Firma udvider – her er den nye kloakmester

Firma udvider – her er den nye kloakmester
Mathias Andersen har brugt et år på at uddanne sig til kloakmester. Privat foto
NYHED | ABONNENT | 15. SEP 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
15. SEP 2023 • 19:00

HJB Byggeforretning udvider sine forretningsområder med en kloakmester. Den 25-årige murersvend Mathias Andersen har efteruddannet sig til opgaven.

HJB Byggeforretning i Rønne udvider sine aktiviteter, idet byggeforretningen nu også har en kloakmester ansat.

Mathias Andersen, hedder han, og trods sine kun 25 år er han absolut ikke ny i firmaet, som har i omegnen af 42 medarbejdere. Han startede således i 2015 med at komme i lære i firmaet, hvor han uddannede sig til murer og siden blev murerformand, men nu har han så efteruddannet sig inden for kloakfaget.

Uddannelsen kan man med daglig skolegang tage på et halvt år, men han valgte at gå en anden vej.

– Det er faktisk noget nyt, man har lavet på uddannelsesinstitutionen Learnmark Horsens, siger han.

– De tilbyder en kloakuddannelse, man kan tage over internettet. Det har taget lidt over et år, hvor vi har haft undervisning to gange om ugen over internettet efter arbejde, og dertil har vi fået en helvedes masse lektier for. Jeg har under hele processen passet mit job som murer, men altså lige haft små 16 timer ekstra i form af uddannelse.

Du har været hårdt spændt for, kan jeg regne ud?

– Ja, det kan man godt sige, med en nyfødt derhjemme og en kælder, vi renoverer. Der har været nok at se til, så det er dejligt, at jeg er færdig nu, konstaterer den nyuddannede kloakmester, men tilføjer dog:

– Jeg ville ikke have været den oplevelse foruden, selv om det var hårdt. For det at have mennesker omkring sig, der tror på en, gør også, at man lige vil gå det længere.

Allerede da Mathias Andersen for cirka fem år siden var just færdiguddannet murer, tilmeldte hans mester ham til et rørlæggerkursus, fordi firmaet laver mange badeværelser, og det var rart at kunne gennemskue, om rørarbejdet var lavet ordentligt.

– Og jeg syntes, det var interessant at bygge videre på det, så jeg foreslog mester, at jeg tog kloakuddannelsen, og den var han helt med på, siger han.

Så det er sådan set dig selv, der har fået ideen til at skabe dit nye job?

– Ja, det er rigtig nok.

Showroom

Hvad er det så for en type opgaver, I nu kan tage ind i HJB Byggeforretning, som I ikke tidligere kunne tage ind?

– Vi kan lave al kloak, og vi har købt en spuler og kan køre ud og spule for folk, hvis kloakken er tilstoppet. Vi kan lave tv-inspektioner med kamera og se, om der er noget galt i kloaksystemet, så vi er certificeret til at lave en tv-rapport til for eksempel forsikringsselskaber. Vi vil også gerne kombinere det med, at vi laver rigtig mange badeværelser. Mester har lavet et showroom med fliser, og i min læretid har jeg næsten kun lavet badeværelser, og nu er fordelen så, at vi kan lave kloakarbejdet selv og ikke skal hente den kompetence ind udefra.

– Det samme hvis vi er ude at spule for folk, og vi opdager, at der er røget et rør ind til badeværelset eller køkkenet, så har vi naturligvis tømrere og snedkere, men vi kan altså også lave rør- og kloakarbejdet. På den måde kan vi bygge på vores tilbud og tage flere opgaver ind, siger Mathias Andersen.