Arbejdsgivere om store bededag: Lige så mange ulemper som fordele

Arbejdsgivere om store bededag: Lige så mange ulemper som fordele
Jan Bidstrup, ejer af Jan og Nalle og formand for Rønne Handelsstandsforening. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 15. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
15. JAN 2023 • 05:30

Store bededag vil med stor sandsynlighed ikke længere være en fridag allerede fra 2024. Det står klart efter, at regeringen præsenterede lovforslaget torsdag, og den beslutning er der delte meninger om. 


Lovforslaget om afskaffelsen af store bededag blev endeligt fremlagt af regeringen torsdag.

I lovforslaget fremgår det blandet andet, at månedslønnede lønmodtagere vil modtage et løntillæg på 0,45 procent af årslønnen. Det svarer til løn for en almindelig arbejdsdag.

– Det er uhyre vigtigt for mig, at når vi som politikere og som regering vil afskaffe en helligdag, at vi så naturligvis i samme ombæring med samme lovforslag slår fast, at det betyder, at folk skal have løn for den arbejdsdag. Og det sikrer vi med loven, sagde beskæftigelsesminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), torsdag til DR.

Stor kritik

Forslaget har hidtil mødt stor kritik fra flere andre partier i Folketinget og fagbevægelserne.

Heriblandt var også FH Bornholm, der var uforstående, da forslaget første gang så dagens lys i regeringsgrundlaget midten af december.

– Jeg har virkelig svært ved at se den fordel, der skulle være, og jeg kan faktisk slet ikke forstå, at man har bragt det at afskaffe en helligdag med på bordet. Det er et kæmpe indgreb i arbejdstagernes arbejdsliv. Det synes jeg simpelthen ikke er i orden. Det er en ”no go”, som jeg ser det, og der er ikke så meget mere at sige om det forslag, sagde formanden for FH Bornholm, Joan Prahl, dengang til Tidende.

På trods af kritikken har den nye SVM-regering stået fast, og hvis lovforslaget som forventet bliver vedtaget i Folketinget, vil store bededag ikke længere være en helligdag allerede fra 2024. Men hvilken betydning får det for arbejdsgiverne og deres forretning, og hvad tænker de i det hele taget om, at vi skal til at have en ekstra arbejdsdag? Tidende har taget pulsen hos nogle af de bornholmske arbejdsgivere.

Peter Kongskov, medejer af Byg-Grønt:

– Det er ikke noget, der kommer til at betyde det store for os, og som jeg kan se det, er det i hvert fald ikke noget, der går ud over os rent økonomisk.

– Vi får jo også noget for pengene, da vi får en ekstra produktionsdag. Men det er bare lidt surt for de ansatte, som måske i virkeligheden helst ville have glæde af den fridag.

– Derudover tror jeg, at det kan komme til at betyde noget for Bornholm, for vi er meget afhængige af turister, og der kommer alligevel en del turister i store bededags-ferien. Det tror jeg, at man kan komme til at mærke på Bornholm, så i bund og grund er jeg ikke så glad for det. Når man lægger det hele sammen, synes jeg, det er en dårlig idé.

Morten Rask, direktør i Jensen-Group:

– Som arbejdsgiver betyder det jo først og fremmest, at vi har en dag mere at producere i, i løbet af året.

– Jeg ved endnu ikke, hvad lovforslaget præcist indebærer, og hvordan kompensationen bliver og så videre, men det er jo forventeligt, at regningen på en eller anden måde kommer til at ligge hos arbejdsgiveren, for vi får jo også samtidig mere tid at producere i, og det skal vi betale for. Uden at kende detaljerne helt endnu, synes jeg egentlig, det er meget enkelt.

– Som arbejdsgiver er man kun glad for at få arbejdsudbuddet udvidet. Det giver en større fleksibilitet for os. Som privatperson har jeg ikke noget problem med det, men jeg kan da godt forstå, hvis der er nogen, der har det.

Morten Rask, direktør i Jensen-Group. Arkivfoto

 

Jan Bidstrup, ejer af Jan og Nalle og formand for Rønne Handelsstandsforening

– Vi er lige kommet ud af julehandlen, så vi har ikke nået at stikke hovederne sammen i handelsstandsforeningen endnu, og jeg kan derfor ikke tale på medlemmernes vegne. Dybest set havde jeg personligt nok helst set, at de havde ladet være.

– Små butiksindehavere som mig har jo selvfølgelig en holdning til det, men vi vælger ikke at blande os så meget i debatten. Vi har lært gennem de sidste år med corona og så videre, at vi skal være omstillingsparate.

– Det er også stadig lidt svært at blive klog på, hvad der er op og ned. Den ene halvdel siger, at det vil have en stor effekt, og den anden halvdel siger det modsatte. Jeg kan ikke vurdere, hvilken betydning det får.

– Det er klart, at jeg har en dag, hvor jeg har en omsætning, der ellers ville have været nul. Det er til at forstå, men det kan modsat få konsekvenser for omsætningen resten af ugen og især om lørdagen. Derudover er der jo også omkostninger bare ved at have åbent. Som jeg ser det, er der i hvert fald lige så mange ulemper som fordele.