Bornholm er ekstra hårdt ramt af mangel på sygeplejersker

Bornholm er ekstra hårdt ramt af mangel på sygeplejersker
Annemarie Hellebek, der er direktør på Bornholms Hospital, står og mangler sygeplejersker. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 21. MAJ 2022 • 10:30
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. MAJ 2022 • 10:30

Hospitalsdirektør på Bornholms Hospital, Annemarie Hellebek, fortæller, at hospitalet oplever stor mangel på sygeplejersker. Det presser dem, der arbejder der.


Bornholms Hospital har i øjeblikket jobopslag ude efter seks sygeplejersker – og det er kun toppen af isbjerget. Hospitalet mangler sygeplejersker, og det slider på dem, der allerede er i jobbet.

Det fortæller hospitalsdirektør på Bornholms Hospital, Annemarie Hellebek.

– Lige nu har vi seks job i opslag, men vi kunne godt bruge betydeligt flere. Når der for eksempel er langtidssygdom og kurser, får vi brug for folk i midlertidige stillinger.

– Nogle stillinger er i øjeblikket midlertidigt besat af folk i andre faggrupper. Det kan være social- og sundhedsassistenter, farmakonomer og serviceassistenter. De gør alle en fantastisk indsats, men nogle opgaver kræver sygeplejekompetencer, og jo færre sygeplejersker, vi har, jo hårdere bliver vagtbelastningen på dem, der er tilbage. Har man et stort antal sygeplejersker i afdelingen, er der flere til at dække weekend- og nattevagter. Men har man få, skal de hyppigt gå i vagt, og det er hårdt, når man har små børn og gerne vil have et fritidsliv, siger Annemarie Hellebek.

Bornholm ramt ekstra hårdt

Tirsdag kaldte partiet Venstre på Christiansborg sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd, fordi en opgørelse fra Sundhedsministeriet har vist, at regeringen ikke har nået sit mål om at få ansat 1.000 flere sygeplejersker i Danmark. Opgørelsen fra april viste, at det var lykkedes at ansætte 364 flere sygeplejersker, end der var i 2019.

Der er altså mangel på sygeplejersker i hele landet. Men tendensen rammer Bornholm ekstra hårdt, fortæller Annemarie Hellebek.

– Hvis man mangler en ressource på landsplan, er det endnu sværere rekruttere for os her på Bornholm. Fordi i sådan en situation er det lettere at få job i København eller på Sjælland, og så er der færre, der får øjnene op for, hvor dejligt det kan være at bo på Bornholm, siger Annemarie Hellebek.

Fokus på de studerende

Hospitalet forsøger at gøre sig til en attraktiv arbejdsplads ved at fokusere på at have et godt arbejdsmiljø og ved at bruge sociale medier til at sprede budskabet om, at det er dejligt at bo på Bornholm. Man håber, at det gør det lettere at rekruttere sygeplejersker ovrefra.

Derudover har man oprettet studiejobs, som man kan søge, hvis man er sygeplejerskestuderende her på øen.

– På den måde lærer de studerende os at kende, og de bliver en del af det kollegiale fællesskab. Det har vi haft ret stor succes med – de bliver så glade for at være her, at de bliver, fortæller Annemarie Hellebek.

Vil samarbejde med kommunen

Bornholms Regionskommune er øens anden store arbejdsplads for sygeplejersker. Som det ser ud lige nu, bejler kommunen og hospitalet begge til de samme sygeplejerskers gunst. Men Annemarie Hellebek så gerne, at de to virksomheder i stedet begyndte at samarbejde. Noget, hospitalet dog ikke har fået taget hul på endnu.

– Først og fremmest handler det om at se på, hvordan vi kan arbejde med at fordele stillingerne. Måske kan vi også lave noget fælles kompetenceudvikling eller understøtte stillinger, hvor man kan lave noget hos os i en periode, hvorefter man kommer ud i kommunen, siger Annemarie Hellebek.

Hun ser det også som en mulighed at involvere Campus Bornholm i problemløsningen.

– Man kunne også samarbejde med Campus om at videreuddanne nogle af de dygtige social- og sundhedsassistenter til sygeplejersker, siger Annemarie Hellebek.

Det har ikke været muligt at få en vurdering af situationen omkring sygeplejerskemangel fra Bornholms Regionskommune.