Endnu en tysk havvindmøllepark skal sejles ud fra Rønne Havn

Endnu en tysk havvindmøllepark skal sejles ud fra Rønne Havn
Rønne Havn er valgt som udskibningshavn for et tysk havmølleprojekt. Pressefoto: Tristan Stedman
HAVN | RØNNE | ABONNENT | 24. AUG 2021 • 10:37
Henrik Nielsen
Journalist
HAVN | RØNNE | ABONNENT
24. AUG 2021 • 10:37
Jakob Nørmark
Journalist

Virksomhederne Iberdrola og Vestas har indgået en kontrakt om levering af 50 havvindmøller til Baltic Eagle-projektet beliggende i tysk farvand 40 kilometer vest for Bornholm.

Alle 50 vindmøller vil i 2024 blive formonteret og installeret på Rønne Havn, som dermed igen har kunnet udnytte Bornholms unikke geografiske beliggenhed.

– Vi gør, hvad vi kan for at positionere os.

Sådan sagde havnedirektør Thomas Bendtsen til Bornholms Tidende om den tyske havvindmøllepark Baltic Eagle tilbage i januar 2020. Udtalelsen skete i forbindelse med, at Rønne Havn var blevet valgt som installationshavn for Arcadis Ost 1-parken, og det var klart, at virksomhederne bag vindparkens fremtidige nabo mod øst, Baltic Eagle, kunne blive en fremtidig kunde hos Rønne Havn.

Tirsdag offentliggjorde Rønne Havn, at det er lykkedes at få opgaven til Bornholm. Det var første gang i halvandet år, at Rønne Havn offentliggør en nyindgået aftale om offshore-aktiviteter.

Bag Baltic Eagle står det spanske energiselskab Iberdrola, som skal opstille 50 Vestas-havmøller nordøst for Rügen i Tyskland.

Thomas Bendtsen opfatter Baltic Eagle-ordren som et tegn på, at Rønne Havn er lykkedes med ambitionen om at blive den mest attraktive havn i Østersøen for udskibning af vindmøller.

– Jeg tror, vi er blevet valgt, fordi vi har en infrastruktur, der er skræddersyet til opgaven, og fordi vi er konkurrencedygtige i forhold til markedet i Østersøen, siger havnedirektøren til Bornholms Tidende.

– Der er mange parametre, man konkurrerer på. I den samlede konkurrence er vi konkurrencedygtige.

Areal til overs

Arbejdsopgaverne for Iberdrola og Vestas vil blive de samme, som de var tidligere på året for Vattenfall og Siemens Gamesa under udskibningen til Kriegers Flak. Vindmølletårne skal monteres, og sammen med naceller og vinger vil de blive sejlet til tysk farvand cirka 40 kilometer fra Bornholm.

Rønne Havn har også denne gang udlejet et areal på 15 hektar. Rønne Havn er i gang med at udvide området, der kan bruges som oplægsplads til vindmølledele, og således vil der under arbejdet med Baltic Eagle i 2024 være arealer til overs.

– Der vil nok komme nogle andre aktiviteter. Det er det, vi arbejder for, siger Thomas Bendtsen.

I 2022 skal Vestas-mølledelene til tyske Arcadis Ost 1 udskibes fra Rønne Havn. Året efter har Rønne Havn endnu ingen store kontrakter.

Skal man i 2023 forvente et år, hvor der ikke sker det helt store?

– Ikke nødvendigvis et helt år, men der vil i overensstemmelse med vores strategi komme perioder, hvor projektarealet ikke bliver brugt. Det er egentlig derfor, vi er meget konkurrencedygtige i dag; vi har arealer, som vi sørger for står klar til kommende projekter, siger Thomas Bendtsen.

Med en kapacitet på 476,25 megawatt og spredt over et 40 kvadratkilometer stort område er Baltic Eagle Iberdrolas andet store tyske offshore-projekt. I 2017 færdiggjorde energiselskabet den 350 megawatt store Wikinger-havmøllepark i 2017, der på klare dage kan anes fra Bornholm.