Sådan skiller pinsevejret på Bornholm sig ud fra resten af landet

Sådan skiller pinsevejret på Bornholm sig ud fra resten af landet
Et sindbillede på pinsens vejr. Foto: Jakob Nørmak
NOTITS | 27. MAJ 2023 • 09:46
NOTITS
27. MAJ 2023 • 09:46

Vi har en solrig pinse i vente – der er dog lige det med temperaturen ...

Thi Pinse er kommet, den dejlige Tid, da Paradisdrømmen paa Jorden gjenfødes, skrev P.A. Rosenberg i 1910 i digtet "Pinse" – men hvis vi et øjeblik ser bort fra paradisdrømmen, hvordan bliver vejret så her på Bornholm i pinsen anno 2023?

Ikke så ringe endda, men Bornholm skiller sig dog en kende ud til den kølige side i forhold til resten af landet.

Lad os tage dagene fra en ende af med hjælp fra meteorolog ved DMI Hans Peter Wandler.

– Lørdag bliver en solrig dag med meget, meget få måske højtliggende skyer, som muligvis kortvarigt kan sløre solskinnet lidt, men ellers bliver det ganske solrigt, siger han her lørdag formiddag.

– Der bliver svag til jævn vind fra syd-sydvestlig retning, og temperaturerne vil snige sig op på 15-17 grader. Men er man tæt på kysten, hvilket man jo er mange steder på Bornholm, vil det nok være lidt køligere, især hvis der er pålandsvind. Så kan temperaturen være nede omkring 12 grader.

– Lørdag aften og nat kommer der en ganske, ganske svag koldfront fra nordvest og bevæger sig ind over landet. Den når formentlig Bornholm søndag formiddag, men på det tidspunkt er den nok så svækket og tynd igen, at det kun bliver en kortere periode med lidt mere skyet vejr. Så igen ser det ud til at blive en ganske flot dag med en del solskin. Vinden bliver let til frisk fra vestlig retning – altså lidt mere vind – og det betyder, at temperaturen nok bliver på højest 15 grader. Søndagen bliver altså en lille smule køligere, siger meteorologen.

– Også mandag bliver solrig og flot. Måske vil der været lidt flere af de højtliggende, tynde cirrusskyer, som kan give et lidt sløret solskin, men jeg tror, at langt de fleste bornholmere vil opleve en ganske, ganske flot dag.

Og temperaturen?

– Vinden ligger igen på svag til jævn fra lidt skiftende retninger, så temperaturen vil nok ligge på op til 15-16 grader.

Ligner pinsevejret her på Bornholm det, der er i vente for resten af landet?

– Ja, det gør det faktisk – men med undtagelse af temperaturerne, som jo altså ikke kommer helt så højt op på Bornholm som i resten af landet. Og det skyldes jo, at der er tale om en ø, som er omgivet af vand. Det, der til dels styrer temperaturen, er, at luften som regel lige skal have en lille strækning ind over land, som gør, at den for alvor kan blive varmet op, når vandet er køligt som nu, forklarer Hans Peter Wandler.