Fiskeriets minister tvivler på bedring i en overskuelig fremtid

Fiskeriets minister tvivler på bedring i en overskuelig fremtid
Ophugning af fiskekuttere kan ifølge Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri føre til en strukturtilpasning af fiskeriflåden, som på sigt kan have en bæredygtig effekt. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 25. NOV 2021 • 11:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
25. NOV 2021 • 11:30

Rasmus Prehn (S) tror mere på en ophugningsordning end en oplægningsordning. Det skriver han til to af fiskeriets foreninger.


Den aktuelle situation for fiskeriet i Østersøen har fået både politikere og fiskernes foreninger til at tale om både en ophugningsordning og en oplægningsordning som hjælp til de fiskere, som enten ønsker en økonomisk farbar vej ud af erhvervet eller en pause, mens kvoterne er så lave, at det næppe kan betale sig at være erhvervsfisker.

I Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri tror man mere på en ophugningsordning end en oplægningsordning. Det fremgår af svar, som minister Rasmus Prehn (S) har sendt til Danmarks Fiskeriforening og Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri. Begge foreninger har henvendt sig til ministeriet og Folketingets miljø- og fødevareudvalg med deres bud løsninger for fiskerne og fiskeriet.

"Situationen for torskebestanden i Østersøen er desværre historisk dårlig, og det tager jeg meget alvorligt. Det er nødvendigt med drastiske indgreb, for at torsken ikke forsvinder helt. For at få vendt den ulykkelige situation, må vi nu tage alle midler i brug. Men det har alvorlige konsekvenser for både erhvervsfiskeriet, lystfiskeriet, turismen og lokalsamfundene", skriver Rasmus Prehn til formand Søren Jacobsen fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) ser en oplægningsordning som en mulighed for at understøtte fiskeriet i en kortere periode med udsigt til forbedring inden for en overskuelig fremtid, og det ser desværre ikke ud til at være tilfældet, fortæller han. Foto: Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri


Konstruktive løsninger

I sit svar til formand Svend-Erik Andersen i Danmarks Fiskeriforening skriver Rasmus Prehn, at

ministeriet især fokuserer på langvarige indsatser, og at han er enig i, at der er behov for en ophugningsordning, der kan understøtte en strukturtilpasning af fiskeriflåden.

"For så vidt angår en oplægningsordning er det ministeriets vurdering, at dette er en indsats, som har til hensigt at understøtte fiskeriet i en kortere periode med udsigt til forbedring inden for en overskuelig fremtid. Det ser samlet set desværre ikke ud til at være tilfældet. Derfor er mit fokus på en strukturtilpasning gennem en ophugningsordning, som kan have en bæredygtig effekt på længere sigt."

"En sådan ordning vil kunne hjælpe med den strukturtilpasning, som jeg tror er nødvendig, hvis vi også i fremtiden skal have et sundt erhvervsfiskeri i Østersøen", skriver han til Søren Jacobsen.

Endelig roser Rasmus Prehn begge fiskeriforeninger for deres forslag til og arbejde for konstruktive løsninger til gavn for fiskeriet.