt, samt fremstilling af blandt andet æblecidereddike og marmelader, som alt sammen blev sat til salg i Plantagens vejbod på Østermarievej.