Kampen fortsætter: 'Man har ingen forståelse for, at det her kan være en ganske alvorlig situation'

Kampen fortsætter: 'Man har ingen forståelse for, at det her kan være en ganske alvorlig situation'
Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) har ikke opgivet kampen for de pansrede mandskabsvogne, som løser ambulanceopgaver, hvis sneen falder tungt om vinteren. Han finder forsvarets og Forsvarsministeriets holdning til sagen virkelighedsfjern. Foto: Lars Lilholm/Det Bornholmske Hjemmeværn
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 18. JAN 2022 • 07:39
Henrik Nielsen
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
18. JAN 2022 • 07:39

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kan se frem til flere spørgsmål fra folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) om det lokale vinterberedskab. Han oplever holdningen i forsvaret og ministeriet som virkelighedsfjern.


Et massivt snevejr trækker ind over Bornholm. Antallet af hvide fnug er så højt, at vejene lukker og transport mellem byerne bliver umulig. Ikke en gang sneplove kan trænge igennem snemasserne. Det samme gælder redningskøretøjer, og derfor bliver en pansret mandskabsvogn fra øvelsesterrænet i Oksbøl kørt op på en blokvogn, der kører den tværs over Danmark. Derfra går turen videres med skib til Bornholm, hvor mandskabsvognen skal indgå i vinterberedskab.

Sådan forestiller folketingsmedlem Peter Juel-Jensen sig, at fremtiden kan se ud, efter at han af forsvarsminister Trine Bramsen har fået at vide, at de nuværende pansrede M113-mandskabsvogne på Almegårds Kaserne udfases efter denne vinter, hvorefter forsvaret forventes at løse sin del af vinterberedskabet med pansrede mandskabsvogne af typen Piranha. Det svar er Peter Juel-Jensen så utilfreds med, at han har nye spørgsmål i støbeskeen.

– Det ligger ikke lige i planerne for det kommende forsvarsforlig, at vi skal have Piranhaer til øen. Hvordan vil ministeren så sikre sig, at vi har Piranhaerne på øen, når og hvis behovet opstår? De skal ikke først komme, når sneen er faldet, de skal stå her fast. Det tror jeg ikke, der er kalkuleret med, siger han til Tidende.

En typisk snevinter

Peter Juel-Jensen vil gerne vide, hvornår forsvarsministeren regner med, at der står en Piranha klar på øen, om den er indrettet på samme måde som M113, og hvem skal varetage opgaven.

– I øjeblikket bliver den varetaget af hjemmeværnet, og det er ikke meningen, at hjemmeværnet skal have Piranhaer. Det vil sige, at der skal allokeres nogle folk. Det kommer til at koste noget økonomi også, lyder det fra venstremanden.

Han vil også spørge, om Piranhaen er lige så velegnet som M113 til at køre i en typisk bornholmske snevinter.

– Der er nogle, der har prikket mig på skulderen og sagt, at det slet ikke er det samme. I og med at den kører på bælter, har M113 en meget større kontaktflade end Piranhaen, der kører på gummihjul, og det vil have en betydning for, hvor godt og hvor sikkert både patienter og personale kan komme af sted i den bornholmske vinter, siger Peter Juel-Jensen.

Silotænkning i forsvaret

Selvom det er Trine Bramsen, der skal skrevet under på svaret til Peter Juel-Jensen, tror det bornholmske folketingsmedlem ikke, at det er hende, der har fundet på svaret.

– Der er ingen tvivl om, at der et eller andet sted i forsvaret er nogen, der tænker, at det ikke lige er forsvarets kerneopgave. Det er det bare på Bornholm, i og med at vi ikke har andet, og fordi vi ikke kan hente hjælp hos naboen. Derfor bliver vi tvunget til at tænke vores forsvar som en del af vores samlede beredskab, altså hele totalforsvarstanken, siger Peter Juels-Jensen.

Af samme grund bliver han med egne ord fly forbandet over, at man ikke har taget den lokale beredskabskommission med på råd. Den har ifølge Peter Juel-Jensen fingeren på pulsen og kender behovet.

– Nu bliver det sådan noget silotænkning af en eller anden sagsbehandler i forsvaret, som sidder gemt inde på 17. kontor, som siger: "Det her har vi snakket om før. Jeg finder lige den gamle skrivelse og ændrer datoen, og så putter jeg lige to-tre ekstra argumenter ind og piller noget andet ud". Det er så virkelighedsfjernt, siger han.

Manglende forståelse

I den konkrete sag har Peter Juel-Jensen hele tiden vinteren 2010-11 i tankerne. Den understreger for ham, at det ikke er en tænkt situation, at sne kan forhindre almindelig færdsel på Bornholm.

– Der er vi tvunget til at trække på samme hammel, og den forståelse har man ikke. Om det så er internt i hæren, i departementet eller hos ministeren, så har man ikke forståelse for det at bo på en ø og være afskåret, og den person, som har givet det svar, har givetvis ikke sat sig nok i sagerne, siger han.

Derfor vil han følge op med flere spørgsmål, for ministeren har i bund og grund ikke svaret på det, der blev spurgt om, mener han, og heller ikke på en sådan måde, at bornholmerne ved, at der kommer noget, der er mindst lige så godt som det, der er.

– Man har ingen forståelse for, at det her kan være en ganske alvorlig situation. Og lur mig, jeg tror ikke, at forsvarsministeren vil ligge og føde alene i et hus i Listed og ikke kunne få fagligt tilsyn af en sygeplejerske, en jordemoder eller en læge. Det er faktisk det, hun beder bornholmerne om, siger Peter Juel-Jensen.