V-formand om tilbagegang i måling efter budgetaftale: 'Det her er at vise ansvar'
Trods budgetaftalen med Socialdemokratiet og kritikken fra resten af den borgerlige lejr er Venstres førsteprioritet fortsat at samle den blå blok, fortæller formand Niels Plum. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

KOMMUNALVALG | BORNHOLM | GRATIS
10. SEP 2021 • 13:50
Jakob Nørmark
Journalist

V-formand om tilbagegang i måling efter budgetaftale: 'Det her er at vise ansvar'

På tre uger er vælgernes samlede tilslutning til Socialdemokratiet og Venstre faldet markant. I forhold til Jysk Analyses seneste måling, der blev offentliggjort af TV2/Bornholm den 20. august taber Venstre seks procentpoint, svarende til ét mandat. I den mellemliggende periode har gruppeformand Søren Schow indgået en budgetaftale med borgmester Thomas Thors (S), ligesom der i forrige uge var en intens debat om Venstres planlagte valgforbund med Nye Borgerlige, som fik Søren Danig til at trække sig som kandidat.

Venstre Bornholm-formand Niels Plum håber, at bornholmernes opbakning kan nærme sig den flotte augustmåling på 24,4 procent, når valgkampen for alvor går i gang.

– Det er et øjebliksbillede, og der kan selvfølgelig godt være en effekt af budgetaftalen ud fra en betragtning om, at der har været meget negativt skriveri omkring det budgetforlig, siger Niels Plum til Bornholms Tidende.

– Men det er lige her og nu. Og jeg håber selvfølgelig på, at flere, når vi kommer lidt længere frem og kan præsentere vores valgprogram, kan se ideen i det, vi går og laver.

Mener du, at budgetaftalen, hvis man koncentrerer sig om indholdet og ikke kun reaktionerne, giver Venstre en fornuftig platform at føre valgkamp på?

– Vi er også nødt til at skulle tage et ansvar, og det kan ikke nytte, at vi sætter os op i hver vores trætop. Man forsøgte jo at lave et kompromis og få så mange som muligt med i aftalen, men på et eller andet tidspunkt er nogen nødt til at tage ansvar.

Hvordan kommer ansvaret til udtryk? Er det aftalen om rådhusbyggeriet, du tænker på?

– Jeg tænker på, at vi jo er nødt til at have et budget. Derfor er man på et tidspunkt nødt til at skære igennem, selv om flertallet for budgettet ikke er lige så bredt, som vi kunne tænke os. Hvis der er ultimative krav fra andre, må man gå med det flertal, der er. Det her er at vise ansvar, og så ved jeg godt, at det ikke altid er lige populært. Men det er ikke alt.

I lyset af budgetaftalen vil jeg gerne spørge dig, om Venstre er åben for en V-S-konstituering på valgnatten?

– Vores førsteprioritet er at samle den blå blok, og det er dét, vi koncentrerer os om. Og så må vi jo se. Vi har indkaldt den blå blok til et møde den 13., og så må vi se, hvad der kommer ud af det.

Sådan en samtale må være mere spændende, når meningsmållingerne viser, at det kan lade sig gøre at få blåt flertal?

– Jo, det er klart.

De klassiske blå partier står i den friske måling til at opnå 12 mandater, hvis Konservative, Kristendemokraterne, Bornholmerlisten (alle med ét mandat), Dansk Folkeparti (4) og Venstre (5) kan finde fælles fodslag.

Exit Scheibye

Siden telefonundersøgelsen blev foretaget, har Venstre mistet en central politiker til kommunalvalget, idet Carsten Scheibye torsdag eftermiddag trak sig for at koncentrere sig om regionsrådsvalget og sit civile job på Copenhagen Business School. Scheibye opnåede i alt 1.037 personlige stemmer ved valget i 2017, og han var kun 216 stemmer fra spidskandidat Søren Schows stemmetal. I Rønne blev han Venstres topstemmesluger med 385 stemmer, og også i hjembyen Allinge stod han med 137 stemmer stærkt. Partiformanden satser på, at Maike Fiil på nordlandet og debutanten Heidi Burgedahl Kristensen i Rønne kan overtage nogle af vælgerne.

– Selvfølgelig er jeg ked af hans beslutning, fordi han er en, der trækker stemmer. Men jeg synes, det er rigtigt at melde fra nu. Det er meget mere ærligt end efter et valg. Man skal ikke stikke vælgerne blår i øjnene, siger Niels Plum.

– Carsten Scheibye gør det, der er rigtigt for ham. Vi har godt kunnet se på Carsten, at det har været vanvittigt hårdt, siden han startede på sit nye job. Så jeg har fuld respekt for hans beslutning, siger Niels Plum.Flere nyheder