Thors om udfasning af DASK: 'Vi ved, det gør ondt'

Thors om udfasning af DASK: 'Vi ved, det gør ondt'
Thomas Thors forklarer, at beslutningen om at udfase DASK er truffet, fordi der skal spares for at få budgettet til at gå op. Foto: Jacob Jepsen
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | ABONNENT | 6. SEP 2021 • 10:00
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | ABONNENT
6. SEP 2021 • 10:00

Da Thomas Thors (S) og Venstres Søren Schow indgik budgetforlig torsdag den 2. september, besluttede de at spare dagbehandlings- og skoletilbuddet DASK væk ved at udfase det over de næste to år.

På trods af en yderst positiv evaluering af tilbuddet og en indstilling fra børne- og skoleudvalget om at gøre det modsatte.

Nemlig at lade DASK fortsætte i sin nuværende form.

Men det kunne ikke være anderledes med de økonomiske udfordringer, Bornholms Regionskommune står med, forklarer han.

– Alle de beslutninger, vi har taget i forbindelse med budgetforliget, har vi været tvunget til at tage af de økonomiske omstændigheder, vi står overfor. Jeg er nødt til at sige, at der altså er forskel på det Bornholm, der buldrer derudaf i øjeblikket og så det kommunale Bornholm. Der er jo en grund til, at vi bad om et særtilskud fra puljen til vanskeligt stillede kommuner, siger han.

Lover alternativ

Thomas Thors anerkender, at beslutningen om udfasningen af DASK går imod både evalueringen og Børne- og skoleudvalgets indstilling til budgetforhandlingerne.

Alligevel ser han ikke en anden udvej, end at lukke DASK om to år.

Tiden indtil skal bruges på at finde ud af, hvilket tilbud, der skal være til DASK-målgruppen i fremtiden.

– Ved alle de områder, vi har fundet nødvendige at nedprioritere, er der selvfølgelig mennesker, der bliver berørt. Men det er min pligt, at budgettet kommer til at hænge sammen. Jeg kan godt forstå, det undrer, og at forældrene er kede af det. Derfor har vi også besluttet ikke at lukke det nu og her, men udfase det, så vi har tid til at finde de rammer, der kan matche målgruppen, et andet sted i skoleområdet, siger han.

Risikerer I ikke, at der kommer nogle sore økonomiske konsekvenser ved at lukke DASK på længere sigt, hvis eleverne og deres familier ikke får et tilsvarende tilbud?

– Jeg forstår argumentet, og jeg kan sagtens forstå, at forældrene ønsker, at samfundet har de rette rammer for deres børn. Vi vil selvfølgelig sikre os, at der kommer et alternativ til DASK, der er forsvarligt, siger han.