Anlægsgartner om skraldefristen: 14 dage er helt vanvittigt

Anlægsgartner om skraldefristen: 14 dage er helt vanvittigt
Brian Lang har selv modtaget en besked fra skraldemanden om, skraldespanden skal stilles ud minimum to meter fra, hvor skraldebilen kan holde. Foto: Anders Liljeroth
NYHED | ABONNENT | 10. SEP 2022 • 10:30

Indenfor 14 dage er det nærmest umuligt for en husejer at få en anlægsgartner ud at lave nyt underlag omkring skraldespanden. Det er ikke rimeligt, mener Brian Lang.

 

Uanset hvem der har ansvaret for, at mange bornholmske borgere kun har fået en frist på 14 dage til at bringe forholdene omkring deres skraldespande i orden, så er det ikke rimeligt. Det mener anlægsgartner Brian Lang, der allerede har fået flere henvendelser fra kunder, der gerne vil have ham til at kigge nærmere på deres forhold.

Også anlægsgartnerens medarbejdere har gennem det seneste år fået mange spørgsmål fra kunder, der har fået lavet en ny indkørsel eller fliselægning.

– Folk har spurgt om, hvordan de skal forholde sig, når de nye spande kommer, og der må vi bare sige pas. For vi har foreløbig ikke set noget til dem. Så vores kunder har været meget frustrerede. Det er jo kun et par måneder siden, at vi reelt har fået at vide, hvor meget det kommer til at fylde. Før har vi hørt om alt fra 10 spande til fire spande, siger Brian Lang.

Anlægsgartneren har netop holdt lidt ferie og har ikke helt overblikket over alle henvendelserne endnu, men han ved, at der både er opkald og mails fra kunder, der skal have lavet nogle ændringer i forhold til affaldshåndteringen. For nogle er der tale om ret store ændringer, siger han.

– Det er jo meget forskelligt, og nogle skal bare have lagt nogle få fliser, så er det helt ok. Andre skal have ændret på terrænet og alt muligt andet, fordi de med den indkørsel, de har nu, ikke har plads til at have spandene stående, siger Brian Lang.

Kort varsel

Det er dog især det korte varsel, som anlægsgartneren ikke mener er rimelig. Det er nærmest umuligt at få en anlægsgartner til at komme og lave noget om indenfor 14 dage, siger Brian Lang.

– Det, at kunderne kun får 14 dage, det er helt vanvittigt.

Men vil I have tid til at hjælpe kunderne?

– Ja, det vil jeg mene. Jeg synes jo, at en tidsfrist frem til årsskiftet havde været mere rimelig, for så ville det ikke have været så stort et pres. Men vi har noget kapacitet til at hjælpe, mener Brian Lang.

Der er dog et lille men, som gør, at han må tage et forbehold, og det er boligselskaberne.

– Jeg ved, de er i gang med noget omkring affaldet, og hvis de pludselig kommer på banen, så er det jo en meget større opgave, og så kan det pludselig gå galt tidsmæssigt.

Brian Lang har selv modtaget en besked fra skraldemanden.

– Jeg har fået en seddel om, at vi skal have vores skraldespande stillet ud. Her har de krydset af, at spanden skal stå minimum to meter fra, hvor skraldebilen kan holde, siger Brian Lang.

Og underlaget har også betydning, forklarer anlægsgartneren.

– Så vidt jeg har forstået, så kræver de, at der skal være et kørefast anlæg under spandene og en meter udenfor. Og så skal man kunne køre hen til stedet. Og det må ikke være brosten, for det skal være helt plant. Derfor vil det kræve betonfliser, granitfliser, asfalt eller lignende, der skal lægges som underlag.

Mange køber fliser

Hos Jørn Ole Klausens Murerforretning, der laver en del flise- og belægningsarbejde, har de mange Bofa-henvendelser endnu ikke givet sig udslag i direkte ordrer. Men Michael Hjorth Nielsen kan sagtens mærke, at kunderne er noget afventende.

– Vi hører en del kunder, der gerne vil vente med at få lavet noget, indtil de ser de nye affaldsspande og kan se, hvor store de er. For de vil jo helst ikke have os ud og lavet noget to gange, siger han.

Michael Hjorth Nielsen ved til gengæld, at der har været meget travlt hos Bent Andersen, der driver AB Betonvarer i Klemensker.

– Han har mange af den type sten, der bliver lagt rundt omkring på Bornholm. Og en medarbejder der sagde, at der havde været rigtig mange kunder den seneste tid, der havde bestilt sten, dels fordi de vidste, han skulle lukke, men også fordi de skulle bruge sten til deres indkørsler og under deres skraldestativer. Så der er nok mange, der laver det selv.

Han mener i øvrigt, lige som anlægsgartner Brian Lang, at fristen på 14 dage er alt for kort.

– Altså normalt skal folk jo vente et halvt år på at få en håndværker til at komme, så jeg tvivler på, om man kan få en fliselægger ud indenfor 14 dage. Så skulle det da lige være, hvis der er en, der ikke har noget at lave. Men alene det at fremskaffe materialer tager op til en uge, fortæller Michael Hjorth Nielsen.