Autocampere indtager Hammerhavn og i år er det 'nærmest eksploderet'

Autocampere indtager Hammerhavn og i år er det 'nærmest eksploderet'
De tomme skilte på Hammerhavnen har tidligere signaleret et forbud mod autocampere, men de er efterfølgende blevet pillet ned igen, da det ikke var lovligt. Foto: Berit Hvassum
TURISME | HAMMERHAVN | ABONNENT | 31. AUG 2021 • 18:00
TURISME | HAMMERHAVN | ABONNENT
31. AUG 2021 • 18:00

På nordlandet kan man flere steder parkere og samtidig få en havudsigt, man kun kan drømme om at have hjemme fra stuen.

Det har flere autocamper-turister opdaget. Selv på en almindelig hverdagsmorgen uden for højsæson, da Bornholms Tidende kører forbi Hammerhavn, står der autocampere på rad og række. Og der er ikke tegn på, at de er på vej videre foreløbig.

I Hammerhavnskiosken fortæller indehaver Siv Dahl, at antallet af turister i autocampere, der holder til på Hammerhavn, er steget de seneste par år.

– Det har været meget stigende de seneste tre år, men i år er det nærmest eksploderet. Når jeg møder ind der klokken halv otte-otte, kan jeg jo se, at der er mange, der holder der, som jo nok ikke lige er kommet, men har holdt der natten over, siger hun.

Leif Rubæk fra Bådfarten på Hammerhavn og Tom Nielsen, der er lokal havnefoged for de fire nordlige havne, bekræfter også, at antallet af autocampister, der gør længere ophold på Hammerhavn, er kraftigt stigende.


Nogle af de autocamper-turister, der overnatter på Hammerhavn, tømmer deres autocampertoilet i toiletterne på havnen. Det giver udfordringer med ekstra rengøring og stoppede toiletter, ifølge Siv Dahl, der står for rengøringen af de kommunale toiletter på Hammerhavn. Foto: Berit Hvassum

Faciliteterne er ikke til det

Diskussionen om, hvorvidt det skal være tilladt for autocamperne at holde der i længere tid, vil ingen af de tre gå ind i.

Men Siv Dahl fortæller, at det stigende antal autocampere på havnen medfører nogle problemer, der skal findes en løsning på.

– Mit eneste mål er jo, at alle gæster på Hammerhavn får en god oplevelse ved at komme her, og jeg gør, hvad jeg kan, for at de får det. Men det her handler jo også om pladsen og faciliteterne, for det er ikke indrettet til, at der holder så mange autocampere, som vi har set i år, siger hun.

Toilet- og badefaciliteterne på Hammerhavn tilhører Bornholms Regionskommune.

Kommunen har hyret Siv Dahl til at stå for rengøring for disse, og hun oplyser, at tre af toiletterne er offentlige og åbne for alle, mens resten er aflåste og kræver en kode, hvis man skal benytte dem.

En kode, som sejlere får udleveret, når de betaler for at ligge i havnen.


Siv Dahl ejer Hammerhavnskiosken og ifølge hende er antallet af autocampere på havnen steget markant i år. Det giver nogle udfordringer i forhold til plads og toiletfaciliteter, fortæller hun. Foto: Jens-Erik Larsen

Toiletter stopper til

Men autocamper-turisterne kan bruge de øvrige toiletter kvit og frit.

Siv Dahl oplever ofte, at de tømmer deres toiletter fra autocamperne i toiletterne på havnen, og det giver problemer.

– Toiletterne og kloaksystemet hernede er ikke lavet til det, så det sker, at det sprøjter og stopper til. Det er ikke så lækkert, og det giver noget overarbejde for os. Vi knokler for, at her hele tiden er rent og pænt, siger hun.

Ifølge Siv Dahl er problematikken ikke ny. Den har været nævnt før på de årlige havnemøder.

Men da tendensen med at holde ferie i autocamper på Bornholm ikke ser ud til at stilne af, efterlyser hun nu en bedre løsning fra kommunen.

– Reglerne er nok lidt for uklare. Sidste år var her skilte med et billede af en autocamper med et kryds henover, men de blev pillet ned igen, da der ikke var juridisk belæg for at have dem. Det kunne være fedt, hvis der igen blev skiltet på en måde, så folk, der kommer i autocampere ved, hvad reglerne er, og at de ikke skal tømme indholdet fra deres toiletter i havnens toiletter, siger hun.