Autocamper-entusiast forstår turisterne: 'Vi betaler gerne, hvis faciliteterne er bedre'

Autocamper-entusiast forstår turisterne: 'Vi betaler gerne, hvis faciliteterne er bedre'
Bent Christiansen er blevet glad for at holde ferie i sin autocamper, lige som rigtig mange andre tilsyneladende er. Han mener, at Bornholms Regionskommune kunne komme omkring generne ved de mange autocampister ved at lave bedre og billigere faciliteter. Foto: Jens-Erik Larsen
TURISME | BORNHOLM | Tirsdag 7. september 2021 • 17:30
TURISME | BORNHOLM | Tirsdag 7. september 2021 • 17:30

Da Bent Christiansen og hans kone var på ferie i et sommerhus i Norge for fire år siden, skulle de køre 70 kilometer for at se og opleve noget nyt.

Og når dagen var omme, skulle de køre 70 kilometer tilbage igen.

Det slog hovedet på sømmet; nu skulle de have den autocamper, de længe havde gået og overvejet at købe.

– Nu kan vi køre rundt, og ser vi noget spændende på vores vej, så stopper vi, bliver og overnatter og kører videre næste dag. Man er sin egen herre i sådan en her, siger Bent Christiansen.

Lav pladser til os

I år er Bent Christiansen og hustruens tredje sæson som autocamper-ejere, og de er vilde med friheden i ferieformen.

De har køretøj, køkken, bade- og soveværelse med sig hele tiden og kan lade det være op til humøret, lysten og dagsformen, hvornår de vil stoppe og tage et hvil.

Ofte bliver det et sted med god udsigt, som de kan vågne op til.

Da Bornholms Tidende i sidste uge beskrev, hvordan autocampernes indtog på øens havne gav problemer, følte Bent Christiansen derfor en trang til at komme med sine input til emnet.

For han forstår, hvorfor turisterne gør ophold et sted som Hammerhavn, og hvorfor det ikke er helt nemt at følge reglerne i forhold til tømning af deres toiletspande.

– Jeg kan jo læse mig til, at det er gået hen og blevet en byrde for dem i Hammerhavn. Det må man få løst, for det er jo en fantastisk attraktiv plads. Man burde lave x antal pladser, hvor der er gode faciliteter, mulighed for tømning og bedre oplysning om, at man ikke må tømme i de offentlige toiletter. Turisterne vælger jo den nemme løsning, hvis der ikke er andet, siger han.

Ifølge Bent Christiansen kunne kommunen imødekomme behovet for tømning af autocamptoiletterne ved at lave flere steder til tømning, så det ikke går udover de offentlige toiletter ved kysterne. Foto: Jens-Erik Larsen


For få steder med tømning

Ferie i autocamperen er blevet Bent Christiansen fortrukne ferieform, og han kan se, at der er mange, der har det på samme måde, når han kører ud på øen og i resten af landet.

Derfor mener han, at Bornholm burde ride på den bølge og have flere og bedre faciliteter for autocamper-turisterne.

– Hvis man vil sælge Bornholm, bør man lave nogle ordentlige faciliteter til autocamperne. Det her er en tendens, der er eksploderet. Man kan nærmest ikke købe en ny autocamper i øjeblikket, fordi der er så lang ventetid på dem, og der er et fåtal brugte til salg, siger han.

En start kunne ifølge Bent Christiansen være at have flere steder, hvor man kan tømme sit autocampertoilet og tanken med gråvand fra bad og opvask.

Dem er der kun to af, hvis man altså ikke tæller campingpladserne med.

Det ene sted er Circle K i Allinge, det andet er ved Rønne Rensningsanlæg.

Prisen er for høj

Derudover kan man mod betaling tømme ved Nørrekås i Rønne, hvor kommunen som forsøgsordning har lavet pladser specifikt til autocamperne.

Forsøgsordningen har eksisteret siden 2020 og er indført på havnene Nørrekås, Hasle og Tejn.

Her er det muligt at overnatte i sin autocamper i perioden 15. maj til 15. spetember på afmærkede pladser.

Det koster 216 kroner i døgnet, og der er adgang til strøm, vand, affaldscontainere, toilet- og badefaciliteter, vaskerum og sejler-wifi.

Prisen er den samme, som for sejlere, der ligger i havn.

Alligevel mener Bent Christiansen ikke, at prisen er rimelig for autocamperne.

– Det er for dyrt, når der mangler tømningsfaciliteter. Bornholmerprisen er i toppen, i forhold til hvad vi har betalt andre steder. Der har vi max givet 180 per døgn, og der var alle faciliteter. Så hvis man vil have folk til at betale, så må man lave rimelige priser og sørge for ordentlige tømningsfaciliteter. Jeg ved godt, det koster, men man må investere, hvis man vil de her problemer til livs, siger han.

Ikke i konkurrence

Efter nu tre sæsoner som autocampist, har Bent Christiansen set flere forskellige løsninger i både Danmark og i udlandet, som ifølge ham fungerer bedre, end det gør på Bornholm i øjeblikket.

– Generelt er der bedre skiltet ovre, og faciliteterne er fine. Mange steder laver man pladser til autocampere og tjener så en indtægt på det. Det kan gøres på mange måder. Vi holdt i Hadsund, hvor vi betalte via en hjemmeside og oplyste vores registreringsnummer. Så kom havnefogeden og tjekkede, hvilke biler, der holdt der, og hvem der havde betalt. Det fungerede fint, siger han.

Bent Christiansen mener ikke, at de kommunale betalingspladser til autocampere vil være i konkurrencekonflikt med øens campingpladser.

– Forsøgsordningen er ikke i konflikt med campingpladserne. Mange autocampere ville ikke campingpladserne alligevel, fordi de bare bliver henvist til en plads oppe bagved, mens fastliggerne, der har bestilt i god tid, får pladserne med udsigt. I en autocamper tager man det også mere fra dag til dag og bestiller derfor ikke plads i forvejen. Og i højsæsonen herovre kan man godt glemme alt om at få plads på campingpladserne, hvis man ikke har bestilt lang tid i forvejen. De seneste år har alt jo været fuldt booket, siger han.

FÅ ABONNEMENT