Kommunens fundraiser vender tilbage i det nye flertals kommunebudget

BAGGRUND | ABONNENT | 24. JAN 2022 • 13:27
Jakob Marschner
Journalist
BAGGRUND | ABONNENT
24. JAN 2022 • 13:27

Bornholm hev et større tocifret millionbeløb i land fra fonde og EU, indtil kommunens fundraiser mistede jobbet med det forrige kommunebudget. Nu vender funktionen tilbage med det nye flertals budget, der har noget til både børn, unge og ældre. Her er overblikket.


Regionskommunen får igen en centralt ansat fundraiser. Det havde kommunen også frem til sidste år, hvor funktionen blev sparet væk, selvom fundraiseren havde enten skaffet eller hjulpet til at skaffe Bornholm et stort tocifret millionbeløb fra blandt andet EU og fonde.

At fundraiseren vender tilbage er et af de 19 forslag om at lave om på årets kommunebudget, som det nye flertal af Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne onsdag aften lægger frem i kommunalbestyrelsen.

De 19 forslag bliver lagt frem som én samlet pakke og ét punkt på dagsordenen, så kommunalbestyrelsen vil stemme om dem alle på én gang. At de fire partier bag borgmester Jacob Trøst (K) er enige om at ændre årets kommunebudget på netop disse 19 punkter vil onsdag betyde, at de bliver stemt igennem på én gang.

Som de største enkeltstående ændringer vil det nye flertal bruge de sparede penge ved at sætte rådhusbyggeriet på Snorrebakken på pause til 40 ekstra børnehus-pladser i hvad der nu bliver et egentligt udvidet Trilobitten i Aakirkeby. Og til at renovere plejehjemmet Toftgården i Hasle samt til et midlertidigt ungdomshus i Remisen i Rønne.

Det ændrede budget bliver 16 millioner kroner dyrere end det budget, som Socialdemokratiet og Venstre blev enige om. De 16 millioner kroner vil det nye flertal finde i kommunekassen.

Her er resten af budgetpakken fra det nye flertal.

Heldagsskolen og PPR får penge

• Heldagsskolen kan alligevel arbejde videre med et behandlingstilbud til sine elever, der er nogle af Bornholms mest udsatte unge. Socialdemokratiet og Venstre lod i deres budget først behandlingsdelen køre videre, men fjernede den så igen for i stedet at finansiere behandlingstilbuddet DASK. Nu bliver der sat penge af til begge dele.

• Det nye flertal sætter godt halvanden million kroner ekstra af til flere psykologer i Psykologisk-Pædagogisk Rådgivning (PPR). Under valgkampen fortalte adskillige forældre til bornholmske børn om ventetider på mere end et år for at komme til hos kommunens psykologer.

Socialdemokratiet og Venstres budget satte lige over en halv million kroner ekstra af til PPR. Oven i det beløb lægger det nye flertal nu godt 1,2 millioner kroner, så der i år bliver sat lige under 1,8 million kroner mere end hidtil af til PPR.

Penge til skoler og børnehuse

• Børnehusene får knapt 3,7 millioner kroner tilbage. Pengene var indtil i år sat af til at hjælpe børnehusene med at nå op på de minimumsnormeringer, som et flertal i Folketinget har vedtaget. Socialdemokratiet og Venstre fjernede pengene, men det nye flertal genindfører dem.

• En psykologstilling vender tilbage til familierådgivningen for de bornholmske børnehuse. Her havde Socialdemokratiet og Venstre sparet lige over en halv million kroner.

• Bornholms fri- og privatskoler får deres tilskud til skole-fritidsordninger tilbage. Her havde Socialdemokratiet og Venstre sparet 408.000 kroner.

• Kurserne for bornholmske par, der er truet af skilsmisse, vil nu også fortsætte, og der vil også blive sat 25.000 kroner ekstra af til ordningen, som Socialdemokratiet og Venstre sparede godt 150.000 kroner på. Ordningen er en mærkesag for Kristendemokraterne.

Psykiatri og handicap skånes

• På psykiatri og handicap sparede Socialdemokratiet og Venstres budget 4,2 millioner kroner. Det nye flertal har ikke kunnet finde penge til helt at tage den sparekniv væk. Men halvdelen af pengene har de fire partier bag borgmesteren fundet, så psykiatri og handicap nu kun skal spare 2,1 million kroner.

• Stofmisbrugere og unge på vej ud i misbrug får med det nye budgetforslag forbedret den nye telefonlinje, der blev indført med Socialdemokratiet og Venstres budget. Som særligt Dansk Folkeparti har talt for, bliver telefonlinjen nu bemandet døgnet rundt for en ekstra udgift på 650.000 kroner om året.

Bliv længere, sosuer

• For at få flere hjemmeplejere til at blive længere på arbejdsmarkedet sætter det nye flertal et engangsbeløb af på halvanden million kroner. Pengene skal fordeles ligeligt blandt de forskellige teams i Bornholms hjemmepleje. Hjemmeplejen slipper også for at skulle spare 460.000 kroner på nattevagter.

• Også de puljer, som Bornholms kulturinstitutioner har at søge mindre beløb fra, vil få flere penge med det nye budget. Socialdemokratiet og Venstre ville her fjerne 200.000 kroner, som det nye flertal fører tilbage igen.

• En ny pulje til at støtte lokale initiativer vil se dagens lys med det nye flertals budget. De fire partier vil her sætte 109.000 kroner af.

• Endelig vil det nye flertal sætte 800.000 nye kroner i at gøre klar til at sætte flere solceller op på Bornholm. Penge bliver sat af i ét år, hvor der bliver mulighed for at projektansætte en medarbejder og hente rådgivning udefra.