Bornholms største vejbod: Anja arbejder på fuldtid

Anja Sanggård Andersen har de seneste år haft en lille vejbod i sin indkørsel, hvor hun har solgt blomster og planter. Det er blevet så stor en succes, at hun har sagt sit job op for at kunne bruge al sin tid på vejboden, som hun nu har gjort 10 gange større og flyttet til marken ved siden af sit hus.
Det er ikke alle, der tør satse på at gøre deres fritidsinteresse til en levevej, men det har Anja Sanggård Andersen gjort.
I over 20 år har hun arbejdet som pædagog, men tidligere i år sprang hun ud som selvstændig erhvervsdrivende, da hun åbnede Kalbyvejens Planter. Nu bruger hun næsten alle vågne timer på at dyrke planter, hvorefter hun sælger dem i en ubemandet vejbod, som består af 10 borde fyldt op med stauder, skærehaveblomster og buketter.
– Jeg tror, det er kommet snigende det der med at lave have. Jeg har altid været glad for at være udenfor, og jeg nyder glæden ved at se ting spire og udvikle sig, fortæller Anja, som lagde ud med at dyrke georginer, pyntegræskar og bede, da hun i 2010 vendte hjem til Bornholm med sin jyske mand, Esben, og deres tre børn.
Interessen for havearbejdet blev intensiveret, da familien i marts 2020 flyttede fra Lobbæk til Kalbyvejen 14 i Aakirkeby. De flyttede ind dagen før coronanedlukningen, og det frigav en masse tid for Anja, som blev hjemsendt fra sit arbejde som pædagog. Haven var allerede rigtig flot, men Anja tilføjede mange nye bede, og det gav blod på tanden.
– Jeg fandt jo ud af, at jeg faktisk godt kunne finde ud af det der med at så stauder, fortæller Anja, som fik dyrket så mange, at hun begyndte at sælge dem i en lille vejbod i indkørslen og på plantemarkeder.
– Og så er det ellers bare eskaleret. Det er gået rigtig stærkt! fortæller hun og oplyser, at hun solgte så meget sidste år, at hun måtte tage et valg: Enten skulle hun oprette en virksomhed eller også skulle hun droppe vejboden, da der er en vis begrænsning på, hvad man må tjene, før man skal momsregistreres.
– Vi blev enige om, at enten skulle vi gøre det ordentligt, eller også skulle vi lade være, fortæller Anja, som valgte at stoppe som pædagog, så hun kunne kaste sig helhjertet ind i projektet. Hendes mand hjælper til, men har dog bibeholdt sit arbejde som lagerarbejder hos Ole Holms Transport.
Det kan godt tage flere timer at fylde de mange borde op med nye planter.
Skiller sig ud på prisen
1. april åbnede Kalbyvejens Planter, som er en udvidet vejbod, der er placeret på marken ved siden af Anja og Esbens hus. Der er også etableret parkeringspladser til kunderne, så de ikke længere behøver holde på selve vejen.
Responsen fra kunderne har været god, selvom nogle lige har skullet finde ud af, at vejboden ikke længere er i indkørslen.
– Vi får rigtig meget ros for det arbejde, vi gør, og vi har mange gengangere. Fordelen ved at have haft vejbod de sidste par år er jo, at vores kunder godt ved, at det faktisk er nogle fine planter, vi sælger. At de godt kan gro, og at de ikke går ud, siger Anja.
Prisen på planterne har sandsynligvis også tiltrukket mange.
– Jeg holder det på et prisniveau, hvor alle kan være med. Og det er egentlig også det, som er vores mission, at alle skal have råd til at kunne købe stauder og have en have i det omfang, man ønsker. Her kan man købe, så man kan etablere sit eget bed, uden det koster en bondegård.
Hvorfor er det jeres mission?
– Jeg synes jo selv, det er fedt at kunne gå ud i haven og plukke en buket, og det er den glæde, vi gerne vil give videre. Og så synes vi, der mangler et sted, hvor alle har råd til at købe planter.
Det var en ren tilfældighed, at Anja og Esben flyttede til Kalbyvejen 14. Anja var i sommeren 2019 ude at gå tur med deres hund og kunne ikke finde en markvej, som skulle være en genvej hjem til Lobbæk, hvor de boede på det tidspunkt. Til gengæld fandt hun Kalbyvejen og blev forelsket i huset med den smukke indkørsel. Skæbnen ville, at ejendommen blev sat til salg et halvt år efter, og så slog de til.
Arbejder fra morgen til aften
Selvom Anja nyder arbejdet i haven og på marken, lægger hun ikke skjul på, at det er hårdt arbejde. Hun går i gang klokken seks om morgenen og er først færdig, når hun skal spise aftensmad med familien.
– I dag har jeg høstet ind til de buketter, jeg skal have klar til klokken 14, og det går der hurtigt nogle timer med. Hvis det ikke har regnet, så kan jeg også bruge flere timer på at vande, og det kan snildt tage en halv dag bare at få fyldt bordene op med nye planter og lavet prisskilte. Og så bruger jeg også meget tid på at rydde op i haven med alt det rod, jeg kommer til at lave, siger Anja med et smil, for hun nyder det i fulde drag - også selvom hun ikke længere har nogen kollegaer, ligesom da hun arbejdede som pædagog.
Mangler du noget af det sociale, der er ved at gå på arbejde?
– Ikke her i sæsonen, for hvis jeg er i haven eller går rundt dernede ved bordene, så hilser jeg jo på kunderne. Og folk vil generelt rigtig gerne snakke, de er jo også nysgerrige på, hvad pokker der egentlig foregår her, siger Anja.
I vinterhalvåret planlægger hun dog at arbejde igen som pædagog - både af hensyn til økonomien, da salget er meget mindre i de kolde måneder, men også af hensyn til sit sociale behov.
– For ellers kan man jo godt blive lidt eneboer. Man har brug for at komme ud og møde andre mennesker og få nogle input, og derfor kan jeg heller ikke forestille mig bare at gå hjemme hele året, siger hun.
Anja råder over tre hektar mark, og noget af den bruger hun til at dyrke de planter, hun sælger i vejboden.
Respekter den lukkede låge
Selvom kontakten med kunderne er rar, er der også grænser. Kalbyvejens Planter ligger på privatadressen, og det skaber nogle gange udfordringer med, at kunder går ind i deres have. Men der er altså tale om en privat have og ikke en besøgshave eller park.
– Jeg synes faktisk, det fungerer rigtig godt med den plads, vi har lavet på marken, og jeg synes, folk er gode til at respektere det, når lågen er lukket. Det sker selvfølgelig indimellem, at der lige pludselig står en eller anden ved siden af mig, og jeg tænker, hvor pokker kom du fra?
– Men 99 procent er så gode til at respektere, at det faktisk er vores privatbolig. Vi har jo også to store piger, som godt kan lide at ligge og sole sig, og det skal der være plads til, siger Anja, som generelt synes, det fungerer rigtig fint med vejbodens nye placering på marken.
– Sidste år havde vi problemer med, at folk holdt ude på vejen og kunne ikke komme frem og tilbage, og vi kunne heller ikke selv komme ind i vores egen indkørsel. Så det er så dejligt at have det andet.
Da der ikke er personlig betjening af kunderne, foregår betaling via selvbetjening, og det er også gået godt. Der er dog ikke ubetinget tillid, for der er sat overvågningskameraer op. Det er desværre nødvendigt at have i dagens Danmark, hvor flere og flere vejboder oplever, at kunder ikke betaler, når de tager noget med. Det har Anja også oplevet, da hun havde den lille vejbod i indkørslen.
– Jeg havde 40 planter stående i vejboden, og pludselig manglede der fem, men der var ikke kommet nogen penge. Det gider jeg faktisk ikke finde mig i, så vi satte kamera op sidste år. Og jeg tror, det har en positiv effekt. Og nu hvor man skal køre ind til vejboden i stedet for at holde på vejen, så tror jeg også, det gør en forskel, siger hun.
Der er ikke offentlig adgang til Anjas have. Men da hun er bestyrelsesmedlem i Haveselskabet Bornholm, er der nogle gange rundvisning.
'Jeg behøver ikke blive millionær'
Det er første år, at Anja arbejder fuldtid i sommerhalvåret med at dyrke blomster og planter, og hun håber, hun kan fortsætte med det mange år frem.
– Jamen drømmen det er vel, at det kan løbe rundt. At jeg kan leve af det. Lige nu er det bare en underskudsforretning, men forhåbentlig i løbet af nogle år løber det i hvert fald rundt. Jeg behøver ikke blive millionær, siger hun.
Hvad giver det dig at kunne leve af at dyrke planter og blomster - du kunne jo også bare arbejde hele året med dit andet arbejde som pædagog?
– Ja, det kunne jeg sagtens. Men jeg synes, det er fantastisk at stå op og bare gå ud og dels lave sit eget, men dels den ro der er. Jeg har jo været i pædagogfaget i mange år, og der er man på hele tiden. Der bliver stillet store krav alle steder, man kommer, og der er forventninger. Her nyder jeg bare, at det kun er mig selv, der stiller kravene og forventningerne til mig.
– Og så giver det bare en helt anden glæde at lave blomster, om det så er stauder eller skærehaveblomster, siger Anja, som kan mærke, at det er godt for både hendes krop og sind.
– Jeg plejer at sige, at jeg bruger det lidt som en terapiform eller en mindfullness. Der er nogle, der dyrker yoga - jeg dyrker planter.
Anja og Esben overtog også en pløjemark på tre hektar, da de købte Kalbyvejen 14 i 2020. Den har de nu lavet om til en naturgrund med shelter, blomstermark, urtehave, drivhuse mm. De er også blevet naboer til vindmøller, men dem lægger de ikke længere mærke til.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration