Venstre åbner for nyt samarbejde med S og BL

NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 2. DEC 2021 • 15:01
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
2. DEC 2021 • 15:01

En ny virkelighed starter ved nytår for Venstre, der efter valget ikke vil have en plads i alle Bornholms politiske udvalg og derfor kan komme til at mangle informationer. Et samarbejde med Socialdemokratiet og Bornholmerlisten kan være vejen ud af den situation, siger gruppeformand Søren Schow. Venstre vil forholde sig i ro og betragte i starten.


Kun to mandater ud af 23. Og for første gang nogensinde uden en plads i alle kommunalbestyrelsens udvalg. Venstre er på helt ukendt terræn, når den nyvalgte kommunalbestyrelse for første gang træder sammen efter nytår.

Carsten Scheibye genopstillede ikke, og fra dagens Venstre-gruppe blev kun gruppeformand Søren Schow genvalgt. Brian Kofoed, Maike Fiil og Else Merete Knoop gled ud ved valget, hvor Heidi Burgedahl derimod blev nyvalgt.

– Vi skal vænne os til en ny hverdag, hvor vi er blevet færre, og hvor vi har fået Heidi ind som en, der skal til at lære det politiske. Og så må vi jo se, hvad konstitueringspartierne lægger frem. Før det er på plads, tror jeg, at vi vil forholde os stille og roligt og bare betragte. Der er ikke så meget andet at gøre i starten, siger Søren Schow.

Efter valget blev Venstre det ene af de tre partier, der ikke var med til at gøre Jacob Trøst (K) til borgmester og fordele de øvrige poster på en måde, så Enhedslisten får tre udvalgsformænd, mens Dansk Folkeparti får to.

De to andre partier udenfor aftalen er Socialdemokratiet og Bornholmerlisten, som Venstre derfor skulle tale sig til rette med om, hvem der får plads i hvilke udvalg.

– Det foregik stille og roligt. Socialdemokratiet har halvdelen af mandaterne i vores valggruppe, så de kunne få en plads i alle udvalgene, og vi og Bornholmerlisten har så delt den anden halvdel mellem os, fortæller Søren Schow.

– Vi ville gerne sidde i økonomiudvalget, og vi ville også gerne ind og gøre noget ved Plan og Byg i udvalget for natur, miljø og plan. Og Heidi er erhvervsdrivende, så hun ville gerne i beskæftigelses-, erhvervs- og boligudvalget, siger han.

Det betyder samtidig, at Venstre hverken får plads i børne- og skoleudvalget eller i social- og sundhedsudvalget. De pladser får Bornholmerlisten i stedet.

Dermed vil både Venstre og Bornholmerlisten mangle øjne og ører i flere udvalg. Sætter de to sig derimod sammen og koordinerer, vil de tilsammen være repræsenteret i alle udvalgene. Derfor foreslår Søren Schow et samarbejde mellem partierne udenfor konstitueringen bag Jacob Trøst som borgmester.

– Når vi nu ikke kunne få plads i alle udvalgene, synes jeg, at vi skal sætte os sammen og få informationer fra de andre udvalg, så vi hele tiden er løbende informeret om, hvad der foregår i alle udvalgene, siger han.

– Det er ikke noget, som vi har besluttet endnu, men vi kunne jo foreslå Socialdemokratiet og Bornholmerlisten at holde nogle fælles gruppemøder, hvor vi kan informere hinanden og få drøftet tingene.

– Socialdemokratiet vil jo sidde i alle udvalgene, så de kan dække sig selv, hvis de vil. Men i hvert fald vi og Bornholmerlisten kunne meget meningsfuldt sætte os ned og dele informationer, siger Søren Schow.