Thors og Schow forklarer: Derfor lukker madskolen

Thors og Schow forklarer: Derfor lukker madskolen
Efter nytår kommer eleverne i Paradisbakkeskolens spisesal efter alt at dømme til at se langt efter deres frokostmåltider, som det ellers var tanken, at det ti millioner kroner dyre skolekøkken skulle levere, som en del af regionskommunens madskole-projekt. Her laver halve klasser af gangen mad til skolen, mens de lære om fællesskab, bæredygtighed og madlavning. Arkivfoto: Berit Hvassum
BUDGETFORLIG | NEXØ | ABONNENT | 3. SEP 2021 • 17:00
BUDGETFORLIG | NEXØ | ABONNENT
3. SEP 2021 • 17:00

Omkring ti millioner kroner har Paradisbakkeskolens nye skolekøkken kostet. Ideen var en madskole, som først skulle køre som forsøgsordning for dernæst at blive udrullet på øens øvrige folkeskoler.

Men da Socialdemokratiet og Venstre torsdag fremlagde næste års kommunalbudget, var der ikke sat penge af til den fortsatte drift af madskolen.

Venstres borgmesterkandidat Søren Schow siger, at skønt madskolen er en god idé, har projektet været underfinansieret fra starten af:

– Det er et fantastisk projekt, men vidste man, hvordan det skulle finansieres på den lange bane? Nej. På den måde er det jo skandaløst.

Han mener, at Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet var for ivrige efter at få sat madskole-projektet i søen uden at have styr på, hvor meget det vil koste. Og lukningen sker som konsekvens af denne lemfældighed.

– Hvis vi ikke engang har råd til at drive det på én skole, hvordan skal vi kunne få råd til at drive det på alle vores folkeskoler? Altså det hænger simpelthen ikke sammen, siger Søren Schow.

Alene for Paradisbakkeskolens madskole vil det årligt koste 1.032.000 kroner. Det fremgår af forslaget til kommunens budget.

En anden økonomi

Skrotningen af madskolen ærgrer borgmester Thomas Thors (S). Men han forklarer det med, at den forventning man havde til regionskommunens fremtidige økonomi, da man valgte at lave madskolen, ikke har vist sig at holde stik.

– Jeg godt se, at det ikke virker indlysende at lukke madskolen, når man har investeret alle de penge i anlæg og så ikke har udnyttet faciliteten, men det er simpelthen et spørgsmål om at få budgettet til at hænge driftsmæssigt og fornuftigt sammen.

– Jeg kan godt forstå, at det virker absurd. Men på den anden side, er vi altså i den situation, at det skal holdes op imod alle de andre driftsposter, og her er det nogle besparelser, som gør virkelig ondt, men som vi også har været nødt til at gennemføre. Det er et prioriteringsspørgsmål, og der er mange områder, hvor vi gerne ville have gjort det meget bedre.

– Skulle man finansiere madskolens fortsatte drift, skulle man også bygge madskoler på alle folkeskolerne og sætte dem i drift, og det har vi simpelthen ikke råd til.

Lukningen af madskolen skal altså ifølge borgmesteren ses i et større perspektiv, hvor det blot er et af mange besparelser på velfærden, som kommunen bliver nødt til at foretage. Den grundlæggende tanke bag Socialdemokratiets og Venstres kommunalbudget er således, at kommunalbestyrelsen to største partier er kommet til den erkendelse, at Bornholms Regionskommune ikke kan levere samme service, som landets andre kommuner.

Giver bolden videre

Pt. er situationen den, at kommunen har skudt ti millioner kroner i et skolekøkken, som efter nytår ikke kan bruges efter hensigtet. Ergo bliver det nogle meget dyre kager, Paradisbakkeskolens elever kommer til at bage fremover. Og Søren Schow forstår godt, hvis folk ryster på hovedet over det.

– Det er fuldstændig komplet åndsvagt at investere så mange penge for så at lukke projektet, men det er rent faktisk sådan, det hænger sammen.

Om madskolen fra 2022 vil være stendød afhænger ifølge Søren Schow af, hvad Paradisbakkeskolen selv finder på at stille op med det dyre køkken.

– Min forventning til børne- og skoleudvalget er, at de sammen med ledelsen på Paradisbakkeskolen sætter sig ned og siger: "Okay, nu har vi altså et spritnyt køkken til ti millioner kroner på Paradisbakkeskolen, hvordan kan vi udnytte det?".

Tænker du, at Paradisbakkeskolen skal kigge på, om madskolen fra 2022 skal være noget forældrene finansierer driften af gennem egenbetaling?

– Jeg skal ikke kunne sige, hvad løsningen kan være, men jeg ved bare, at Paradisbakkeskolen har en meget dygtig ledelse og lærerstab. Så jeg tror godt, at de kan sætte sig ned og finde nogle gode alternativer.