At stille krav til staten til gengæld for at de ønsker at bruge Bornholm som Energiø, skulle ifølge lederen i Tidende i weekendudgaven være ensbetydende med, at vi i Venstre læner os tilbage og forlanger alt på et sølvfad, og at vi ikke tager situationen omkring Energiøen alvorligt. Det kan vi på det kraftigste tilbagevise, og mon ikke der findes en middelvej mellem dem, der jubler højt over Energiøens muligheder, og dem der ønsker at sikre, at vi får noget brugbart til gengæld fra dem, der vil bruge Bornholm til energieventyr.
Fakta er, at vi gentagne gange har opfordret til, at man forhandler med staten om at tildele Bornholm ressourcer til udviklingsarbejdet omkring Energiø, samt at man forhandler om gratis overskudsvarme, som kan komme os til gode i fjernvarmenettet og billigere strøm, hvilket Energinets repræsentant satte os i udsigt på et Temamøde i sidste halvår 2022, men det har de desværre sidenhen trukket tilbage. Vi arbejder for, at man trykker på fra Bornholms side for at sikre, at Energinet husker, at vi vil ”belønnes” for at afgive land til projektet. Energiø og andre vindmølleprojekter er en gigantisk mulighed men også en ressourcemæssigt krævende opgave. Vi kan ikke få tilkendegivelser på, om man i Bornholms øverste ledelse vil kræve hjælp til gengæld for den kæmpe fordel det er for Staten at placere en Energiø her. Men vi opgiver ikke tanken om kompensation til Bornholm.
Under studiebesøg i Greenlab, Skives grønne erhvervspark, undersøger Venstre naturligvis også Greenlabs regnskaber og kan se, at der er et stort millionunderskud, der bliver større over årene. Vi ser, at deres erhvervseventyr er en spændende men også sårbar konstruktion, der har givet underskud i flere år, har krævet mange millioner i finansiering fra Skive Kommune samt optager et stort areal, der er trist og ligner et goldt industriområde. Vi møder en direktør for Greenlab, der gør grin med, at Skive Kommune kræver, at Greenlab laver biodiversitet på 30 procent af arealet. Nogle mener, vi skal kopiere Skives erhvervspark.