Oplev Nordeuropas største rovfugl i Ølene med DOF

Oplev Nordeuropas største rovfugl i Ølene med DOF
En hvidhovedet havørn. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 27. FEB 2021 • 09:00
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
27. FEB 2021 • 09:00

Forårsvejret er over os og de zoologiske haver er fortsat lukkede. Dyreelskere kan dog stadig få et glimt af nogle af Europas mest majestætiske rovfulge, når Dansk Ornitologisk Forening (DOF) inviterer til Ørnens Dag i weekenden den 27. og 28. Februar.

Coronasmitten og nedlukningen af store dele af samfundet betyder, at Ørnens Dag i år er forandret. Og da der ikke bliver afholdt fysiske arrangementer, opfordrer DOF i stedet til, at man på egen hånd eller sammen med sine nære, selv begiver sig ud i naturen.

–Ørnene er her jo heldigvis stadig, corona eller ej. Derfor har vi samlet 51 af landets bedste ørnelokaliteter. Og så er det bare at vælge et sted, tage kikkerten om halsen og begynde sin egen ørnetur, siger leder af naturafdelingen i DOF, Mark Desholm.

Det er især Nordeuropas største rovfugl, havørnen, man skal forvente at få øje på, hvis man får en ørn i kikkerten herhjemme. Siden den genindvandrede i 1995, er havørnebestanden i Danmark er vokset de seneste mange år, og i 2019 passerede den ynglebestanden 100 par.

Den flyvende dør

Rovfuglen kendes bedst på sin størrelse, og den kan nå op til næsten 2.5 meter i vingefang. Og så er den nærmest firkantet at se på nedefra, og bliver derfor også kaldt ’den flyvende dør’, fortæller Mark Desholm.

Enkelte steder i landet, kan man også være så heldig at møde en kongeørn, fortæller han. Det er særligt i området nær Lille Vildmose sydøst for Aalborg.

–Kongeørnen er kun en lille smule mindre og kendes på et gyldent hoved hos de ældre, mens unge kongeørne har store hvide felter på undersiden af vingerne. Kongeørnen er mere sjælden i Danmark, så det er kun få bestemte steder, man kan være heldig at se den.

En havørn i flugt. Foto: John Larsen

DOF anbefaler, at man medbringer en kikkert på sin ørnetur, men man kan også sagtens kigge efter ørne uden kikkert. Det er dog vigtigt at huske at holde god afstand til ørnene og deres reder, og bliv på offentlige veje. Skulle man være så heldig at støde på en havørnerede, bør afstanden til dens rede være mindst 300 meter.

På Borrnholm se rovfuglene hyppigst fra Rømersvej, hvor der også findes et flot fugletårn. Vejen udspringer fra Ølenevej 800 meter syd for Plantagevej og er markeret med et lille træskilt. Det er tilladt at færdes i bil på grusvejen.

Lokaliteten er øens mest produktive hvad havørne angår og rovfuglene sidder jævnligt i gruppen af høje træer stik nord for tårnet på den anden side af mosen. Det kan kræve lidt tålmodighed at få øje på, selv om de ofte sidder frit fremme.

Fakta om havørnen

Med et vingefang på op imod 250 centimeter er havørnen Nordeuropas største rovfugl. 

Hunnen kan veje op imod 7 kilo, mens hannen i reglen kun vejer omkring 5 kilo.

Havørnen er i fremgang i alle lande i Nordeuropa.

Havørnen blev udryddet i den danske natur i slutningen af 1800-tallet.

I 1996 etablerede den sig på ny som dansk ynglefugl.

Danske havørne begynder deres ynglesæson ud på vinteren, og de kan allerede ruge mod slutningen af februar.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Mark Desholm anbefaler også at man installerer den gratis app ’DOF’s Fuglebog’, der kan være en god hjælp til at finde ud af, hvilke fugle man ser på sin tur. Ellers kan det være godt at medbringe en almindelig fuglebog.

Årets koncept, hvor man laver sin egen ørnetur, skal gøre Ørnens Dag coronasikker. Derfor opfordrer DOF til, at man sørger for at holde afstand i naturen, og til at man helt generelt følger myndighedernes gældende vejledninger og retningslinjer i forhold til COVID-19.

Ørnens Dag er spredt ud over hele weekenden i håb om at minimere trængslen ved ørnelokaliteterne.

Skal du og dine børn ud og se en ørn i weekenden? Så send dine billeder og en kort beskrivelse af oplevelsen til ak@bornholmstidende.dk, så vil vi brige det i avisen i næste uge.