Leder af havne kender til autocamper-tendens: 'Vi arbejder på en løsning'

Leder af havne kender til autocamper-tendens: 'Vi arbejder på en løsning'
Antallet af autocampere, der gør ophold på havnene er stigende, og faktisk er det helt lovligt, at de overnatter. Det fortæller leder af Veje, Havne og Beredskab, Palle Kreutzberg Tourell. Men han erkender også, at det giver nogle problemer med plads og toiletfaciliteter. Lige nu arbejder hans afdeling på en plan for Hammerhavn, som ifølge ham kan løse nogle af problemerne. Foto: Jens-Erik Larsen
TURISME | HAMMERHAVN | ABONNENT | 31. AUG 2021 • 18:00
TURISME | HAMMERHAVN | ABONNENT
31. AUG 2021 • 18:00

I Center for Natur, Miljø og Fritid er man klar over, at det er blevet populært at tage til Bornholm i autocamper.

Det fortæller Palle Kreutzberg Tourell, der er leder af Veje, Havne og Beredskab under Center for Natur, Miljø og Fritid.

– Vi har fået flere henvendelser om, at der er rigtig mange biler og herunder også autocampere på havnene i år. Det er ikke noget nyt, det har vi hørt fra brugere af havnene til vores havnemøder. Og vi kan se, at der kommer flere og flere. Udfra min egen observation vil jeg også sige, at det er et stigende antal, siger han.

Lovligt at overnatte

Palle Kreutzberg Tourell er også vidende om, at der er en del autocampister, der overnatter på parkeringspladser på havnene rundt omkring på øen, og at der er nogen brugere af havnen, der synes, det er ved at tage overhånd.

Men ifølge lovgivningen må de gerne være der.

– Autocampere er som udgangspunkt registrede som personbiler, så de må gerne holde der, og de må også godt overnatte. De må bare ikke campere. Så jeg ved ikke, om vi som sådan kan regulere det, men vi ser på, hvordan vi kan indrette området, så det måske kan løse udfordringerne, fortæller han.

Ifølge Palle Kreutzberg Tourell arbejder hans afdeling netop nu med en større plan for Hammerhavn, som de har lovet at fremsende til politikerne i efteråret. Derefter skal planen behandles og eventuelt vedtages politisk.

Plan kan lette presset

Palle Kreutzberg Tourell mener, at den plan kan være med til at lette presset på havnen.

– Vi kan tydeliggøre, hvordan man skal bruge arealet og markere pladser, hvor man kan holde, hvis man kommer i autocamper. Og så tænker vi, at arealet op mod den nordlige del af området nok skal spærres af, så man ikke kan parkere der fremadrettet, fortæller han.

Bornholms Regionskommune har i dag nogle pladser særligt til autocampere på Nørrekås i Rønne og havnene i Hasle og i Tejn, hvor der er adgang til strøm og toilet- og badefaciliteter mod betaling samt et sted, hvor man kan tømme autocampertoiletter.

Den model kan man også lave på Hammerhavn, hvis man vil politisk, siger Palle Kreutzberg Tourell.

– Det er jo en mulighed at gøre det samme i Hammerhavn, men det kræver, at det bliver besluttet politisk, siger han.


Foto: Jens-Erik Larsen

Bedre skiltning næste år

Sidste år var der skilte på parkeringspladsen i Hammerhavn, der viste, at autocampere ikke måtte holde der.

Men i dag er skiltene taget af, og kun pælene står tilbage.

Palle Kreutzberg Tourell forklarer, at det skyldes, at skiltene ikke passede med lovgivningen.

– Vi havde sat skilte om, der forbød autocampere at holde der, men så blev vi belært om, at det ikke var lovligt, så nu er de taget ned igen, siger han.

Havnelederen forstår godt, at det kan være en særligt stor udfordring med tømningen af autocamptoiletterne, og at Siv Dahl fra Hammerhavnskiosken efterlyser bedre skiltning lige netop i forhold til det problem.

– Det er ikke særlig smart, hvis de tømmer deres toiletter i havnens toiletter, men som det er dernede lige nu, så er der ingen oplysning om det. Det skal strammes op, og det gør vi noget ved, siger han.

Kan I løse problemet inden næste højsæson?

– Vi har lovet politikerne at komme med en plan for arealet ved Hammerhavn her til efteråret, og så skal det så behandles politisk. Så er spørgsmålet selvfølgelig altid, om der er økonomi til det. Men skiltene tænker jeg i hvert fald, at vi har styr på til næste sommer, siger han.