Leder: Bevar bæltekøretøjerne på Bornholm

Leder: Bevar bæltekøretøjerne på Bornholm
Foto: Lars Lilholm/Det Bornholmske Hjemmeværn
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 19. JAN 2022 • 06:15
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
19. JAN 2022 • 06:15

Næsten alt på Bornholm er specielt. Hvorfor vil forsvarsministeren strømline og ødelægge vores vinterberedskab?


Vi på Bornholm er noget ganske særligt. Det gælder både kultur og natur. Vi ligger afsides og er truet af svenskens luner, når grænsebommene lukkes. Vi har dårligere adgang til resten af fællesskabet i Danmark både når det gælder oplevelser og offentlig service. Blandt andet derfor bliver vi hver dag året rundt forkælet med et milliontilskud til vores færgefart. Derfor har vi også vores eget hospital og vores egen vintertjeneste.

Vores placering i Østersøen har historisk set gjort os sårbare overfor kraftig sne. Sne lukkede senest samfundet i vinteren 2010-11. Men dengang som nu kunne vores lokale vinterberedskab bemandet med frivillige fra Hjemmeværnet rulle ud med de tre M113-mandskabsvogne fra Almegårds Kaserne og hjælpe syge og fødende på hospitalet. Denne vinter er sidste gang, at vores vinterberedskab tilsyneladende kan rulle ud på bælterne med få timers varsel.

Allerede i 2019 blev det besluttet at udfase de gamle mandskabsvogne og erstatte dem med moderne Piranhaer, der i stedet skal drives af Forsvaret. I 2020 blev de gamle mandskabsvogne dog i stedet erstattet ned nye M113-versioner til Hjemmeværnet, og i 2021 skal de nu udfases.

Men deres afløsere, Piranhaerne, skal ikke bo på Bornholm. Dermed ryger vores beredskab og erstattes af en slow motion-version, hvor eventuel ambulancehjælp først skal køres fra vestjyske Oksbøl til Køge og derfra sejles over for at hjælpe os med mulige snemasser.

Det er stærkt bekymrende og noget roderi, at vi ikke har reageret tidligere.

Selvom fordelene ved standardløsninger og modernisering i Forsvaret formentlig giver god mening på langt de fleste områder, skriger det til himlen, at den socialdemokratiske forsvarsminister Trine Bramsen ikke er indstillet på at lave en undtagelse for Bornholm.

De tre mandskabsvogne, der ankom til Bornholm i 2020 som fjerde generation af modellen, er specielt konfigureret til ambulancekørsel. Vognene opereres og vedligeholdes af frivillige helte i Hjemmeværnet. De er en bornholmsk løsning for sneberedskabet, som med frivillig arbejdskraft stadig er en del af den tryghed, vi har herude midt i Østersøen.

I Tidende i går berettede frivillig i Hjemmeværnet Ole Andreasen, at Forsvaret har givet sig selv dispensation for udfasningen af M113 i Oksbøl-terænet, hvor flere af bæltekøretøjerne fortsat skal være i drift som brandslukningsfartøjer. I det skær giver det slet ikke mening, at man ikke også kan finde frihed til at beholde bæltekøretøjerne på Bornholm.

At deres erstatning Piranha ikke skal betjenes frivillige efterlader os med det klare indtryk, at Forsvaret kommer til at drive en langt dyrere og langt dårligere vintertjeneste på Bornholm, end vi har denne vinter. Det er et tab for alle.