Så meget mere mere vil nyt flertal bruge på ungdomshus i Rønne

Så meget mere mere vil nyt flertal bruge på ungdomshus i Rønne
Børne- og skoleudvalgsformand Morten Riis (EL) klippede i august snoren, da Rønne Skatepark blev indviet. Han er nu med til at foreslå at omdanne remisebygningen i baggrunden til ungdomshus. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 24. JAN 2022 • 14:45
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. JAN 2022 • 14:45

Det tidligere busværksted Remisen skal renoveres, og der skal tilknyttes en voksen fagperson til et nyt, midlertidigt ungdomshus på Nørrekås.

28. august indviede Rønne Street Sport den udendørs skatepark ved Remisen i Rønne. Det var en regnvejrsdag, så den ceremonielle åbning foregik indendørs i det tidligere busværksted, som der var ønske om at gøre til ungdomshus. Få dage senere led visionen om et ungdomshus i Rønne et knæk, da Socialdemokratiet og Venstre indgik et budgetforlig uden penge til projektet.

Ved kommunalvalget blev der rusket op i det politiske landskab, og mandag blev det klart, at det nye flertal ønsker at prioritere et ungdomshus. Eller rettere, et midlertidigt ungdomshus med en tidshorisont, der løber frem til 2024.

"Remisen skal være et mødested for unge i Rønne og på Bornholm," skriver kommunens administration om projektet i det nye budgetnotat. Et ombygget ungdomshus kan tidligst tages i brug i slutningen af 2022, og kernemålgruppen er unge mellem 12 og 21 år.

Voksne med faglighed

Projektet er blevet dyrere siden sensommeren. I det oprindelige budgetforslag, som blev afvist, var anlægssummen 1,75 millioner kroner, men det nye flertal foreslår at sætte 3.168.000 kroner af til anlægsarbejde, fordi materialepriserne under pandemien er gået i vejret, og fordi der tages højde for lovmæssige krav og rådgiverudgifter, der ikke tidligere var indregnet.

Det nye flertal lægger desuden op til at afsætte 214.000 kroner om året til at drive ungdomhuset.

"Det vurderes, at der er behov for et rum, hvor de unge må være uden at skulle præstere," står der i budgetforslaget.

"Ofte oplever de aktører, som arbejder med de unge, at unge 'bare' har brug for tryghed og en omsorgsfuld og tydelig voksen. Derfor vurderes det, at det er vigtigt, at der, udover frivillige, er voksne med en vis faglighed tilknyttet et nyt tilbud som remisen, således at der kan skabes en ramme, der rummer forskelligheden og bredden i ungegruppen".

De godt 3,1 millioner kroner skal gå til at sikre, at de gamle værkstedsbygninger kan leve op til bygningsreglementets moderne krav. Der skal etableres to ekstra døre – en i hver gavl – for at sikre flugtveje i tilfælde af brand. I taget i den store hal skal der indbygges fire tagvinduer, der kan åbnes automatisk, når CO2-niveauet bliver for højt. Der skal etableres et handicaptoilet. Sidebygningen skal efterisoleres, og der skal foretages en miljøteknisk gennemgang af bygningen, inden den istandsættes, oplyses det i budgetforslaget, som kommunalbestyrelsen allerede kan vedtage onsdag aften.

Kommunen vurderer, at "det vil være muligt at rejse midler til inventar og aktiviteter gennem såvel nationale som lokale fonde. Flere fonde har vist interesse for projektet, da "netop målgruppens trivsel i disse år har stor bevågenhed".

Kernemålgruppe fra 12-21 år

På længere sigt vil Remisen – som det tidligere busværksted kaldes i byudviklingsprojekter – få en rolle i det samlede byudviklingsprojekt på Nørrekås, der blev forbigået i den oprindelige budgetaftale – og som det nye flertal ikke afsætter penge til i denne omgang ud over ombygningen af Remisen. En bagtanke med at investere i Remisen er at gøre Nørrekås og havnen til en mere levende del af byen.

"I forhold til udvikling af en strategisk helhedsplan ved Nørrekås indgår ideen om en midlertidig aktivering af Remisen som et første skridt i forhold til at åbne Nørrekås op for nye brugere," skriver administrationen og understreger, at Remisen "primært vil have fokus på fysisk udfoldelse og være et møde- og aktivitetssted på de unges præmisser".