V: Derfor kan de ikke hitte ud af at lave et nyt budget

V: Derfor kan de ikke hitte ud af at lave et nyt budget
Søren Schow, Kirstine van Sabben og Morten Riis på scenen ved søndagens vælgermøde Bornholmske Stemmer. Foto: Berit Hvassum
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 14. OKT 2021 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
14. OKT 2021 • 05:30

Da spidskandidaterne i søndags for alvor skød valgkampen ind med en spørgerunde om, hvorvidt budgettet skulle genåbnes eller ej, mistede Søren Schow (V) allerede tålmodigheden ved partibogstav F.

– Thomas Thors, jeg håber på, at vi kommer til at snakke sammen bagefter. Nu skal vi høre om alt det, der er råd til. Crazy!

Venstres spidskandidat havde netop hørt SF's Leif Olsen kritisere S og V for med budgettet at lukke ned for udvikling og investeringer i børn, grøn omstilling og infrastruktur, samtidig at det fremstilles som økonomisk ansvarligt.

– Når man tager 250 millioner op af kassen i løbet af tre år og kalder det ansvarligt – ansvarligt (!), jeg er nemlig sprogmenneske – så har man to udsagn, der ikke passer sammen, sagde Leif Olsen lige inden afbrydelsen fra Schow.

Onsdag formiddag ringer Søren Schow til Tidende. Hans ærinde er at anvise det spørgsmål, som debatordstyrere og journalister fremover bør stille kandidaterne, der vil annullere budgetaftalen, der ventes at blive vedtaget af kommunalbestyrelsen torsdag aften.

– Ingen tør sige nej, når de bliver spurgt oppe på scenen, om de vil genåbne budgettet. Hvordan har de tænkt sig at lukke det igen? Det er det spørgsmål, man bør stille, siger Søren Schow.

Han fremhæver de forslag, som partierne bragte med til budgetforhandlingerne. SF ønskede at hæve kommuneskatten med ét procentpoint, hvilket Thomas Thors i øvrigt anerkendte som det eneste reelle og realistiske forslag under debatten. Enhedslisten havde at indføre en dækningsafgift på fem promille for erhvervsejendomme, hvilket skulle indbringe kommunen 8 millioner kroner om året.

Over for disse forslag sætter Søren Schow de blå partier, der sigter efter at få en plads i byrådssalen.

– Hvis De Konservative skal blive enige med de andre, skal de sige ja til de her skattestigninger. Og hvordan får de Nye Borgerlige til at skrue op for de offentlige udgifter, siger Søren Schow.

Som et andet eksempel nævner han afstanden mellem Enhedslisten og Dansk Folkeparti inden for flygtningepolitik. Og man kunne også bringe investeringerne i elbiler og elbusser op.

– Ingen af dem her viser mig, at de kan blive enige om et nyt budget – eller blive enige om finansieringen.

'Ingen reelle forhandlinger'

Leif Olsen anerkender – ligesom Kirstine van Sabben sagde til Tidende tirsdag – at det vil være en stor opgave at genoptage budgetforhandlingerne i det nye år med en kommunalbestyrelse.

– Selvfølgelig ville det være det. Men man genåbner jo ikke et helt budget og vælger nogle enkelte punkter. Det afhænger af forhandlingsvilligheden, og den kan jeg ikke vurdere på forhånd, siger Leif Olsen, der særligt hæfter sig ved, at forløbet af budgetforhandlingerne på Hotel Griffen gør det svært at vurdere, hvad partierne uden for aftalen egentlig kan samles om.

– Det er der jo ingen, der ved, fordi der aldrig blev lavet reelle forhandlinger. Når der ikke er nogen forhandlinger, bliver der ingen kompromiser, siger SF-veteranen.

Søren Schow mener, at torsdagens kommunalbestyrelsesmøde vil understrege, hvor svært partierne uden om S og V vil have ved at nå til enighed.

– Når vi skal behandle budgettet i morgen (torsdag, red.), kommer Morten Riis med 11 forslag. Der er ikke enighed mellem Enhedslisten, SF, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten i de punkter, siger Søren Schow.

Enighed om syv ud af elleve

Den sidste påstand er interessant, for i økonomiudvalget var de 11 ændringsforslag fra Enhedslisten til afstemning i sidste uge. Syv af forslagene blev løftet til kommunalbestyrelsen, fordi der var flertal uden om Socialdemokratiet og Venstre, der kun sidder på tre ud af syv pladser i nøgleudvalget.

Disse forslag kunne SF, Enhedslisten, Bornholmerlisten og Dansk Folkeparti (Kristendemokraternes Bjarne Hartung Kirkegaard har ikke en plads i Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget) alle støtte:

1) En langvarig fortsættelse af skoletilbuddet Dask, samtidig med at Heldagsskolens nye behandlingstilbud får lov at fortsætte: 1,07 millioner kroner om året.

2) Bibeholdelse af en familierådgiver til dagtilbud, som S og V foreslår sparet væk: 500.000 kroner om året.

3) Opnormering af psykologer til at udføre pædagogisk psykologiske vurderinger (PPV'er). 1,75 millioner kroner om året,

Opprioriteringen til PPV'er finansieres delvist ved at afskaffe behandlingsindsatserne STIME, der er en tværsektoriel indsats for børn og unges mentale sundhed​. Besparelse: 1,3 mio. kr. om året.

4) Genprioritering af to-voksenordningen på skolerne i 2022. 1,5 millioner kroner om året.

5) Langvarig forlængelse af driftstilskuddet til Madskolen på Paradisbakkeskolen. 1,05 mio. kr. om året.

Nok så vigtigt kunne Morten Riis ikke opnå flertal for sit mest markante forslag – forslaget om annullering af "Projekt Bornholms Rådhus" med undtagelse af renoveringerne på Ullasvej, hvilket ville frigive 85 millioner kroner. SF valgte nemlig at stemme sammen med Venstre og Socialdemokratiet på sidste uges økonomiudvalgsmøde. Enhedslistens øvrige ændringsforslag skal man næppe tage for andet end politisk positionering op mod valget, da S og V sammen kan mønstre et flertal i kommunalbestyrelsen.

Indtægtsgrenen

For Søren Schow er de mindre forøgelser af driftsomkostningerne mere alvorlig end de store anlægsinvesteringer på Snorrebakken.

– De vil save indtægtsgrenen ved kun at fokusere på udgifterne, siger han om de andre partiers prioriteringer, med særlig adresse til den begrænsede støtte til permanentgørelsen af Tilflytterservice, som var et af Venstres aftryk på budgettet.

Du må da anerkende, at de kan frigøre mange penge ved at annullere rådhusprojektet?

– Selvom de gennemfører det forslag, vil der være et underskud på 220 millioner kroner. Jeg spørger bare igen: "Hvad er de enige om?", gentager Venstres borgmesterkandidat.

Er du enig i – som Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten siger – at rådhusplanen får den konskekvens, at den nye kommunalbestyrelse vil få et meget spinkelt handlerum?

– Nej, det er jeg ikke. Det skyldes, at vi har over 300 millioner kroner liggende i kassen.

Budget 2022 andenbehandles og ventes endeligt vedtaget torsdag aften. På kommunalbestyrelsesmødet skal der også stemmes om de ændringer, som Venstre og Socialdemokratiet er blevet enige om, siden aftalen blev indgået 1. september.