Naturstyrelsen i aktion i Ekkodalen: Jægerhus bliver til madpakkehus

Naturstyrelsen i aktion i Ekkodalen: Jægerhus bliver til madpakkehus
Jægerhuset, der ligger i Ekkodalens sydlige ende vis a vis Jægertrappen, har tidligere været et yndet udflugtsmål. Huset er opført i bindingsværk med et lille karakteristisk udsigtstårn på toppen. Foto: Anette Vestergaard
| ABONNENT | 10. AUG 2020 • 06:49
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
10. AUG 2020 • 06:49
Renovering

Jægerhuset i Ekkodalen sættes nu i stand efter mange års forfald.

Det oplyser skovrider Søren Friese fra Naturstyrelsen, der sidste år modtog 200.000 kroner i støtte fra Brdr. E., S. & A. Larsens Legat.

Ifølge Naturstyrelsens beregninger vil det koste omkring 800.000 kroner at sætte jagthytten helt i stand med el, varme og toiletforhold. Så der er endnu et stykke vej, før økonomien er på plads.

Men arbejdet med at sætte bygningen i stand er sat i gang, fortæller Søren Friese, for det er i mellemtiden blevet muligt at anvende nogle midler fra regeringens sommerpakke, som blandt andet har til formål at styrke turismen i yderområderne.

Tæt i tag og fag

Jægerhuset, der ligger i Ekkodalens sydlige ende, nås ved at følge vejen forbi Klippely og fortsætte gennem indhegningen mod vest. Jagthytten tilhørte oprindeligt Vallensgård, men overgik sidste år til statslig eje i forbindelse med Naturstyrelsens opkøb af jord til etablering af naturgenopretningsprojektet Ekkodalens Moser.

Jagthytten var inden istandsættelsen uden el og varme, og desuden temmelig forfalden.

Med i alt 360.000 bliver det muligt at sætte det som kaldes klimaskærmen i stand; det vil sige, at tag, mure, vinduer og døre gives et eftersyn og repareres, så der ikke længere trænger vand ind i bygningen og den bliver sikker at opholde sig i.

Når renoveringsarbejdet er afsluttet inden efterårsferien, er det ifølge Naturstyrelsen planen at etablere en lille formidling om området og gøre det anvendeligt som madpakkehus året rundt.

Det bornholmske privilegium

Sammen med planteskolehuset ved Rømersminde og Trinbrættet, har Naturstyrelsen gode erfaringer med at stille ældre driftsbygninger til rådighed for publikum, som kan finde ly for vejret, tage en pause eller medbringe picnic-kurven.

– På Bornholm har vi det privilegium, at vi ikke er udsat for hærværk og lignende, og Naturstyrelsen har kun gode erfaringer med at holde bygningerne åbent fireogtyvesyv – gratis, siger Søren Friese.

Man parkerer ved Ekkodalshuset, hvis man vil besøge Jægerhuset.


 

Gamle bygninger er dyre i drift


 

Jægerhuset er ikke et enestående eksempel på, at Naturstyrelsen på Bornholm bringer gamle bygninger tilbage til fordums ære og værdighed.

Også Hammersholm på Nordbornholm har for nylig fået et tiltrængt facelift ved Naturstyrelsens mellemkomst.

– Hammersholm er også tidligere privatejet, og her har vi også lige sat klimaskærmen i stand for 250.000 kroner, så bygningen fremstår meget pænere i landskabet end før, siger Søren Friese.

Naturstyrelsen overtager ifølge Friese ofte ældre bygninger i forbindelse med arealopkøb, og her er Jægerhuset i Ekkodalen sluppet heldigt gennem ejerskiftet.

– Normalt river vi dem ned, når sælger er færdig med at bruge dem. Men i særlige tilfælde har bygningerne en særlig status, som gør at vi bestræber os på at bevare dem, siger Søren Friese.

Dette er dog ikke helt uden udfordringer, indrømmer chefen for Naturstyrelsen Bornholm, for gamle bygninger er dyre i drift.

– Dels er det svært at finde finansiering, dels kan det være vanskeligt at finde en anvendelse, som kan sikre husets løbende vedligehold. Hammersholm og Jægerhuset er eksempler på dette. Med disse tiltag har vi "stoppet ulykken", men vi mangler stadig midler til en fuldstændig istandsættelse, og vi mangler at finde lejere, som vil bruge husene til noget fornuftigt, og ikke mindst betale en leje, som kan sikre driften.